Leksykon_przyrodniczy_-_Grzyby(1).pdf

(103693 KB) Pobierz
W
LEKSYKON
GRZYBY
800064969.002.png
LEKSYKON PRZYRODNICZY
Helmut i Renatę Grunert
GRZYBY
Przekład i adaptacja
Jadwiga Kozłowska
Świat Książki
800064969.003.png
Koncepcja serii: Gunter Steinbach
Tytut oryginału: Steinbachs Naturfuhrer: Pilze
Ilustracje: Fritz Wendler
SPIS TREŚCI
Licencyjne wydanie klubu „Świat Książki" za zgodą Mosaik Verlag
i GeoCenter International Warszawa
6 Wstęp
7 Przegląd symboli użytych w książce
8 Biologia grzybów
16 Grzyby blaszkowe
180 Grzyby listewko watę
198 Grzyby kolczaste
200 Grzyby rurkowe
230 Grzyby rurkopodobne i konsolkowate
242 Grzyby maczugowate i koralowate
252 Grzyby purchawkowate i kuliste
262 Grzyby krzaczkowate lub cuchnące padliną
266 Grzyby galaretowate
268 Grzyby miseczkowate, z głębokimi jamkami i inne
280 Zbieranie grzybów
284 Autorzy fotografii
285 Wykaz gatunków
Świat Książki Warszawa 1996
© Mosaik Verlag GmbH Monachium 1984
© polskiego wydania GeoCenter International Warszawa 1995
Wszystkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kodowanie w urządzeniach przetwarzania
danych, odtwarzanie elektroniczne, fotomechaniczne lub w jakiejkolwiek innej formie w telewi­
zji, radio oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych - również częściowe - tylko za
wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.
Przekład z języka niemieckiego i adaptacja tomu Grzyby:
dr Jadwiga Kozłowska
Redaktor serii:
Beata Lewandowska-Kaftan
Redaktor tomu Grzyby:
Ewa Sobocińska
Opracowanie graficzne książki:
według wydania oryginalnego
Korekta:
Ewa Garbowska
Skład i łamanie:
PHOTOTEXT Warszawa
Printed in Slovakia
ISBN 83-7129-142-6
Nr 1158
800064969.004.png
Mikologowie od lat prowadzą program kar­
towania krajowych grzybów wyższych. Pra­
ce te przynoszą między innymi zaskakują­
ce informacje na temat geograficznego
rozprzestrzenienia i wymagań siedlisko­
wych naszych grzybów.
tyle i dzikie kwiaty, zamierają drzewa i la­
sy, lecz pogarszają się także warunki życia
wielu grzybów.
Wyzbieranie do czysta podmiejskich lasów
z ciągle zdarzającym się bezmyślnym nisz­
czeniem grzybów trujących lub nieznanych
prowadzi do pustoszenia dawnych obsza­
rów grzybodajnych. Nasze zainteresowa­
nie grzybami powinno z kulinarnego prze­
kształcić się w szerokie i bezinteresowne
zrozumienie. Książka ta daje ku temu dob­
rą okazję. W części zawierającej opisy
grzybów zawarto także opisy wielu rzad­
kich gatunków nie nadających się do je­
dzenia, ale też nietrujących. Zrobiono to
tylko wybiórczo. Zamieszczenie pełnego
spisu gatunków w ilustrowanym przewod­
niku formatu kieszonkowego jest całkowi­
cie niemożliwe.
Tylko niewiele gatunków grzybów można
oznaczyć wyłącznie na podstawie obrazka.
Jednakże dobre zdjęcie służy niezastąpio­
ną pomocą. Aby ułatwić rozróżnienie nie­
rzadko różnorodnych postaci owocników
lub określonych szczegółów gatunkowych,
przy poszczególnych opisach w wielu wy­
padkach zamieszczono po dwa obrazki. Je­
dnakże, szczególnie początkujący zbiera­
cze, nie powinni się przy oznaczaniu opie­
rać tylko na ilustracjach, lecz dokładnie
przeczytać zamieszczony opis i wyszukać
na znalezionym okazie grzyba wskazane
cechy.
Podział gatunków na dziesięć grup. zasad­
niczo odpowiada naukowej systematyce.
Zastosowane przy tym symbole powinny
pomóc przede wszystkim laikom w posługi­
waniu się książką. Nomenklaturę grzybów,
na ogół trudną i podlegającą zmianom,
zastosowano w niniejszym tomiku zgodnie
z aktualnym stanem wiedzy.
WSTĘP
Sedno problemów, które napotyka każdy
zbieracz grzybów podczas ich oznaczania,
leży w naturze tych organizmów.
1. Istnieje tak dużo gatunków grzybów
z różnych grup, że często nawet specjalis­
ta nie jest w stanie od razu określić przy­
należności znalezionego osobnika do właś­
ciwego rodzaju czy gatunku.
2. Formy owocników grzybów są wielopo-
staciowe i zmienne. Różnice w wyglądzie
spowodowane wiekiem grzyba mogą być
w obrąbie tego samego gatunku większe
niż .różnice gatunkowe. Do tego mogą
dojść jeszcze zmiany wywołane warunka­
mi siedliskowymi i klimatycznymi mogące
powodować wątpliwości przy oznaczaniu.
3. Pojawianie się owocników, nie tylko na­
szych grzybów kapeluszowych, jest ściśle
związane z pogodą, jej przebiegiem pod­
czas pór roku, a także zależne od innych
czynników środowiskowych i występowa­
nia pewnych określonych gatunków roślin.
Żaden rok grzybowy nie jest taki sam. Za­
sadniczo nie da się dokładnie przewidzieć
obfitości i czasu występowania owocników.
Większość zbieraczy grzybów wiąże ze
swą namiętnością zupełnie konkretne cele.
Chcą oni mianowicie jeść to, co przyniosą
z lasu do domu: również i temu życzeniu
wychodzi naprzeciw niniejsza książka. Za­
mieszczono w niej opisy najważniejszych
grzybów jadalnych, a grzyby trujące przed­
stawiono z równą dokładnością, co wartoś­
ciowe gatunki. Obecnie w wielu miejscach
trzeba występujące w naturze grzyby chro­
nić całkowitym zakazem zbierania. Jest to
przykre,lecz konieczne.
Przegląd symboli
użytych w książce
Kolczaste
od str. 198
Blaszkowe
od str. 16
Listewkowate
od str. 180
Purchawkowate
i kuliste
od str. 252
Maczugowate
i koralowate
od str. 242
Rurkowe
od str. 200
Rurkopodobne
i konsolkowate
od str. 230
Ty
jadalny
(££) niejadalny
djb trujący!
Miseczkowate,
z głębokimi
jamkami i inne
str. 268
Galaretowate
od str. 266
Krzaczkowate lub
cuchnące padliną
od str. 262
trujący
Obciążenie środowiska wywołane przez
człowieka powoduje, że giną nie tylko mo­
800064969.005.png
nie łączenie najbardziej różnorodnych ga­
tunków grzybów i organizmów grzybopo-
dobnych w jeden system „naturalny".
Wiele szczegółów wymaga jednak nauko­
wego wyjaśnienia, zatem ten system pod­
lega ciągłym zmianom. Wciąż jeszcze opi-
sywuje się nowe gatunki, a inne po do­
kładnych badaniach zalicza się do już opi­
sanych: ich nazwy stają się synonimami,
to znaczy różnymi nazwami tych samych
gatunków. Nowe rozpoznania i zaliczenia
systematyczne wymagają więc zmian
w nazewnictwie [nomenklaturze). Różne
nazwy systematyczne w literaturze miko-
logicznej mogą zmylić amatorów zbiera­
nia grzybów i wymagają ciągłego przy­
stosowywania się do nich. W książce tej
opisano i zilustrowano tylko takie grzyby,
które tworzą owocniki i są rozpoznawalne
gołym okiem. Nazywamy je grzybami „wy­
ższymi". W literaturze podawane są różne
dane na temat liczby gatunków tych grzy­
bów. Z grubsza można przyjąć, że w Euro­
pie występuje ich 3000-5000 gatunków. Te
grzyby wyższe można podzielić na trzy
duże klasy:
Podstawczaki (Basidiomycetes)
Workowce (Ascomycetes)
Śluzówce (Myxomycetes).
Gdy workowce lub - rzadziej - podstaw­
czaki żyją w symbiozie z glonami, to te
„nowe" organizmy nazywamy porostami.
Niektórzy mitologowie nie zaliczają ślu-
zowców do grzybów, lecz do osobnej gru­
py Mycetozoa. Mają one cykl rozwojowy
inny niż grzyby właściwe i tworzą naj­
pierw pływki, to znaczy nagie komórki po­
ruszające się za pomocą wici. Następnie
przekształcają się one w pełzaki. Wiele
takich komórek łączy się w śluzowaty twór
mogący się powoli poruszać. Następnie
masa ta sztywnieje. Poprzez podział pro-
toplazmy i skupianie się jej dokoła poje­
dynczych jąder komórkowych powstają py-
liste zarodniki (spory), które uwalniają się
po dojrzeniu. W naszej książce wykwit
piankowy Fuligo septica (str. 268) jest
przedstawicielem tej niezwykle bogatej ga­
tunkowo klasy.
U workowców tworzy się przeważnie 8 za­
rodników wewnątrz tak zwanych worków
(asci), które otwierają się na wolnym końcu
lub rozpadają całkowicie i uwalniają zaro­
dniki.
U podstawczaków zarodniki rozwijają się
i odrywają od komórki nazywanej podstaw­
(basidium).
u purchawkowatych wewnątrz owocnika,
w tzw. glebie, czyli pewnego rodzaju płod­
nej części owocników. Worki grzybów mi-
seczkowatych lub z głębokimi jamkami
rozwijają się na wewnętrznej stronie mise­
czek czy jamek.
Zarodniki są grzybom niezbędne do utrzy­
mania gatunku i rozprzestrzeniania. Za­
leżnie od gatunku ilość zarodników wy­
produkowanych przez jeden owocnik się­
ga miliardów. Gołym okiem spostrzegamy
je jako rodzaj pyłu, a nie poszczególne
cząsteczki. Jeśli nacisnąć dojrzały owoc­
nik purchawki, wówczas wydostaje się
z niego pylista masa. W rozprzestrzenia­
niu zarodników pomaga wiatr, deszcz
i zwierzęta. Jeśli chcemy stwierdzić, jaką
mają barwę, musimy przygotować prepa­
rat wysypu zarodników. Określenie ich ba­
rwy na blaszce jest bardzo trudne, jeśli
w ogóle możliwe, ponieważ często ma
ona swój własny kolor.
Wielkość zarodników leży w przedzia­
le 0,005-0,015 mm; ich kształt, barwa
i wygląd zmieniają się w zależności od
gatunku.
Zarodniki stanowią dla profesjonalisty
bardzo ważną pomoc przy oznaczaniu,
a w systematyce odgrywają wielką rolę.
Biologia grzybów
Grzyby należą do organizmów bezzielenio-
wych, składających się z mniej lub bardziej
wydłużonych, połączonych ze sobą i roz­
gałęzionych jedno- lub wielojądrowych ko­
mórek tworzących strzępki (hypha). Ściany
komórek zbudowane są głównie z chityny
i celulozy. Jednakże chityna nie jest mate­
riałem budulcowym roślin zielonych, a is­
totnym składnikiem twardego szkieletu ze­
wnętrznego owadów.
Grupa „grzybów wyższych", którą się
w tej książce zajmujemy, rozwija się na
podłożu organicznym, przeważnie pod po­
wierzchnią gleby, w ściółce, na drewnie
lub żywym drzewie, na korze lub pod ko­
rą, w nawozie, na piórach czy larwach
owadów.
Grzybnia (mycelium) może mieć bardzo
różny wygląd i barwę, co często bywa
dobrze widoczne u podstawy trzonu owoc-
nika. Przeważnie rośnie ona w postaci
włókien lub wrzecion, a także grubych
sznurów lub silnych, czasami nawet bar­
dzo twardych tworów (sklerotium); patrz
także Grifola umbellata na str. 238. To, co
nazywamy „grzybami" i zbieramy, to
owocniki grzybów. Przynależność do ga­
tunku oznaczamy przeważnie na podsta­
wie tych właśnie owocników; w owocni-
kach i na nich rozwijają się zarodniki
(spory), odgrywające istotną rolę przy roz­
przestrzenianiu się grzybów. Niektórzy sy­
stematycy skłaniają się ku tworzeniu dla
grzybów osobnego królestwa takiej samej
rangi, jak królestwa roślin i zwierząt, co
może mieć uzasadnienie w budowie ko­
mórek, wyglądzie i sposobie życia (np.
brak chlorofilu). Z biologicznego punktu
widzenia najwłaściwsze wydaje się obec­
zarodniki _ /*fe
worek
^*&m
sćjluy^ f)
sterygma ""/t-^s.
podsta** 3 '/
/
/^S/NZZ'
(Si
'v/Ux
zarodniki^
/ ;, f
Zw
o U/
Podstawka z reguły opatrzona jest 4 wyros­
tkami, (sterygmami): na ich szczytach wy­
twarzają się zarodniki, które później od­
dzielają się. Worki i podstawki można za­
uważyć tylko pod mikroskopem, dlatego
najpewniejsze zaklasyfikowanie systema­
tyczne niekórych owocników można prze­
prowadzić dopiero na podstawie badania
mikroskopowego.
Opisane w niniejszej książce grzyby z grup
1-9 należą do podstawczaków, z grupy 10
do workowców, a wykwit piankowy jest je­
dynym opisanym tu przedstawicielem ślu-
zowców.
Na przykład u grzybów blaszkowych i kol­
cowych podstawki znajdują się na powierz­
chniach bocznych blaszek czy kolców,
Pozyskiwanie zarodników
8
9
800064969.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin