Wysoki poziom witaminy D może radykalnie (do 43%) zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych (głównie miażdżycy) i cukrzycy typu 2 u ludzi w podeszłym wieku – donoszą brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Warwick
Wnioski te są efektem analizy wyników szeregu badań nad witaminą D i schorzeniami związanymi z układem krążenia i metabolizmem – przede wszystkim cukrzycą, chorobą wieńcową oraz tzw. zespołem metabolicznym, – czyli czynnikami, które zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy (między innymi otyłość).
Przypomnijmy – witamina D to hormon, który jest produkowany w skórze pod wpływem działania promieni UV (z pasma UVB). Można ją również znaleźć w niektórych pokarmach ( tłuste ryby, nabiał, mięso) oraz w postaci suplementów. Jednak najlepszą i najskuteczniejszą formą dostarczania jej organizmowi jest kontakt z promieniami słonecznymi, które to od wieków w naturalny i bezpieczny dla nas sposób produkują w naszej skórze ponad 90% witaminy potrzebnej nam do zdrowego życia.
Analiza naukowców z Warwick objęła 28 badań, w których łącznie udział wzięło 99 745 uczestników – kobiet i mężczyzn z różnych grup etnicznych. Wyniki jednoznacznie wskazywały na zależność pomiędzy wysokim poziomem witaminy D a redukcją ryzyka zachorowania na choroby, o których mowa. W przypadku choroby wieńcowej wskaźnik ten osiągnął wartość 33%, natomiast w przypadku cukrzycy typu 2, redukcja ryzyka zachorowania wyniosła 55%. Jeśli chodzi o zespół metaboliczny – skuteczność prewencyjna wyniosła 51%.
Pełny tekst analizy został opublikowany w czasopiśmie Maturitas, a jego autorami są Joanna Parker i doktor Oscar Franco, ze Szkoły Medycznej w Warwick.
=======================================================================skrót;
........
Luczie ci cierpieli w dodatku bardziej, niż inni pacjenci, z powodu nadciśnienia, cukrzycy oraz hiperlipidemii (cholesterol i trójglicerydy) – czyli z powodów 3 czynników ryzyka chorób serca. Jeszcze większe znaczenie ma fakt, iż uczestnicy badań, którym nie dolegał żaden z tych czynników ryzyka, ale którzy mieli niski poziom witaminy D we krwi, byli bardziej narażeni na pojawienie się tych problemów w przyszłości. Przeprowadzona analiza ujawniła także, że uczestnicy mający niedobór witamin D, byli 2 razy bardziej narażeni na ucierpienie z powodu patologii naczyń wieńcowych, patologii tętnic, zawału mięśnia sercowgo oraz udaru mózgu. Ryzyko szczególnie wysokie dotyczyło tych, którym dolegał bardzo poważny niedobór witaminy D, a to oznacza, poziom witaminy D we krwi u tych osób był niższy od 15ng/ml. U pacjentów, w wieku 50 lat i więcej, niedobór witaminy D, w stopniu od umiarkowanego do poważnego, był bardzo silnie związany ze śmiertelnością oraz z rozwojem chorób serca oraz układu krwionośnego. Jeśli chodzi o ludzi żyjących na półkuli północnej, eksperci zalecają zażywanie suplementów z witaminą D, aby uniknąć niedoborów. W Kanadzie, dzienna dawka witaminy D dla ludzi w wieku 50 lat i mniej powinna wynosić 200 Ul. Dla ludzi w wieku od 51 lat do 70 lat, dzienna zalecana dawka witaminy D powinna wynosić 400 Ul. Wielu specjalistów jednakże ocenia te dawki jako niewystarczające i zaleca podnieść je do conajmniej 1 000 Ul dziennie. Jest to propozycja, nad którą aktualnie zastanawia się Santé Canada. Jaką witaminę D brać? Doktor Reinhold Vieth, specjalista od witaminy D, zaleca zażywanie witaminy D3 w formie płynnej. Według niego, pastylki brane w wielkich ilościach mogą się nie rozpuszczać wystarczająco, co może skutkować niewłaściwym dawkowaniem. Część witaminy D może zostać wyeliminowana wraz z kałem, zanim zostanie zmetabolizowana przez organizm.
=======================================================================
Antymiażdżycowe.
Ela, wt., 15/03/2011 - 17:24
Opublikowany w kategorii:
• Witaminy
• cholesterol
• dieta przeciwmiażdżycowa
• kwas foliowy
• miażdżyca
• witaminy grupy B
Witaminy grupy B
Wspólna ich cechą jest dobra rozpuszczalność.
B1-tiamina
Funkcje
Źródła w żywności
zapotrzebowanie
jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i stanu mięśni, poprawia sprawność umysłową i wspomaga proces wzrostu, pomaga przekształcać węglowodany i tłuszcze w energię
świeże drożdże, mięso wieprzowe, soja, kasze, mleko w proszku, zielony groszek, świeża fasola, drób, płatki owsiane, jaja
Niemowlęta:0,5 -0,6 mg
Dzieci: 0,7-1,0
Dorośli: 1,7-2,0 mg
B2 - ryboflawina
Niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, np. trądziku, pobudza wzrost włosów, niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, potrzebna do wzrostu czerwonych krwinek
Drożdże, mleko w proszku, makrela, grzyby, ser żółty, jaja, cielęcina, strączkowe suche, brokuły, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasze
Niemowlęta: 0,6-0,7mg
Dzieci:0,8-1,2 mg
Dorośli:1,4-2,4
B6 - pirodyksyna
Bierze udział w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, głównie związanych z działaniem układu nerwowego, jest składnikiem procesu produkcji czerwonych ciałek krwi, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, ułatwi i przyspiesza wchłanianie magnezu, obniża poziom tłuszczów we krwi, przeciwdziała miażdżycy
Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, ryby, papryka, Bruksela, strączkowe, papryka, Bruksela, marchew , szpinak
Niemowlęta:0,4-0,6 mg
Dzieci:1,0-1,4 mg
Młodzież:1,4-2,2mg
Dorośli:2,0-2,9 mg
B12 - cyjanokobalanina
Utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawia koncentrację, poprawia odporność, zapobiega anemii, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek
Wątroba wołowa, cielęcina, tuńczyk, kurczęta, żółtka, ser żółty
Niemowlęta:0,3-0,5 mg
Dzieci:0,7-1,4mg
Młodzież:2,0 mg
Dorośli:2,0-2,7 mg
B9 – kwas foliowy
Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek,
niezbędny do prawidłowego przyswajania cukru, aminokwasów, szczególnie glicyny i metioniny
niezbędny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi,
zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu
ma wpływ na wagę i rozwój noworodków
Soja, szparagi, szpinak, bób, brukselka, brokuły, groszek zielony, kalafior, pomrocze, drożdże piekarskie, wątroba kurczęcia, wołowa, cielęca, drób, ziarno pszenicy, żyta, jaja, ser
Niemowlęta: 25-50 uq
Dzieci:55-85uq
Młodzież:170- 185 uq
Dorośli:260-530uq
B3 – niacyna, witamina PP
Obniża zawartość cholesterolu we krwi, zalecana w diecie przeciwmiażdżycowej, jest pomocna w leczeniu depresji, wpływa korzystnie na skórę, wpływa na prawidłową funkcję nerwów, łagodzi objawy schizofrenii
Świeże drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, mięso drobiowe, grzyby, ziemniaki
Niemowlęta:6-9 mg
Dzieci:9-15 mg
Młodzież: 16-22 mg
Dorośli:17-23 mg
B5 – kwas pantotenowy
Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych, bierze udział w budowie komórek, w przemianie białek i tłuszczów, konieczna do wytwarzania przeciwciał, poprawia wygląd włosów, skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek
Drożdże, orzechy ziemne, grzyby, wątroba cielęca, jajko, otręby pszenne, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, brukselka
Niemowlęta:1,7-1,8 mg
Dzieci:2-4 mg
Młodzież:5 mg
Dorośli 5-7 mg
Witamina H - biotyna
Łagodzi bóle mięśniowe, stany depresji, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, leczy stany zapalne skóry
Otręby pszenne, sorgo, płatki owsiane, jęczmień, pszenica, ryż, mleko, sery, wątroba wołowa, drób, orzechy włoskie, orzechy ziemne, soja, kalafior, soczewica, szpinak, drożdże, melasa, jaja, banany, arbuzy, grejpfruty, jabłka
Niemowlęta:5-5uq
Dzieci:8-20uq
Młodzież:25uq
Dorośli 30-35uq
Witaminy z grupy B, to witaminy o dużym znaczeniu zdrowotnym.
Niekorzystny dla zdrowia jest niedobór folianów – witaminy B9. Sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca dysfunkcjom umysłowym. U kobiet ciężarnych niedobór folianów jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego związek z występowaniem wad rozwojowych u noworodków, zwłaszcza cewy nerwowej.
Tłumaczenie z google;
Zmiany w diecie może pomóc w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy. Researchers at the Agricultural Research Service have found that avenanthramides , chemical compounds found in oats, may help reduce the inflammation of the arterial wall, which contributes to the development of atherosclerosis. Naukowcy z Agricultural Research Service stwierdzili, że avenanthramides , związków chemicznych w owsie, może zmniejszyć stan zapalny w obrębie ściany tętnicy, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Avenanthramides have anti-inflammatory properties that are linked to activating proinflammatory cytokines . Avenanthramides mają właściwości przeciwzapalne, które są związane aktywacji prozapalnych cytokin . Cytokines are proteins that are released by the cell to protect and repair tissues. Cytokiny są białkami, które są uwalniane przez komórki w celu ochrony i naprawy tkanek. Researchers found that these compounds in oats have the ability to reduce inflammation and thereby help prevent atherosclerosis. [ 56 ] [ 57 ] Naukowcy odkryli, że te związki owsa mają możliwość zmniejszenia stanu zapalnego, a tym samym zapobiega miażdżycy. [56] [57]
ezo-Rita