Turystyka wiejska.pdf

(301 KB) Pobierz
03Majewski
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Ko∏∏àtaja w Krakowie nr 402
2003
s. 33–48
SESJA NAUKOWA z. 90
Janusz Majewski
Akademia Rolnicza w Poznaniu
Turystyka wiejska w programie PHARE TOURIN
– kierunki strategiczne i ich realizacja
1. Wprowadzenie
1.1. Turystyka wiejska w programach UE dla Polski
W latach 1995–1997 w ramach programów Unii Europejskiej PHARE TOURIN
w odniesieniu do produktu turystyki wiejskiej i marketingu zrealizowano między
innymi następujące projekty:
• Plan Ogólny Turystyki na Terenach Wiejskich;
• Plan Marketingowy Turystyki Wiejskiej dla Polski;
• Produkty Markowe Turystyki Wiejskiej.
Poniżej dokonana zostanie analiza przedstawionych projektów pod kątem stop-
nia ich realizacji w ciągu ostatnich 5 lat (od roku 1998 do 2003) oraz aktualności
przedstawionych zaleceń w świetle aktualnej sytuacji po stronie podaży i popytu.
Plan ogólny rozwoju turystyki na terenach wiejskich i zalesionych [1997] miał
charakter strategiczny czyli koncentrował się na wyznaczeniu celów długotermino-
wych oraz sposobów ich realizacji i wykorzystania dostępnych środków. W planie
określono:
• wizję przyszłości;
• rozbieżności między tą wizją a ówczesną rzeczywistością;
• działania niezbędne do wyeliminowania tych rozbieżności.
Głównym elementem Planu Ogólnego było określenie najważniejszych warian-
tów strategicznych i rozważenie argumentów za i przeciw każdej opcji.
33
2638096.002.png
Tabela 1. Kluczowe opcje strategiczne
Zagadnienia:
Główne opcje
1. Wybór rynku priorytetowego
2. Denicja turystyki wiejskiej
3. Wybór priorytetowego sektora rynku
4. Wybór obszaru priorytetowego
5. Jak stawić czoła konkurencj
krajowy / kraje ościenne / Europa Zach.
wąska / szeroka / luźna
natura / dziedzictwo / turystyka aktywna
to co najlepsze / równość / różnorodność
cena / jakość / zróżnicowanie
Źródło: Plan ogólny rozwoju turystyki na terenach wiejskich i zalesionych, 1997, s. 41
1.2. Denicja turystyki wiejskiej
Zalecono wybór denicji zbliżonej do turystyki wiejskiej, z silnym zaakcento-
waniem wiejskiego otoczenia, zasobów przyrodniczych i dziedzictwa kulturowego,
uczestnictwa w życiu wsi i wiejskich zajęciach. Uzasadnione było to pełną orienta-
cją na klienta i koncentracją na koncepcji produktu łatwego do rozpoznania przez
odbiorców jak i dostawców.
Wydaje się, że na ówczesnym etapie, przyjęcie takiej denicji stwarzało szansę
przyciągnięcia zainteresowania pierwszorazowych turystów z jednej strony, a z dru-
giej szerszą dystrybucję korzyści ekonomicznych wśród dostawców usług. Dzięki
temu więcej terenów wiejskich a także większa liczba gospodarzy mogła rozpocząć
mały biznes turystyczny. Dość długo jednak funkcjonował zbytnio rozszerzony (i co
za tym idzie rozmazany) termin „agroturystyka” obejmujący w zasadzie wszystkie
możliwe formy turystyki na terenach wiejskich.
Obecnie powszechnie rozgranicza się turystykę wiejską od agroturystyki, nie
tylko w literaturze fachowej ale także w materiałach promocyjnych i mediach, z tym
że z kolei nie jest dostatecznie wyraźna granica między turystyką wiejska a turysty-
ką na terenach wiejskich. Przykładem tego pierwszego zjawiska jest zmiana tytułu
ogólnopolskiego informatora o wiejskiej bazie noclegowej z „Atlasu agroturystycz-
nego” [1999, 2001] na „Atlas turystyki wiejskiej” [2003] . Problemy terminolo-
giczne są istotne nie tylko dla rozważań akademickich, ale także dla praktyki, gdyż
denicje przekładają się na kształt i wizerunek produktów turystycznych i plasują
się w świadomości klientów.
1.3. Wokół denicji produktu turystycznego
Istnieją modne terminy, które w pewnym okresie są używane, by nie rzec nad-
używane. Pół biedy, gdy zgodnie z ich ich właściwym znaczeniem. Niestety termin
„produkt turystyczny” a zwłaszcza „turystyczny produkt markowy” nadal często
jest stosowany niewłaściwie. Sytuacja taka rodzi wiele nieporozumień, może nie
tyle wśród naukowców i specjalistów, ale wśród praktyków. Dlatego po raz kolejny
34
2638096.003.png
przedstawiona zostanie próba przybliżenia znaczenia terminu „produkt turystycz-
ny”.
„Produkty turystyczne możemy podzielić na dwie zasadnicze grupy. Pierwsza
z nich to produkty proste , do których należą: pojedyncza usługa lub rzecz (ew.
obiekt, wydarzenie) , drugą zaś tworzą produkty złożone z mniejszej lub większej
liczby produktów prostych, do których zaliczamy imprezę, miejsce, szlak.
Tabela 2. Kategorie produktu turystycznego
Rodzaj produktu turystycznego
Przykłady
USŁUGA Przewodnictwo, usługa gastronomiczna, hotelarska
RZECZ Przewodnik, mapa, pamiątki, sprzęt turystyczny, płyta CD
OBIEKT Zamek, kościół, zabytek techniki, pomnik przyrody, muzeum
WYDARZENIE Pokaz, prezentacja, wystawa, wydarzenie kultural., sportowe
IMPREZA Wycieczka, obóz wędrowny, wczasy w siodle, szkoła przetrwania
ZŁOŻONE SZLAK Tematyczne szlaki piesze, rowerowe, kajakowe, samochodowe
MIEJSCE Kraj, region, powiat, gmina, miejscowość, park narodow
Źródło: Kaczmarek i inni, 2002
Produkt turystyczny – impreza składa się z zestawu kilku usług lub usług
i dóbr materialnych (rzeczy) , oferowanych przez organizatorow turystyki (tour-ope-
ratorów lub agentów). Określenie „impreza” jest powszechnie stosowane w branży
turystycznej, aczkolwiek czasami bywa używane także w odniesieniu do produktów
nie będących imprezą turystyczną w przedstawionym rozumieniu. Przykładami tego
typu produktów mogą być: wycieczki, wczasy, rajdy itp. Jest to najbradziej popular-
na kategoria produktów turystycznych znajdujących się na rynku.
Produkt turystyczny – miejsce (region, powiat, miejscowość) jest szczegól-
nym, zdeterminowanym geogracznie, rodzajem produktu turystycznego. Mianem
tym określamy wewnętrznie złożony zbiór elementów wyróżnionych ze względu
na swoją konkretną lokalizację w przestrzeni, charakteryzującą się walorami tury-
stycznymi. Warto przy tym wyraźnie podkreślić, że sprzedając nabywcy określone
miejsce (wypoczynku, do zwiedzania, uprawiania hobby itd. ) oferujemy nie tylko
walory przyrodnicze i antropogeniczne, ale także usługi świadczone przez różne
podmioty gospodarcze przy istniejącym zagospodarowaniu turystycznym i paratu-
tystycznym, dziedzictwie historycznym i kulturowym, gościnności i przychylności
mieszkańców, a nawet wizerunku obszaru (powszechne stereotypy o nim) czy ogóle
zdarzeń, które dopiero zajdą podczas pobytu turysty” [Kaczmarek 2003].
35
PRODUKTY
PROSTE
2638096.004.png
2. Kluczowe opcje strategiczne
2.1. Wybór rynków priorytetowych
Kryterium geograczne: Zalecono, by priorytetowymi stały się rynki Europy
Zachodniej (z naciskiem na Niemcy , których udział w rynku krajów ościennych
wyniosił 80%), gdyż mimo wyjątkowo wysokich wymagań co do jakości i zwią-
zanych z tym dużych nakładów na tworzenie i doskonalenie produktów, rynki te
oferują korzyści znacznie wyższe od krajowych. Taka opcja uwzględniała również
przyszłość rynku krajowego , gdyż zakładano coraz wyższe oczekiwania gości
z Polski co do standardu.
Kryterium demograczne: Główne grupy celowe to: rodziny, zorganizowane
grupy, Polonia oraz turyści o szczególnych zainteresowaniach.
Czy zaproponowany wybór rynków priorytetowych jest nadal aktualny?
Czy w turystyce wiejskiej realizowano koncentrację działań na rynkach priorytetowych?
Jakie badania rynków są obecnie najbardziej potrzebne do decyzji o sektorze produktu?
2.2. Wybór priorytetowego sektora produktu
Pytanie, który z trzech sektorów: turystyka przyrodnicza, kulturowa czy aktyw-
na pomoże stworzyć tożsamość polskiej turystyki wiejskiej, jest nadal aktualne.
W Planie Ogólnym zalecono, by nie wybierać jednej opcji, ale próbować je połą-
czyć. Czyli mielibyśmy do czynienia z produktem stanowiącym wiązkę bogatych
zasobów naturalnych i dziedzictwa kulturowego poszerzonych o specjalistyczne
oferty turystyki aktywnej.
Biorąc pod uwagę kwestie konkurencyjności i wyrazistego wizerunku, a także
zgodność z logo i hasłem reklamowym, należałoby dać pierwszeństwo przyrodzie.
Zarówno w logo dla polskiej turystyki jak i turystyki wiejskiej mamy elementy
przyrodnicze a ponadto hasło „Naturalnie Polska”. Wydaje się także, iż w porówna-
niu z innymi krajami Europy (w tym sąsiadami jako największymi konkurentami)
Polska ma przewagę w zasobach przyrodniczych, a nie kulturowych. Do tego do-
chodzi stale rosnący popyt na różne formy turystyki przyrodniczej.
Może trzeba zastosować odmienne podejście w odniesieniu do rynków zagra-
nicznych i krajowego. Jeśli zgodzić się na połączenie wszystkich trzech sektorów
to dla rynków zagranicznych ranking wyglądałby następująco: przyroda, kultura,
aktywności. Natomiast dla rynku krajowego: aktywności, przyroda, co potwier-
dzają badania oczekiwań klientów wobec turystyki wiejskiej [Rószkiewicz 1997,
Strzembicki 2002].
36
2638096.005.png
Który z elementów – przyroda, kultura czy aktywności mają kreować tożsamość turystyki
wiejskiej w skali Polski?
Czy istnieje spójna koncepcja kreowania wizerunku turystyki wiejskiej?
2.3. Wybór obszarów priorytetowych
Rozważano trzy opcje 1) „tylko to co najlepsze” czyli koncentracja na ob-
szarach najbardziej atrakcyjnych pod względem krajobrazowym (głównie parki
narodowe i góry); 2) „równość” czyli oferta turystyki na wszystkich obszarach,
gdzie ktoś chce ją stworzyć; 3) „różnorodność” czyli promocja kraju jako zbioru
odrębnych regionów.
Zalecono opcję „różnorodności”, czyli promocję kraju jako zbioru odrębnych
regionów ale jednocześnie skoncentrowanie środków na obszarach o największych
możliwościach. Jednym z kroków strategicznych było stworzenie atrakcyjnych
specjalności regionalnych na bazie typowych produktów polskiej wsi (głównie
rzemiosła i produktów żywnościowych) , które nadawałyby się na upominki dla tu-
rystów oraz przyczyniały się do promocji regionu i tworzenia marki regionu.
Założono, iż wykorzystując atuty i zasoby wyodrębnionych zostanie tylko 7 ma-
kroregionów: Mazury, Pomorze, góry wzdłuż południowej granicy, Dolny Śląsk,
Wielkopolska, Polska Centralna, Polska Wschodnia. Chodzi tu o odejście od prze-
konania, że każdy region musi zadowolić wszystkich klientów. Takie myślenie jest
skazane na porażkę. Skuteczne jest bowiem wzmacnianie własnej pozycji regionu
i poprzez skoncentrowanie się na określonych segmentach, odróżnianie się i osła-
bianie konkurencji między regionami.
Czy w turystyce wiejskiej w Polsce można mówić o wyraźnie wyodrębnionych regionach?
Jakie powinny być tematy główne, kreujące wizerunek poszczególnych regionów?
2.4. Stawienie czoła konkurencji
Ściśle związane z poprzednim zagadnieniem jest rozważenie czy konkurować
ceną czy jakością czy innymi elementami jak na przykład przemawianie do cieka-
wości jako jednego z głównych motywów podróżowania.
Zalecono by w pierwszej kolejności wyodrębnić Polskę od pozostałych krajów,
a dopiero w drugiej kolejności podwyższać jakość produktu i związanej z nim infra-
struktury. Wymaga to jednak skoordynowanych działań ze strony całego przemysłu
turystycznego. Uznano, że przewaga cenowa będzie tracić na znaczeniu. Natomiast
jakość jest istotniejsza, gdyż buduje lojalność wobec produktu i umożliwia uzyski-
wanie wyższych dochodów.
37
2638096.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin