Wit D miażdzyca cukrzyca(1).odt

(30 KB) Pobierz

 

Wysoki poziom witaminy D może radykalnie (do 43%) zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych (głównie miażdżycy) i cukrzycy typu 2 u ludzi w podeszłym wieku – donoszą brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Warwick

 

 

Wnioski te są efektem analizy wyników szeregu badań nad witaminą D i schorzeniami związanymi z układem krążenia i metabolizmem – przede wszystkim cukrzycą, chorobą wieńcową oraz tzw. zespołem metabolicznym, – czyli czynnikami, które zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy (między innymi otyłość).


Przypomnijmy – witamina D to hormon, który jest produkowany w skórze pod wpływem działania promieni UV (z pasma UVB). Można ją również znaleźć w niektórych pokarmach ( tłuste ryby, nabiał, mięso) oraz w postaci suplementów. Jednak najlepszą i najskuteczniejszą formą dostarczania jej organizmowi jest kontakt z promieniami słonecznymi, które to od wieków w naturalny i bezpieczny dla nas sposób produkują w naszej skórze ponad 90% witaminy potrzebnej nam do zdrowego życia. 


Analiza naukowców z Warwick objęła 28 badań, w których łącznie udział wzięło 99 745 uczestników – kobiet i mężczyzn z różnych grup etnicznych. Wyniki jednoznacznie wskazywały na zależność pomiędzy wysokim poziomem witaminy D a redukcją ryzyka zachorowania na choroby, o których mowa. W przypadku choroby wieńcowej wskaźnik ten osiągnął wartość 33%, natomiast w przypadku cukrzycy typu 2, redukcja ryzyka zachorowania wyniosła 55%. Jeśli chodzi o zespół metaboliczny – skuteczność prewencyjna wyniosła 51%.


Pełny tekst analizy został opublikowany w czasopiśmie Maturitas, a jego autorami są Joanna Parker i doktor Oscar Franco, ze Szkoły Medycznej w Warwick.

 

 

 

 

 

=======================================================================skrót;

........

 

Luczie ci cierpieli w dodatku bardziej, niż inni pacjenci, z powodu nadciśnienia, cukrzycy oraz hiperlipidemii (cholesterol i trójglicerydy) – czyli z powodów 3 czynników ryzyka chorób serca. Jeszcze większe znaczenie ma fakt, iż uczestnicy badań, którym nie dolegał żaden z tych czynników ryzyka, ale którzy mieli niski poziom witaminy D we krwi, byli bardziej narażeni na pojawienie się tych problemów w przyszłości.

Przeprowadzona analiza ujawniła także, że uczestnicy mający niedobór witamin D, byli 2 razy bardziej narażeni na ucierpienie z powodu patologii naczyń wieńcowych, patologii tętnic, zawału mięśnia sercowgo oraz udaru mózgu. Ryzyko szczególnie wysokie dotyczyło tych, którym dolegał bardzo poważny niedobór witaminy D, a to oznacza, poziom witaminy D we krwi u tych osób był niższy od 15ng/ml.

U pacjentów, w wieku 50 lat i więcej, niedobór witaminy D, w stopniu od umiarkowanego do poważnego, był bardzo silnie związany ze śmiertelnością oraz z rozwojem chorób serca oraz układu krwionośnego.

Jeśli chodzi o ludzi żyjących na półkuli północnej, eksperci zalecają zażywanie suplementów z witaminą D, aby uniknąć niedoborów. W Kanadzie, dzienna dawka witaminy D dla ludzi w wieku 50 lat i mniej powinna wynosić 200 Ul. Dla ludzi w wieku od 51 lat do 70 lat, dzienna zalecana dawka witaminy D powinna wynosić 400 Ul.

Wielu specjalistów jednakże ocenia te dawki jako niewystarczające i zaleca podnieść je do conajmniej 1 000 Ul dziennie. Jest to propozycja, nad którą aktualnie zastanawia się Santé Canada.

Jaką witaminę D brać?

Doktor Reinhold Vieth, specjalista od witaminy D, zaleca zażywanie witaminy D3 w formie płynnej. Według niego, pastylki brane w wielkich ilościach mogą się nie rozpuszczać wystarczająco, co może skutkować niewłaściwym dawkowaniem. Część witaminy D może zostać wyeliminowana wraz z kałem, zanim zostanie zmetabolizowana przez organizm.

 

=======================================================================

Witaminy grupy B

Antymiażdżycowe.

Ela, wt., 15/03/2011 - 17:24

Opublikowany w kategorii:

       Witaminy

       cholesterol

       dieta przeciwmiażdżycowa

       kwas foliowy

       miażdżyca

       witaminy grupy B

 

 

Witaminy grupy B

 

Wspólna ich cechą jest dobra rozpuszczalność.

 

 

 

 

 

 

 

 

Witaminy grupy B



B1-tiamina

Funkcje

Źródła w żywności

zapotrzebowanie

 

jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i stanu mięśni, poprawia sprawność umysłową i wspomaga proces wzrostu, pomaga przekształcać węglowodany i tłuszcze w energię

 

świeże drożdże, mięso wieprzowe, soja, kasze, mleko w proszku, zielony groszek, świeża fasola, drób, płatki owsiane, jaja

 

 

 

Niemowlęta:0,5 -0,6 mg

Dzieci: 0,7-1,0

Dorośli: 1,7-2,0 mg

 



 

 

 

B2 - ryboflawina

Niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, np. trądziku, pobudza wzrost włosów, niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, potrzebna do wzrostu czerwonych krwinek

Drożdże, mleko w proszku, makrela, grzyby, ser żółty, jaja, cielęcina, strączkowe suche, brokuły, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasze

Niemowlęta: 0,6-0,7mg

Dzieci:0,8-1,2 mg

Dorośli:1,4-2,4



 

 

 

B6 - pirodyksyna

Bierze udział w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, głównie związanych z działaniem układu nerwowego, jest składnikiem procesu produkcji czerwonych  ciałek krwi, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, ułatwi i przyspiesza wchłanianie magnezu, obniża poziom tłuszczów we krwi, przeciwdziała miażdżycy

Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, ryby, papryka, Bruksela, strączkowe, papryka, Bruksela, marchew , szpinak

Niemowlęta:0,4-0,6 mg

Dzieci:1,0-1,4 mg

Młodzież:1,4-2,2mg

Dorośli:2,0-2,9 mg



B12 - cyjanokobalanina

Utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawia koncentrację, poprawia odporność, zapobiega anemii, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek

Wątroba wołowa, cielęcina, tuńczyk, kurczęta, żółtka, ser żółty

Niemowlęta:0,3-0,5 mg

Dzieci:0,7-1,4mg

Młodzież:2,0 mg

Dorośli:2,0-2,7 mg



B9 – kwas foliowy

Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek,

niezbędny do prawidłowego przyswajania cukru, aminokwasów, szczególnie glicyny i metioniny

niezbędny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi,

zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu

ma wpływ na wagę i rozwój noworodków

Soja, szparagi, szpinak, bób, brukselka, brokuły, groszek zielony, kalafior, pomrocze, drożdże piekarskie, wątroba kurczęcia, wołowa, cielęca, drób, ziarno pszenicy, żyta, jaja, ser

Niemowlęta: 25-50 uq

Dzieci:55-85uq

Młodzież:170- 185 uq

Dorośli:260-530uq



B3 – niacyna, witamina PP

Obniża zawartość cholesterolu we krwi, zalecana w diecie przeciwmiażdżycowej, jest pomocna w leczeniu depresji, wpływa korzystnie na skórę, wpływa na prawidłową funkcję nerwów, łagodzi objawy schizofrenii

Świeże drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, mięso drobiowe, grzyby, ziemniaki

Niemowlęta:6-9 mg

Dzieci:9-15 mg

Młodzież: 16-22 mg

Dorośli:17-23 mg



 

 

 

 

B5 – kwas pantotenowy

Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych, bierze udział w budowie komórek, w przemianie białek i tłuszczów, konieczna do wytwarzania przeciwciał, poprawia wygląd włosów, skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek

Drożdże, orzechy ziemne, grzyby, wątroba cielęca, jajko, otręby pszenne, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, brukselka

Niemowlęta:1,7-1,8 mg

Dzieci:2-4 mg

Młodzież:5 mg

Dorośli 5-7 mg



Witamina H - biotyna

Łagodzi bóle mięśniowe, stany depresji, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, leczy stany zapalne skóry

Otręby pszenne, sorgo, płatki owsiane, jęczmień, pszenica, ryż, mleko, sery, wątroba wołowa, drób, orzechy włoskie, orzechy ziemne, soja, kalafior, soczewica, szpinak, drożdże, melasa, jaja, banany, arbuzy, grejpfruty, jabłka

Niemowlęta:5-5uq

Dzieci:8-20uq

Młodzież:25uq

Dorośli 30-35uq

 

Witaminy z grupy B, to witaminy o dużym znaczeniu zdrowotnym.

Niekorzystny dla zdrowia jest niedobór folianów – witaminy B9. Sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca dysfunkcjom umysłowym. U kobiet ciężarnych niedobór folianów jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego związek z występowaniem  wad rozwojowych u noworodków, zwłaszcza cewy nerwowej.

 

 

Tłumaczenie z google;

Zmiany w diecie może pomóc w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy. Researchers at the Agricultural Research Service have found that avenanthramides , chemical compounds found in oats, may help reduce the inflammation of the arterial wall, which contributes to the development of atherosclerosis. Naukowcy z Agricultural Research Service stwierdzili, że avenanthramides , związków chemicznych w owsie, może zmniejszyć stan zapalny w obrębie ściany tętnicy, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Avenanthramides have anti-inflammatory properties that are linked to activating proinflammatory cytokines . Avenanthramides mają właściwości przeciwzapalne, które są związane aktywacji prozapalnych cytokin . Cytokines are proteins that are released by the cell to protect and repair tissues. Cytokiny są białkami, które są uwalniane przez komórki w celu ochrony i naprawy tkanek. Researchers found that these compounds in oats have the ability to reduce inflammation and thereby help prevent atherosclerosis. [ 56 ] [ 57 ] Naukowcy odkryli, że te związki owsa mają możliwość zmniejszenia stanu zapalnego, a tym samym zapobiega miażdżycy. [56] [57]

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin