W przepisach kulinarnych waga produktów najczęściej jest podawana w gramach lub dekagramach. Szybciej lub gdy nie mamy w domu wagi, ilość tę odmierzymy szklanką, łyżką albo łyżeczką. W tabelce podajemy przeliczniki często używanych w kuchni produktów.
Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.
Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.
Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5 ml.
Produkty
łyżeczka
łyżka
szklanka
Bulion
5g
15g
250g
Bułka tarta
3g
8g
150g
Cukier kryształ
220g
Cukier puder
10g
200g
Kakao w proszku
2g
-
Kasza gryczana
20g
Kasza manna
180g
Majonez
4g
12g
Masło
Mąka pszenna
170g
Mąka ziemniaczana
9g
Mleko
Olej
13g
Proszek do pieczenia
Przecier pomidorowy
Ryż
Smalec
Starty żółty ser
125g
Śmietana
Sól
Wiórki kokosowe
Żelatyna
krazia