Składniki:
· 1 litr mleka
· 3 duże paczki krakersów
· 3/4 szklanki cukru
· 1/2 litra śmietany 30%
· 10 dag płatków migdałowych
· 3 łyżeczki żelatyny
· 1 cukier waniliowy
· 25 dag masła
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 budyń waniliowy
· 1 jajko
· 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:
Mleko w puszce gotować 3 godziny (można kupić gotowe w sklepie). W 1 i 1/2 szklanki mleka roztrzepać obie mąki, budyń i jajko. Resztę mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Roztrzepane mąki wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z przestudzoną żelatyną.
Układanie ciasta:
Dno blaszki (24x42) wyłożyć papierem ułożyć krakersy, następnie zimny budyń, krakersy, karmel z mleka z puszki, krakersy, bita śmietana, uprażone płatki migdałowe.
Uwaga! Układając karmel można każdy krakers smarować masą karmelową.
krazia