Leksykon_przyrodniczy_-_Grzyby(1).pdf
(
103693 KB
)
Pobierz
W
LEKSYKON
GRZYBY
LEKSYKON PRZYRODNICZY
Helmut i Renatę Grunert
GRZYBY
Przekład i adaptacja
Jadwiga Kozłowska
Świat Książki
Koncepcja serii: Gunter Steinbach
Tytut oryginału:
Steinbachs Naturfuhrer: Pilze
Ilustracje: Fritz Wendler
SPIS TREŚCI
Licencyjne wydanie klubu „Świat Książki" za zgodą Mosaik Verlag
i GeoCenter International Warszawa
6 Wstęp
7 Przegląd symboli użytych w książce
8 Biologia grzybów
16 Grzyby blaszkowe
180 Grzyby listewko watę
198 Grzyby kolczaste
200 Grzyby rurkowe
230 Grzyby rurkopodobne i konsolkowate
242 Grzyby maczugowate i koralowate
252 Grzyby purchawkowate i kuliste
262 Grzyby krzaczkowate lub cuchnące padliną
266 Grzyby galaretowate
268 Grzyby miseczkowate, z głębokimi jamkami i inne
280 Zbieranie grzybów
284 Autorzy fotografii
285 Wykaz gatunków
Świat Książki Warszawa 1996
© Mosaik Verlag GmbH Monachium 1984
© polskiego wydania GeoCenter International Warszawa 1995
Wszystkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kodowanie w urządzeniach przetwarzania
danych, odtwarzanie elektroniczne, fotomechaniczne lub w jakiejkolwiek innej formie w telewi
zji, radio oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych - również częściowe - tylko za
wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.
Przekład z języka niemieckiego i adaptacja tomu
Grzyby:
dr Jadwiga Kozłowska
Redaktor serii:
Beata Lewandowska-Kaftan
Redaktor tomu
Grzyby:
Ewa Sobocińska
Opracowanie graficzne książki:
według wydania oryginalnego
Korekta:
Ewa Garbowska
Skład i łamanie:
PHOTOTEXT Warszawa
Printed in Slovakia
ISBN 83-7129-142-6
Nr 1158
Mikologowie od lat prowadzą program kar
towania krajowych grzybów wyższych. Pra
ce te przynoszą między innymi zaskakują
ce informacje na temat geograficznego
rozprzestrzenienia i wymagań siedlisko
wych naszych grzybów.
tyle i dzikie kwiaty, zamierają drzewa i la
sy, lecz pogarszają się także warunki życia
wielu grzybów.
Wyzbieranie do czysta podmiejskich lasów
z ciągle zdarzającym się bezmyślnym nisz
czeniem grzybów trujących lub nieznanych
prowadzi do pustoszenia dawnych obsza
rów grzybodajnych. Nasze zainteresowa
nie grzybami powinno z kulinarnego prze
kształcić się w szerokie i bezinteresowne
zrozumienie. Książka ta daje ku temu dob
rą okazję. W części zawierającej opisy
grzybów zawarto także opisy wielu rzad
kich gatunków nie nadających się do je
dzenia, ale też nietrujących. Zrobiono to
tylko wybiórczo. Zamieszczenie pełnego
spisu gatunków w ilustrowanym przewod
niku formatu kieszonkowego jest całkowi
cie niemożliwe.
Tylko niewiele gatunków grzybów można
oznaczyć wyłącznie na podstawie obrazka.
Jednakże dobre zdjęcie służy niezastąpio
ną pomocą. Aby ułatwić rozróżnienie nie
rzadko różnorodnych postaci owocników
lub określonych szczegółów gatunkowych,
przy poszczególnych opisach w wielu wy
padkach zamieszczono po dwa obrazki. Je
dnakże, szczególnie początkujący zbiera
cze, nie powinni się przy oznaczaniu opie
rać tylko na ilustracjach, lecz dokładnie
przeczytać zamieszczony opis i wyszukać
na znalezionym okazie grzyba wskazane
cechy.
Podział gatunków na dziesięć grup. zasad
niczo odpowiada naukowej systematyce.
Zastosowane przy tym symbole powinny
pomóc przede wszystkim laikom w posługi
waniu się książką. Nomenklaturę grzybów,
na ogół trudną i podlegającą zmianom,
zastosowano w niniejszym tomiku zgodnie
z aktualnym stanem wiedzy.
WSTĘP
Sedno problemów, które napotyka każdy
zbieracz grzybów podczas ich oznaczania,
leży w naturze tych organizmów.
1. Istnieje tak dużo gatunków grzybów
z różnych grup, że często nawet specjalis
ta nie jest w stanie od razu określić przy
należności znalezionego osobnika do właś
ciwego rodzaju czy gatunku.
2. Formy owocników grzybów są wielopo-
staciowe i zmienne. Różnice w wyglądzie
spowodowane wiekiem grzyba mogą być
w obrąbie tego samego gatunku większe
niż .różnice gatunkowe. Do tego mogą
dojść jeszcze zmiany wywołane warunka
mi siedliskowymi i klimatycznymi mogące
powodować wątpliwości przy oznaczaniu.
3. Pojawianie się owocników, nie tylko na
szych grzybów kapeluszowych, jest ściśle
związane z pogodą, jej przebiegiem pod
czas pór roku, a także zależne od innych
czynników środowiskowych i występowa
nia pewnych określonych gatunków roślin.
Żaden rok grzybowy nie jest taki sam. Za
sadniczo nie da się dokładnie przewidzieć
obfitości i czasu występowania owocników.
Większość zbieraczy grzybów wiąże ze
swą namiętnością zupełnie konkretne cele.
Chcą oni mianowicie jeść to, co przyniosą
z lasu do domu: również i temu życzeniu
wychodzi naprzeciw niniejsza książka. Za
mieszczono w niej opisy najważniejszych
grzybów jadalnych, a grzyby trujące przed
stawiono z równą dokładnością, co wartoś
ciowe gatunki. Obecnie w wielu miejscach
trzeba występujące w naturze grzyby chro
nić całkowitym zakazem zbierania. Jest to
przykre,lecz konieczne.
Przegląd symboli
użytych w książce
Kolczaste
od str. 198
Blaszkowe
od str. 16
Listewkowate
od str. 180
Purchawkowate
i kuliste
od str. 252
Maczugowate
i koralowate
od str. 242
Rurkowe
od str. 200
Rurkopodobne
i konsolkowate
od str. 230
Ty
jadalny
(££) niejadalny
djb
trujący!
Miseczkowate,
z głębokimi
jamkami i inne
str. 268
Galaretowate
od str. 266
Krzaczkowate lub
cuchnące padliną
od str. 262
trujący
Obciążenie środowiska wywołane przez
człowieka powoduje, że giną nie tylko mo
nie łączenie najbardziej różnorodnych ga
tunków grzybów i organizmów grzybopo-
dobnych w jeden system „naturalny".
Wiele szczegółów wymaga jednak nauko
wego wyjaśnienia, zatem ten system pod
lega ciągłym zmianom. Wciąż jeszcze opi-
sywuje się nowe gatunki, a inne po do
kładnych badaniach zalicza się do już opi
sanych: ich nazwy stają się
synonimami,
to znaczy różnymi nazwami tych samych
gatunków. Nowe rozpoznania i zaliczenia
systematyczne wymagają więc zmian
w nazewnictwie
[nomenklaturze).
Różne
nazwy systematyczne w literaturze miko-
logicznej mogą zmylić amatorów zbiera
nia grzybów i wymagają ciągłego przy
stosowywania się do nich. W książce tej
opisano i zilustrowano tylko takie grzyby,
które tworzą owocniki i są rozpoznawalne
gołym okiem. Nazywamy je grzybami „wy
ższymi". W literaturze podawane są różne
dane na temat liczby gatunków tych grzy
bów. Z grubsza można przyjąć, że w Euro
pie występuje ich 3000-5000 gatunków. Te
grzyby wyższe można podzielić na trzy
duże klasy:
Podstawczaki
(Basidiomycetes)
Workowce
(Ascomycetes)
Śluzówce
(Myxomycetes).
Gdy workowce lub - rzadziej - podstaw
czaki żyją w symbiozie z glonami, to te
„nowe" organizmy nazywamy porostami.
Niektórzy mitologowie nie zaliczają ślu-
zowców do grzybów, lecz do osobnej gru
py
Mycetozoa.
Mają one cykl rozwojowy
inny niż grzyby właściwe i tworzą naj
pierw pływki, to znaczy nagie komórki po
ruszające się za pomocą wici. Następnie
przekształcają się one w pełzaki. Wiele
takich komórek łączy się w śluzowaty twór
mogący się powoli poruszać. Następnie
masa ta sztywnieje. Poprzez podział pro-
toplazmy i skupianie się jej dokoła poje
dynczych jąder komórkowych powstają py-
liste zarodniki
(spory),
które uwalniają się
po dojrzeniu. W naszej książce wykwit
piankowy
Fuligo septica
(str. 268) jest
przedstawicielem tej niezwykle bogatej ga
tunkowo klasy.
U workowców tworzy się przeważnie 8 za
rodników wewnątrz tak zwanych worków
(asci),
które otwierają się na wolnym końcu
lub rozpadają całkowicie i uwalniają zaro
dniki.
U podstawczaków zarodniki rozwijają się
i odrywają od komórki nazywanej podstaw
ką
(basidium).
u purchawkowatych wewnątrz owocnika,
w tzw.
glebie,
czyli pewnego rodzaju płod
nej części owocników. Worki grzybów mi-
seczkowatych lub z głębokimi jamkami
rozwijają się na wewnętrznej stronie mise
czek czy jamek.
Zarodniki są grzybom niezbędne do utrzy
mania gatunku i rozprzestrzeniania. Za
leżnie od gatunku ilość zarodników wy
produkowanych przez jeden owocnik się
ga miliardów. Gołym okiem spostrzegamy
je jako rodzaj pyłu, a nie poszczególne
cząsteczki. Jeśli nacisnąć dojrzały owoc
nik purchawki, wówczas wydostaje się
z niego pylista masa. W rozprzestrzenia
niu zarodników pomaga wiatr, deszcz
i zwierzęta. Jeśli chcemy stwierdzić, jaką
mają barwę, musimy przygotować prepa
rat wysypu zarodników. Określenie ich ba
rwy na blaszce jest bardzo trudne, jeśli
w ogóle możliwe, ponieważ często ma
ona swój własny kolor.
Wielkość zarodników leży w przedzia
le 0,005-0,015 mm; ich kształt, barwa
i wygląd zmieniają się w zależności od
gatunku.
Zarodniki stanowią dla profesjonalisty
bardzo ważną pomoc przy oznaczaniu,
a w systematyce odgrywają wielką rolę.
Biologia grzybów
Grzyby należą do organizmów bezzielenio-
wych, składających się z mniej lub bardziej
wydłużonych, połączonych ze sobą i roz
gałęzionych jedno- lub wielojądrowych ko
mórek tworzących strzępki
(hypha).
Ściany
komórek zbudowane są głównie z chityny
i celulozy. Jednakże chityna nie jest mate
riałem budulcowym roślin zielonych, a is
totnym składnikiem twardego szkieletu ze
wnętrznego owadów.
Grupa „grzybów wyższych", którą się
w tej książce zajmujemy, rozwija się na
podłożu organicznym, przeważnie pod po
wierzchnią gleby, w ściółce, na drewnie
lub żywym drzewie, na korze lub pod ko
rą, w nawozie, na piórach czy larwach
owadów.
Grzybnia
(mycelium)
może mieć bardzo
różny wygląd i barwę, co często bywa
dobrze widoczne u podstawy trzonu owoc-
nika. Przeważnie rośnie ona w postaci
włókien lub wrzecion, a także grubych
sznurów lub silnych, czasami nawet bar
dzo twardych tworów
(sklerotium);
patrz
także
Grifola umbellata
na str. 238. To, co
nazywamy „grzybami" i zbieramy, to
owocniki grzybów. Przynależność do ga
tunku oznaczamy przeważnie na podsta
wie tych właśnie owocników; w owocni-
kach i na nich rozwijają się zarodniki
(spory),
odgrywające istotną rolę przy roz
przestrzenianiu się grzybów. Niektórzy sy
stematycy skłaniają się ku tworzeniu dla
grzybów osobnego królestwa takiej samej
rangi, jak królestwa roślin i zwierząt, co
może mieć uzasadnienie w budowie ko
mórek, wyglądzie i sposobie życia (np.
brak chlorofilu). Z biologicznego punktu
widzenia najwłaściwsze wydaje się obec
zarodniki
_
/*fe
worek
^*&m
sćjluy^ f)
sterygma ""/t-^s.
podsta**
3
'/
/
/^S/NZZ'
(Si
'v/Ux
zarodniki^
/ ;,
f
Zw
o
U/
Podstawka z reguły opatrzona jest 4 wyros
tkami,
(sterygmami):
na ich szczytach wy
twarzają się zarodniki, które później od
dzielają się. Worki i podstawki można za
uważyć tylko pod mikroskopem, dlatego
najpewniejsze zaklasyfikowanie systema
tyczne niekórych owocników można prze
prowadzić dopiero na podstawie badania
mikroskopowego.
Opisane w niniejszej książce grzyby z grup
1-9 należą do podstawczaków, z grupy 10
do workowców, a wykwit piankowy jest je
dynym opisanym tu przedstawicielem ślu-
zowców.
Na przykład u grzybów blaszkowych i kol
cowych podstawki znajdują się na powierz
chniach bocznych blaszek czy kolców,
Pozyskiwanie zarodników
8
9
Plik z chomika:
edudako
Inne pliki z tego folderu:
Leksykon_przyrodniczy_-_Grzyby(1).pdf
(103693 KB)
Leksykon_przyrodniczy_-_Kwiaty_polne_i_lesne(1).pdf
(146707 KB)
Leksykon_przyrodniczy_-_Mineraly(1).pdf
(90845 KB)
Leksykon_przyrodniczy_-_Pola_i_miedze(1).pdf
(113957 KB)
Leksykon_przyrodniczy_-_Las(1).pdf
(31568 KB)
Inne foldery tego chomika:
500 prac - pedagogika, psychologia, socjologia, filozofia
administracja
algorytmy i struktury danych
Analiza finansowa i strategiczna
angielski
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin