Odpowiedź na pytanie nr 10.doc

(41 KB) Pobierz
Odpowiedź na pytanie nr 10

Odpowiedź na pytanie nr 10

 

Produkcyjność zbiorników wodnych

 

Obecne w środowisku wodnym zespoły organizmów żywych uczestniczą w dwóch podstawowych, a zarazem przeciwstawnych sobie procesach:

-          wytwarzaniu subst. org. w procesie foto – i chemosyntezy

-          rozkładzie subst. org. do prostych związków mineralnych

Pierwszy z tych procesów decyduje o tzw. produkcyjności danego zbiornika wodnego, drugi zaś o jego saprobowości. Oba te procesy są ze sobą ściśle powiązane i zachodzą dzięki temu że istnieją pewne trzy grupy organizmów:

a)       producenci – glony i zielone rośliny wyższe wyposażone w aparat fotosyntetyzujący, które przetwarzają proste zwąiązki min. na subst. org. wykorzystując w tym celu energię promieniowania słonecznego.

„ Produkcja pierwotna zbiornika wodnego jest to ilość subst. org. wytworzonej w ciągu jednego sezonu weget. w procesie fotosyntezy, w przeliczeniu na jednostkę wody w zbiorniku”

b)       konsumenci – zwierzęta cudzożywne, które odżywiają się albo substancjami zawartymi w tkankach roślinnych (kons I rzedu), albo innymi zwierzetami ( II rzędu ). W czasie swych procesów metabolicznych konsumenci przetwarzają subst. org zsyntetyzowaną przez komórki producentów na żywe składniki własnych komórek i tkanek ( ogólne zasoby biomasy w procesie tym nie powiększają się )

„ Ta część mat org, żywej lub martwej, która jest przetworzona przez organizmy heterotroficzne na masę ich ciał w określonym okresie czasu i w przeliczeniu na jednostkę objętości wody w zbiorniku naosi nazwę produkcji wtórnej zbiornika wodnego”

c)       destruenci -  chemoorganotroficzne bakterie i grzyby wykorzystujące  jako pokarm martwe szczątki roślin i zwierząt oraz organiczne produkty ich przemiany materii. Ogólnie destruenci charakteryzują się bardzo wysoką  aktywnością fizjologiczną i metaboliczną oraz bardzo wysokim zapotrzebowaniem na energię i tlen. W wyniku ich działalności substancje organiczne ulegają mineralizacji umożliwiając w ten sposób rozwój producentów, który uzależniony jest ściśle od zawartości zw. min. w zbiorniku wodnym. Jednocześnie część bakterii należących do grupy destruentów stanowi pokarm dla drobnych zwierząt wodnych np. dla pierwotniaków.

W okresie wegetacji ( od kwietnia do października ) przeważają procesy produkcji i konsumpcji, natomiast w zimnych porach roku – procesy rozpadu zachodzące pod wpływem destruentów.

 

Troficzność zbiorników wodnych. Charakterystyka zbiorników wodnych o różnym stopniu troficzności.

 

              Ogólna wartość produkcji pierwotnej, a także produkcji wtórnej każdego zbiornika wodnego zależy od jego żyzności, czyli troficzności. Z kolei troficzność zbiornika wodnego uwarunkowana jest przede wszystkim zasobem soli mineralnych w wodzie.

              Wody oligotroficzne – wody o niskiej zawartości soli mineralnych, produkcyjność wyrażona masą zasiedlających takie wody organizmów roślinnych jest bardzo niska co pociąga za sobą słaby rozwój ilościowy konsumentów i destruentów. Wody te charakteryzują się nie tylko niską zawartością związków mineralnych, ale również niskim stężeniem azotanów i fosforanów, oraz związków organicznych. Stopień natlenienia wody jest b. niski , osady denne tworzą stosunkowo cienką warstwę, odznaczają się wysokim stopniem mineralizacji i praktycznie nigdy nie zagniwają . Wody oligotroficzne są głębokie, posiadają wąską strefę przybrzeżną ; sama woda jest przezroczysta ( mikroflora i fitoplankton są dobrze rozwinięte ) – przykłady: jeziora alpejskie, Morskie Oko, Czarny Staw, Wigry.

              Wody eutroficzne – przeciwieństwo oligotroficznych – zaw duże ilości soli min w tym azotanów i fosforanów, charakteryzuja się dużą produkcją wtórną i pierwotną. Przy dużej temperaturze , w zbiornikach eutroficznych może dojść do nadmiernego rozwoju sinic i glonów, przybierając postać zakwitów – zjawisko niekorzystne w ujęciach wody pitnej.

Innym niekorzystnym zjawiskiem jest opadanie na dno dużych ilości martwych szczątków roślin i zwierząt, ulegają one powolnemu rozpadowi pod wpływem bakterii saprofitycznych. Prowadzi to do znacznego zużycia tlenu, a nawet do deficytu tlenowego. Osady denne w wodach eutroficznych są więc bardzo grube i bardzo często zagniwają. Zawartość tlenu w takich zbiornikach jest bardzo niska, mikroflora wód jest niezwykle bogata, w górnej warstwie występuje dobrze rozwinięty fitoplankton. Zbiorniki eutr. są z reguły płytkie, posiadają silnie rozwiniętą strefę przybrzeżną ( litoralną ), woda jest mało przejrzysta i jest zazwyczaj żółtozielona i zielona. – przykłady: jezioro Łebskie , Sławińskie

              Wody mezotroficzne – są to wody o średniej żyzności, odznaczają się wyższą produkcyjnością niż wody oligotroficzne lecz nie tak wysoką jak eutroficzne. Również zawartość tlenu i stopień mineralizacji osadów dennych przybierają wartości pośrednie pomiędzy wartościami charaktereystycznymi dla wód oligotroficznych i eutroficznych. – przykłady: jeziora mazurskie: Śniardwy, Mamry, Necko, Rajgrodzkie.

 

              Zarówno zbiorniki oligotroficzne, eutroficzne jak i mezotroficzne należą do grupy zabiorników harmonijnych, odznaczających się mniej więcej równomiernym występowaniem poszczególnych czynników środowiskowych, decydujących o rozwoju organimów wodnych.

              Oprócz zbiorników harmonijnych występuje także duża liczba wód wykształconych jednostronnie, czyli nieharmonijnie ( tj przynajmniej jeden z czynników środowiskowych występuje w tych wodach w nadmiarze ) Należą do nich:

-          wody dystroficzne – występują tu duże ilości obniżających pH związków humusowych

-          wody alkalitroficzne – o wysokiej zasadowości, zawierają nadmiar soli wapniowych

-          wody acidotroficzne, bezwapniowe, charakteryzują się wyraźnie kwaśnym odczynem, lecz nie zawierają dużej ilości związków humusowych

-          wody argilotroficzne – składniki gliniaste w swoisty sposób modyfikują obieg materii

-          wody siderotroficzne – zawierają nadmiar związków żelaza

Najlepiej przebadano jeziora dystroficzne, a to ich cechy:

-          niska zawartość soli mineralnych, w szczególności soli wapnia co wpływa na zakwaszanie tych wód

-          żółta lub brunatna barwa pchodząca od związków humusowych

-          slabo rozwinięty fitoplankton

Wody te występują głównie w Finlandii

 

              Związki humusowe – różnorodne związki wielkocząsteczkowe występujące w wpróchnicy, torfie oraz węglu brunatnym. Powstają w glebie w wyniku złożonej polimeryzacji zachodzącej z jednej strony między fenolami i hydroksybenzichinonami a z drugiej strony – z różnymi aminokwasami lub peptydami. Substancje humusowe dzielimy na rozpuszczalne w wodzie kwasy fulwonowe i nierozpuszczalne w wodzie kwasy huminowe.

 

Eutrofizacja wód powierzchniowych

 

              Eutrofizacja jest to proces polegający na wzbogacaniu wód na drodze naturalnej lub sztucznej w mineralne składniki pokarmowe, co prowadzi do masowego rozwoju sinic glonów i roślin wodnych, a co za tym idzie nadmiernej produkcji substancji organicznych. Innymi słowy eutrofizacja jest to proces polegający na wzroście żyzności zbiorników wodnych, przkształcaniu ich z oligotroficznych przez mezotroficzne w w eutroficzne.

 

              Jeśli proces ten zachodzi w młej skali jest on korzystny, nasilenie się go jest jednak bardzo niekorzystne. W zbiornikach zachodzą  poważne zmiany zarówno w sładzie flory i fauny wodnej, jak też zmiany właściwości fizykochemicznych wody, prowadzące do całkowitej degradacji wód.

 

              Najbardziej niebezpiecznym efektem końcowym eutrofizacji jest deficyt tlenowy. W ostatnich 200 latach proces ten uległ znacznemu przyspieszeniu spowodowanemu zrzutem do zbiorników wodnych wszelkiego rodzaju ścieków, miejskich, przemysłowych i rolniczych. Początkowo eutrofizacja była procesem naturalnym, obecnie jest sztucznym związanym z rozwojem cywilizacji.

 

              Przyczyny eutrofizacji:

 

1)       O szybkości i natężeniu procesu eutrofizacji decyduje stężenie różnego rodzaju związków mianowicie: proces eutrofizacj będzie przebiegał tym szybciej , im wyższe będzie stężenie węglanów, azotanów, fosforanów czy soli sodowych i potasowych w wodzie.  Źródła związków azotu i fosforu w wodach powierzchniowych: - ścieki komunalne, wody odpadowe z przemysłu, spływy z gospodarstw wiejskich, lugowanie i erozja gleb.

2)       Bezpośredni związek ze wzrostem eutrofizacji ma intensyfikacja produkcji rolnej. 25 – 35% nawozów azotowych używanych w rolnictwie przechodzi do wód powierzchniowych.

3)       Działalność ferm hodowlanych, które odprowadzały w latach 70 – tych wraz z tzw. gnojowicą ( odchody zwierzęce ) duże ilości azotu, fosforu i potasu

Z przytoczonych rozważań mogło by się wydawać żę jedyną przyczyną eutrofizacj wód jest wzrost zawartości związków azotu, fosforu w środowisku. Wśród innych czynników mających wpływ na przyśpieszenie tego procesu należy wymienić:

-          odprowadzanie do wód powierzchniowych nadmiernych ilości zanieczyszczeń organicznych

-          obecność w wodach powierzchniowych nadmiernych ilości subst stałych, w postaci zawiesiny

-          odprowadzanie do zbiorników wodnych gorących wód opadowych z elektrociepłowni

 

Przeciwdziałanie eutrofizacji wód powierzchniowych:

 

Do działań mających na celu zahamowanie niekorzystanego procesu eutrofizacji wód należy:

-          eliminacja mineralnych składników pokarmowych gleby z odpływu z oczyszczalni

-          zahamowanie ługowania gleb

-          stosowanie wokół zbiorników wodnych tzw, rowów opaskowych, zabezpieczających przed spływem wód z pól

-          zwalczanie masowego rozwoju sinic i glonów, likwidacja zakwitów porzez CuSO4

-          wypompowanie osadów dennych ze zbiornków wodnych

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin