Ozdobny wianuszek wielkanocny.pdf

(89 KB) Pobierz
Ozdobny wianuszek wielkanocny
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl//kulinarne-inspiracje/ozdobny-wianuszek-wielkan...
Ozdobny wianuszek wielkanocny
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 1
autor: Tesco
Składniki:
Zaczyn:
25 g drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki
Ciasto:
Sposób przyrządzania:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/4 kostki masła
1 łyżka masła do natłuszczenia blachy
szczypta soli
Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką mąki, a
następnie odstaw do wyrośnięcia.
Dekoracja:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko do miski, wlej zaczyn, dodaj jako, szczyptę soli i
wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Kiedy ciasto będzie łatwo odchodzić od dłoni, odstaw je do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
mazaki cukrowe
ewentualnie: lukier
Z wyrośniętego ciasta oderwij i odłóż niewielki kawałek na przygotowanie dekoracji w kształcie
listków. Pozostałe ciasto podziel na dwie części, a następnie z każdej uformuj wałek długości
ok. 25–30 cm. Z wałków spleć wianuszek. Połóż wieniec na natłuszczony papier do pieczenia i
pozostaw ponownie do wyrośnięcia.
Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj cienko i wytnij w nim kilka listków. Posmaruj spód
wianuszka białkiem, podoklejaj do spodu wianuszka listki z ciasta i pozostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok.
30 min.
Gotowy, wystudzony wianuszek możesz udekorować baziami, bukszpanem i kolorowymi
pisankami. Wieniec możesz także polukrować i posypać makiem lub sezamem, a listki
obrysować mazakami cukrowymi.
1 z 1
2011-04-18 21:06
652305679.003.png 652305679.004.png 652305679.005.png 652305679.006.png 652305679.001.png 652305679.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin