Wątróbki drobiowe z sosem pomidorowym.rtf

(7 KB) Pobierz
W¹tróbki drobiowe z sosem pomidorowym

tróbki drobiowe z sosem pomidorowym

 

Składniki:

50 dag wątróbek kurzych

4 płaskie łki mąki

2 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 łki masła

szklanka soku pomidorowego

pół szklanki śmietany 22-proc.

bek czosnku

pół łeczki tymianku lub oregano

l

świeżo zmielony czarny pieprz

ponadto:

ziemniaki puree (polecamy Puree z grzankami i smażoną cebulą Danie w 5 minut WINIARY) i sałatka z pomidorów

 

Nastaw ziemniaki na piure. Wątróbki oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, każ przekrój na pół i obtocz w mące (3 łki) wymieszanej z łeczką soli i szczyptą pieprzu. Posiekaj drobniutko obrany czosnek. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmażtróbki na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony). Zsuń je teraz na półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika. Na tej samej patelni zagotuj sok pomidorowy z czosnkiem i tymiankiem (oregano), dodaj śmietanę zagęszczoną pozostałą i znów zagotuj, stale mieszając. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i potrzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut.

 

W tym czasie przygotuj sałatkę z pomidorów. Potem zrób puree z grzankami i smażoną cebulą. Tuż przed podaniem polej wątróbki ciepłym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin