Suszarnictwo - Ściąga - Rodzaje suszarek.doc

(846 KB) Pobierz
Podstawowe typy i konstrukcje suszarek

Suszarki konwekcyjne Są one najpowszechniej stosowane w przemyśle spożywczym, służą zarówno do suszenia produktów spożywczych, jak i odpadów przeznaczonych na pasze.Stan skupienia materiału suszonego może być stały, ciekły, półpłynny, pas­towaty itp,; a suszarki mogą pracować w sposób okresowy i ciągły.

 

Suszarki komorowe. Suszarki tego typu są budowane w postaci pojedynczej lub kil ku komór, wewnątrz których materiał suszony jest umieszczony na od­powiednich tacach lub sitach. Przepływ powietrza w suszarce może odbywać się wzdłuż tac nad materiałem lub maże być prostopadły w stosunku do sit (rys. 9.16), Przepływ powietrza przez warstwę materiału stwarza lepsze warunki wymiany ciepła i masy oraz umożliwia suszenie materiału w grubszej warstwie.; Niebezpieczeństwo kanalikowania wzrasta jednak ze wzrostem grubości warstwy jak również zwiększają się opory przepływu. Przy przepływie powietrza nad materiałem straty ciśn gazu wynoszą 250-500Pa natomiast warstwa pokrojonych warzyw o grubości 3 cm powoduje stratę ciśn rzędu 300 Pa. Wzrost grubości warstwy do 10 cm powoduje zwiększ strat ciśn gazu do 5 kPa, i Ponadto poprzeczny przepływ powietrza w suszarce wymaga stosowania podgrzewaczy międzystopniowych. Powietrze po przejściu przez kilka sit z materiałem obniża swoją temp i podwyższa wilgotność w takim stopniu, że z następnych sit nie następuje odparowanie wody. W tej sytuacji jest konieczne dogrzewanie powietrza w komorze suszarki oraz — o ile jest to możliwe — wywołanie przeciwprądowego ruchu materiału w stosunku do czynnika suszącego. Położenie sit w komorze suszarki może być okresowo zmieniane. Prędkość przepływu powietrza w suszarce może dochodzić do 5 m/s. względu na możliwość wywiewania materiału podsuszonego ,za bezpieczną przyjmuje się prędkość równą 1,5 m/s.

Suszarka komorowa: a) z podłużnym przepływem powierza. b) z poprzecznym przepływem powietrza

1 - podgrzewacz zewnętrzny, 2 - przesłona regulacji recyrkulacji. 3 - wózek 4 - prowadnica powietrza

              '              J C

Suszarki tunelowe Są stosowane do suszenia dużych ilości jednorodnego materiału. Materiał na tacach lub sitach ułożonych na wózkach przesuwa się wzdłuż tunelu suszarki w sposób ciągły. Kierunek ruchu może być współ- lub przeciwprądowy. Sita mają pow ok. 1,5 m2 i są układane na wózku do wysokości 1,5—2 m. Załadowane wózki są wprowadzane okresowo do tunelu i przesuwają się w nim również okresowo. Przepływ powietrza odbywa sit głównie wzdłuż powierzchni materiału. Tunel może mieścić od kilku do kilkunastu wózków. Przepływ powietrza może odbywać się wzdłuż lub w poprzek tunelu.



 

 

 

 

 

 

Suszarka tunelowa 1 - podgrzewacz zew., 2 - wentylator, 3 - drzwi, 4 - wózek, 5 – odprow. powietrza zużytego

 

Suszarki taśmowe. Ten typ suszarek jest stosowany do suszenia materiałów w kawałkach oraz materiałów pastowatych. Konstrukcyjnie są one wykonane w postaci tunelu, w którym przesuwa się 1 taśma lub kilka taśm, umieszczonych jedna nad drugą. Przy suszeniu materiału w kawałkach taśmy są wykonane z siatki drucianej, a przepływ powietrza odbywa się przez warstwę materiału. Taśmy do suszenia materiałów pastowatych są wykonane z blachy perforowanej lub litej. Przepływ powietrza jest zwykle równoległy do taśmy. Szerokość taśm wynosi od 1,5 do 3 m.Suszarki taśmowe stosowane w przemyśle spożywczym są to urządzenia wielostopniowe, zapewniające równomierny przebieg procesu suszenia. Każda sekcja ma indywidualny ogrzewacz powietrza, jak również może mieć in­dywidualny wentylator. Ponadto suszarka taśmowa może być wykonana w postaci dwóch niezależnych tuneli, w których suszenie odbywa się w pierw­szym i w drugim okresie suszenia. Przesypywanie się materiału z taśmy na taśmę ma korzystny efekt mieszania, a ponadto powoduje odsłanianie się nowych powierzchni do kontaktu z czynnikiem suszącym.

 

Suszarki bębnowe. W przemyśle spożywczym suszarki bębnowe są stosowane do suszenia niektórych materiałów odpadowych oraz materiałów krystalicz­nych i ziarnistych. W suszarkach bębnowych suszy się wytłoki jabłkowe, wysłodki buraczane, skrobię ziemniaczaną, pszenną i kukurydzianą, cukier, ziarna kakao i kawy, mączkę rybną, słód itp.

Suszarka bębnowa jest wykonana w postaci bębna obracającego się wokół własnej osi z prędkością obrotową l—15 obr/min. Oś bębna jest pochylona w stosunku do poziomu 0,5—6° w celu wywołania wzdłużnego ruchu materia­łu. Doprowadzenie ciepła do materiału odbywa się w drodze konwekcji lub konwekcji i przewodzenia. Istotnym elementem konstrukcyjnym suszarki bębnowej są przegrody wypełniające wnętrze bębna. Ich kształt i ułożenie (rys. 9.21) umożliwiają przesypywanie się materiału, jego intensywne mieszanie i praktycznie indywidualny kontakt każdej cząstki z czynnikiem suszącym.

Rodzaje przegród stosowanych w suszarkach bębnowych

 

Najbardziej korzystne są systemy przegród zapewniające równomierny roz­dział materiału oraz wyrównany kontakt z czynnikiem suszącym. Pojemność przegród i grubość materiału w bębnie określają masę materia­łu zatrzymaną w suszarce, a tym samym i czas suszenia. Czas przejścia materiału przez suszarkę wynosi 5 do 60 min.

Warunki wymiany  ciepła  w  suszarce  bębnowej  są b. złożone. Wnikanie ciepła odbywa się do materiału będącego w ruchu i do materiału nieruchomego. Ponadto część ciepła jest dostarczana do materiału przez przewodzenie od gorących przegród i samego bębna. W związku tym współczynnik wnikania ciepła odnosi się nie do powierzchni materiału suszonego, ale do jednostki objętości bębna.

Ruch ciepła w bębnie

 

Suszarka bębnowa Roto-Louvre ma bęben składający się z części zewnętrznej i wewnętrznej. Bęben zewnętrzny jed­nakowej średnicy jest wsparty na rolkach tocznych. Część wewnętrzna bębna ma kształt ściętego stożka o większej podstawie w miejscu wylotu materiału z bębna. Część wewnętrzna ma konstrukcję żaluzjową, która umożliwia przepływ czynnika suszącego przez warstwę materiału. Wskutek stożkowego kształtu części wewnętrznej, grubość materiału w bębnie jest różna.Na początku bębna jest ona cieńsza, stawia mniejszy opór i więcej powietrza przepływa przez żaluzje. Przy wylocie bębna przepływ powietrza przez warstwę materiału jest mniejszy. W ten sposób uzyskano warunki równomiernego suszenia w bębnie. Przestrzeń między bębnem zewnętrznym i wewnętrzną częścią żaluzjową jest przedzielona na kanały. Czynnik suszący jest do­prowadzany tylko do tych kanałów, nad którymi znajduje się materiał suszony.

 

Suszarki talerzowe. Zastosowanie suszarek talerzowych w przemyśle spożyw­czym jest ograniczone do suszenia materiałów krystalicznych i twardych. Jest w nich suszony cukier, kazeina oraz pokruszone kości, jako materiał od­padowy przemysłu mięsnego. Suszarka talerzowa jest zbudowana z półek umieszczonych jedna nad drugą i osadzonych na wspólnej osi. Obracają się one z prędkością od 0,1 do l obr/min. Nad półkami są umieszczone zgarniacze, które powodują przesypywanie się materiału z jednej półki na drugą. Ciągłe odświeżanie powierzchni kontaktu międzyfazowego oraz przepływ czynnika suszącego przez przesypująca się warstwę materiału stwarzają dobre warunki wymiany ciepła i masy. Przepływ czynnika suszącego odbywa się w przestrzeni między półkami.

 

Suszarki opadowe. Suszarki tego typu są stosowane do suszenia materiałów ziarnistych. Ruch materiału odbywa się z góry do dołu pod wpływem siły ciężkości, a jego pow jest owiewana przez czynnik suszący. W przemyśle spożywczym suszarki opadowe są stosowane do suszenia ziarna zbóż i nasion oleistych.

Suszarka opadowa jest wykonana najczęściej jako prostopadłościenna komora, której wnętrze jest wypełnione odpowiedniego rodzaju przegrodami zapewniającymi dobry kontakt materiału z czynnikiem suszącym. Przegrody są wykonane w postaci pionowych perforowanych przewodów, żaluzjowych kolumn i daszków. Ze względu na specyfikę procesu suszenia ziarna zbóż w komorach są instalowane przeponowe ogrzewacze materiału. W ogrzewa­czach temp ziarna jest podnoszona bez odparowania wilgoci. Woda przemieszcza się z wnętrza ziarna ku jego powierzchni. Ziarno „poci się' i w tym stanie jest wprowadzane do strefy suszenia. Po usunięciu części wody ziarno może być ponownie ogrzewane kontaktowo i wprowadzane do następ­nej strefy suszenia. Suszarki opadowe do ziarna zbóż i nasion oleistych wyposażone w sekcję chłodzenia materiału.

W suszarce daszkowej w komorze suszenia są zainstalowane dwu­spadowe daszki wykonane z blachy perforowanej lub litej. Daszki są ułożone w rzędach, a w przestrzeniach między daszkami przesypuje się ziarno Czynnik suszący jest doprowadzany do co drugiego rzędu daszków. Po przejściu przez warstwę ziarna zużyte powietrze jest odprowadzane przez daszki połączone z kanałem wylotowym powietrza. Ciepło jest dostarczone dc ziarna w drodze konwekcji od strumienia gazu i przez przewodzenie od powierzchni daszków. Strefy suszenia z rzędami daszków mogą być roz­dzielone podgrzewaczami ziarna.

 

Suszarki fluidyzacyjne. Ze względu na właściwości zawiesiny w stanie fluidalny suszarki fluidyzacyjne znajdują coraz powszechniejsze zastosowanie w przemyśle spożywczym. Są one stosowane głównie do suszenia materiałów krystalicznych i ziarnistych. W suszarkach fluidyzacyjnych suszy się laktozę, kazeinę, rozdrobnione sery twarde, dosusza się produkty aglomerowane i granulowane, a także suszy się rozdrobnione owoce i warzywa.

Fluidyzacja złoża materiału wilgotnego przez gorący strumień gazu stwarza bardzo dogodne warunki wymiany ciepła i masy. Kontakt czynnika suszącego z pow każdej cząstki oraz wzajemne zderzanie się cząstek i ich ruch powodują, że w suszarkach fluidyzacyjnych uzyskuje się objętościowe współczynniki wnikania ciepła od 10 do 20 razy większe w stosunku do współczynników uzyskiwanych w suszarkach bębnowych. Suszenie w suszarce fluidyzacyjnej przebiega szybko i równomiernie.

Suszarki fluidyzacyjne są konstruowane w postaci komór cylindrycznych lub prostokątnych. W komorze znajduje się przegroda, przez którą przepływa czynnik suszący i na której spoczywa warstwa materiału ziarnistego w stanie fluidalnym. Wykonanie przegrody musi zapewniać równomierny rozdział strumienia gazu i możliwie maksymalnie zapobiegać zakłóceniom fluidyzacji. Przegroda jest wykonywana z perforowanych blach, prętów, filcu oraz w postaci sita X . Komora suszenia może być wyposażona w przegrody kierujące i przedłużające czas pobytu materiału w suszarce jak również może mieć ogrzewacze wewnętrzne, zawieszone w warstwie fluidalnej. Zasilanie suszarki materiałem jest uzależniane od kształtu komory i usytuowania przegród. Suszarki o komorze prostokątnej są zasilane na jednym końcu komory, natomiast w komorach cylindrycznych zasilanie jest najczęściej osiowe.

Surowiec                        powietrze

Susz

Suszarka fluidyzacyjna o komorze prostokątnej

 

Suszenie fluidyzacyjne może być prowadzone wielostopniowo. Rozwiąza­nie techniczne takiego suszenia polega na szeregowym połączeniu kilku suszarek fluidyzacyjnych, a przepływ materiału odbywa się grawitacyjnie.  Suszarka fluidyzacyjna kilkustopniowa może być umieszczona w jednym korpusie.

W celu zwiększenia prędkości przepływu powietrza przez złoże bez wywiewania cząstek materiału opracowano suszarkę fluidyzacyjną od­środkową w postaci perforowanego cylindra obracającego się w obudowie. Z jednej strony do przestrzeni między cylindrem i obudową jest doprowadzane powietrze z prędkością 7,5—15 m/s i przechodzi przez perforac­cylindra. Stosowane prędkości są ok. 10 razy większe w stosunku do standardowego procesu fluidyzacji. Powietrze przechodzi dwukrotnie przez warstwę materiału. Cylinder obraca się z taką prędkością, aby uzyskiwane przyspieszenia były 58 razy większe od przyspieszenia ziems­kiego.

 

Suszarki pneumatyczne. W suszarkach pneumatycznych wykorzystuje się zjawisko transportu pneumatycznego z tym, że medium robocze stanowi gorący gaz. Suszenie pneumatyczne stosuje się do materiałów ziarnis­tych i krystalicznych.

Suszarki pneumatyczne są budowane jako urządzenia pionowe i poziome z możliwością wielokrotnej cyrkulacji materiału w aparacie. Szeregowe połączenie suszarek pneumatycznych daje urządzenie wielostopniowe.

surowiec

 

susz                                                                               

1 - rozdzielacz,  2podgrzewacz

 

Suszarki rozpyłowe. Suszenie cieczy, zawiesin i emulsji w przemyśle spożyw­czym jest prowadzone w suszarkach rozpyłowych. W komorze suszarki materiał jest dyspergowany do postaci małych kropli za pomocą odpowiednich urządzeń

Proces suszenia rozpyłowego obejmuje 3 etapy: rozpylenie materiału, suszenie oraz oddzielenie materiału wysuszonego od zużytego czynnika suszą­cego. W przemyśle spożywczym najczęściej są stosowane rozpylacze odśrod­kowe, a rozdzielanie zawiesiny materiału wysuszonego w powietrzu jest prowadzone w cyklonach.

Krople cieczy opuszczające rozpylacz mają prędkość dochodzącą do kilkudziesięciu i więcej metrów na sekundę. Krople te napotykają na opór powietrza i zmniejszają swoją prędkość, aż do momentu osiągnięcia prędkości swobodnego opadania. Czas zmniejszania prędkości kropli jest uzależniony od wielkości kropli oraz jej prędkości początkowej i zwykle jest rzędu setnych lub dziesiętnych części sekundy. Suszarki rozpyłowe są budowane jako urządzenia współprądowe, przeciw-prądowe i o mieszanym przepływie materiału i czynnika suszonego. W przemy­śle spożywczym praktycznie biorąc stosuje się tylko suszarki rozpyłowe współprądowe. Komora suszenia składa się z części cylindrycznej i stożko­wej. Część cylindryczna jest główną komorą suszenia, natomiast zadaniem części stożkowej jest ułatwienie odbioru materiału wysuszonego z suszarki. Największe cząstki materiału wysuszonego zsypują się po ścianach części stożkowej i są odbierane bezpośrednio z komory suszenia. Cząstki drobne są porywane ze strumieniem gazu i oddzielane w cyklonach.

 

Suszarki kontaktowe Ten typ suszarek jest stosowany do suszenia materiałów pastowatych i stężo­nych zawiesin, które są odporne na działanie podwyższonej temp. Poza tym ogrzewanie kontaktowe jest stosowane w suszarkach pracujących pod zmniejszonym ciśnieniem. Są stosowane do suszenia miazgi ziemniaczanej (płatki ziemniaczane), drożdży paszowych oraz materiałów krystalicznych (glukoza) i odpadów przemysłu spożywczego.

 

Suszarki walcowe. Zasada działania suszarki walcowej polega na suszeniu materiału nałożonego w postaci cienkiej warstwy na gorącą powierzchnię walca i następnie usunięciu produktu za pomocą odpowiedniego skrobaka. Suszarki walcowe są wykonywane jako urządzenia jedno- i dwuwalcowe. Czynnikiem grzejnym najczęściej jest nasycona para wodna.

Materiał suszony doprowadzany do suszarki jednowalcowej jest na­kładany na powierzchnię grzejną za pomocą odpowiedniego wałka lub wałków rozprowadzających. Przy kilku wałkach rozprowadzających grubość warstwy materiału suszonego zwiększa się od pierwszego wałka.

Suszarki z mieszadłami. Suszarki tego typu są stosowane do suszenia materia­łów sypkich i granulowanych. Są one wykonane zwykle w postaci leżącego cylindrycznego zbiornika, wewnątrz którego są zainstalowane mieszadła. Zbiornik może być otoczony płaszczem grzejnym, natomiast zasadniczym elementem grzejnym jest mieszadło. Suszarki te są stosowane w przemyśle spożywczym do suszenia takich materiałów, jak mączka rybna, śruta sojowa, glukoza, skrobia i produkty odpadowe.

 

Suszarki pracujące ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin