Parówki w cieście francuskim
● 50 dag parówek delikatesowych
● płat gotowego mrożonego ciasta francuskiego
● kilka plastrów twardego, ostrego żółtego sera ( np. masdamer, gouda)
●keczup lub sos pomidorowy z kartonu
Parówki obierz z osłonek. Ciasto rozmroź, rozwałkuj, pokrój na kawałki takiej wielkości, aby można było zawinąć w nie parówkę. Prostokątną dużą blachę wyściel papierem do pieczenia, ułóż krokiety. Piecz w temp. 220°C, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika, każdą parówkę przykryj paskiem żółtego sera. Z powrotem wstaw je do piekarnika, zapiekaj, aż ser się rozpuści. Podawaj z keczupem i surówką z ogórka małosolnego, papryki i szczypioru z cebulą. NASZA RADA: W ten sam sposób możesz zapiekać też kiełbaski. Są pyszne np. z sosem barbecue albo czosnkowym.
Raniaja