risotto.rtf

(1 KB) Pobierz

Risotto z warzywami i szynką

1 średnia cebula
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
250 g groszku z puszki lub mrożonego
150 g szynki pokrojonej w plasterki
3 łyżki oleju
250 g ryżu
1 l bulionu drobiowego
20 g masła
sól, pieprz

Cebulę obrać. Seler i paprykę umyć, z papryki wyciąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, większe pokroić w plasterki, mniejsze pozostawić w całości. Groszek przepłukać na sicie. Szynkę pokroić w dosyć szerokie paski.

W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min. Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania, aż zostanie wchłonięty płyn. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne.

Pod koniec gotowania do risotta dodać szynkę, tuz przed podaniem masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin