Było 20 pytań/20 minut, bardzo łatwe, nie dało się gadać.
1. Zagrożenia chemiczne w domu mogą pochodzić z:
§ Szkła
§ Miski miedzianej
§ Poli..
2. Co to jest PCBC
§ Polskie Centrum Badań i Certyfikacji
3. Co to jest PCA
§ Polskie centrum akredytacji
4. Trzy filary bezpieczeństwa
§ UKŻ
§ EFSA
§ Prawo żywnościowe
§ Wszystkie odp
5. Do analizy ryzyka należy
§ Ocena ryzyka
§ Zarządzanie ryzykiem
§ Komunikowanie ryzykiem
§ Wszystkie
6. Co oznacza HACCP
7. Przy czym należy podać wykaz składników?
§ Przecier pomidorowy
§ Ocet jednoskładnikowy
§ Woda gazowana
8. Co jest podstawowym systemem kodowania
§ Ean13
§ Ean 8
9. Co oznaczają pierwsze trzy cyfry z kodu?
§ Prefiks kraju
§ Nr producenta
§ nr produktu
10. Co oznacza ostatnia cyfra kodu?
§ Nr produktu
§ Cyfra kontrolna
11. Żywność, na której jest termin przydatności widnieje napis
§ Należy spożyć
§ Najlepiej spożyć do końca
§ Najlepiej spożyć przed
12. UKŻ przeprowadza się
§ Raz w roku
§ Raz w tygodniu
§ Zgodnie z harmonogramem
§ Z uprzedzeniem kontrolowanego zakładu
13. Znak PN jest nieobowiązkowy
§ Dla mienia
§ Dla produktów zamawianych dla państwa
§ Dla żywności
14. Maxymalna zawartość witamin w żywności
§ 55%
§ 20%
§ 50%
§ 60%
15. Żywność GMO jest przy zawartości
§ Poniżej 1%
§ Powyżej 2%
§ Powyżej 1%
16. Urzędową kontrolę Żywności przeprowadzają organy:
§ Inspekcja Sanitarna
§ Inspekcja Sanitarna i Weterynaryjna
§ Inspekcja Jakości Handlowej i Artykułów rolno- Spożywczych
17. Norma jest dokumentem:
§ technicznym
§ prawnym
§ techniczno-prawnym
§ prawno-technicznym
18. Dokumentem powszechnie obowiązującym w Polsce nie jest
§ Konstytucja
§ Ustawa
§ Zarządzenie
§ Ratyfikowane Umowy
19. Co jest prawdą?
§ Artykuł rolno spożywczy to pojęcie szersze od środka żywnościowego
§ Środek żywnościowy to pojęcie szersze od artykułu rolno spożywczego
stegna_krakus