Czekoladowa kleopatra
Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju
Krem: 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (jeśli ktoś lubi mało słodkie ciasta to najwyżej 0,5 szklanki) 2 opakowania cukru waniliowego 1 kostka Kasia 2 szklanki mleka w proszku
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ja zawsze przed ubijaniem dodaję szczyptę soli- wtedy piana zawsze ubija mi się tak genialnie, że można ją kroić nożem i nie ma opcji, żeby było inaczej. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać to wszystko po 1 łyżce do ubitych jajek, najlepiej siejąc przez sito (biszkopt bardzo zyskuje wówczas na puszystości). Na końcu dodać do ciasta olej. Całość przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm . Ciasto jest gotowe, gdy boki lekko odstają od formy, a wbity w nie patyczek jest suchy.
Krem:
0,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić.Kasia utrzeć. Wciąż ucierając dodawać do niego ostudzone mleko (małymi porcjami!!!!!). Gdy składniki się połączą dodawać do nich stopniowo mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę.Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową albo posmarować cienką warstwą masy i dowolnie udekorować.
monrose778