Składniki:
1 kg kartofli6 dag masła0,5 szklanki śmietanki1 łyżka siekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuOczyszczone kartofle ugotować w szybkowarze. na parze (p. "Kartofle na parze"), po czym wyjąć z szybkowaru wraz z wkładką, szybko włożyć do szybkowaru masło, wlać śmietankę i do gorącej wyłożyć z wkładki kartofle i ogrzewać jeszcze 3 minuty w zamkniętym szybkowarze. Podawać posypane natką pietruszki.
Flaczki warzywne 12 min
Składniki:6 marchwi4 pietruszki0,5 selera1 por1 cebula6 dag masła1 łyżko mąki3-4 naleśniki (lub zastępczo 20-25 dag suchego makaronu ugotowanego na pół miękko); majeranekimbirpapryka mielonasól i pieprz do smakuWszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.Uwaga:Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dag startego sera tylżyckiego
50 dag kartofli25 dog fasolki szparagowej20 dag selera20 dag pomidorów2 cebule5 dag tłuszczu50 dag filetów z dorsza1 łyżka siekanej natki pietruszki1 szklanka wody; sólpieprz i kwasek cytrynowy do smakuWarzywa oczyścić, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Filety pokroić na kawałki, skropić kwaskiem cytrynowym, oprószyć pieprzem. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, przysmażyć na nim pokrojoną w plasterki cebulę, a gdy zacznie się rumienić wyłożyć na nią pokrojoną fasolkę, starte na tarce do jarzyn selery, na to rybę, a następnie pokrojone w plasterki kartofle i w ćwiartki pomidory. Posolić, wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
60 dag botwiny3 dag masła1 łyżka mąki0,5 szklanki śmietany1 łyżka siekanego koperku1 łyżka siekanej natki pietruszkisól, cukier i kwasek cytrynowy do smakuOczyszczoną botwinę beż korzonków drobno pokroić, włożyć do szybkowaru, zalać niewielką ilością wrzącej wody (około 0,5 szklanki). Dodać masło, posolić i pocukrzyć, doprawić kwaskiem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Zaraz po otwarciu szybkowaru podprawić mąką, a po chwili wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać do mięsa.
3 marchwie (25 dag)kawałek kapusty włoskiej (25 dag)25 dag kartofli2 szklanki mleka3 dag masła1 łyżka kaszy manny (lub mąki)sól i cukier do smakuOczyszczone warzywa rozdrobnić. marchew zetrzeć na tarce do jarzyn, kapustę poszatkować, kartofle pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do szybkowaru, wymieszać z kaszą manną, zalać mlekiem, posolić i pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem dodać masło.
50 dag łuskanego groszku (około 3,5 szklanki)3 dag masła lub 2 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)2 marchwie2 cebule1 ząbek czosnku1 goździkkilka listków sałatysól, pieprz i natka pietruszki do smakuRozgrzać w szybkowarze tłuszcz, wrzucić 1 pokrojoną cebulę i 1 z wkłutym w nią goździkiem, pokrojone. marchew, sałatę, czosnek i natkę pietruszki. Popieprzyć i posolić, wymieszać. Gdy groszek zmieni kolor zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.Uwaga:Niektórzy lubią tę potrawę nieco pocukrzoną.
12 owoców papryki (60 dag)0,5 szklanki ryżu1 szklanka wody15 dag wieprzowiny mielonej surowej lub gotowanej2 cebule5 łyżek oleju; sól i pieprz do smakuewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowegoPaprykę umyć, wydrążyć pestki. Na połowie tłuszczu podsmażyć do przezroczystości oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać do niej ryż i smażyć dalej razem, aż zrobi się szklisty. Połączyć z mięsem, posolić i popieprzyć, wymieszać. Powstałym nadzieniem (farszem) napełniać strąki papryki do trzech czwartych ich pojemności i układać w szybkowarze. Dodać resztę tłuszczu, wlać wodę i, kto lubi, koncentrat pomidorowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.Uwaga! Za miast mięsa można do nadzienia dać uduszone w tłuszczu pieczarki lub warzywa.Kategoria:Potrawy z warzyw
Soczewica na zimno 15 min
Składniki:25 dag soczewicy2 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)sól do smakusos vinaigrettesPrzebraną soczewicę zalać w szybkowarze wodą tak, by ją pokrywała. Wlać olej, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać na zimno jako przystawkę, polaną sosem vinaigrettes.Kategoria:Potrawy z warzyw
40 dag soczewicy10 dag słoniny lub boczku1 cebula5 szklanek wodysól i pieprz do smakuSłoninę lub boczek pokroić i przysmażyć w szybkowarze. Cebulę oczyścić i pokroić, razem z soczewicą wrzucić na rozgrzaną słonin i przez 15 minut smażyć stale mieszając, by się ; nie przypaliły. Następnie wlać wodę, lekko posolić i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu dosolić do smaku i posypać pieprzem. Podawać do gorącej kiełbasy, gotowanego boczku itp.Uwaga:Z dodatkiem zielonej sałaty ze śmietaną może stanowić danie kolacyjne.
1 kg selerów2 marchwie3 cebule50 dag pomidorów7 łyżek oleju (lub 10 dag margaryny)2 kostki rosołowe1 łyżeczka siekanej zieleninysólcukier i papryka mielona do smakuPomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Oczyszczone selery zetrzeć na tarce do jarzyn. Oczyszczone marchew i cebulę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć, nie rumieniąc, w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pozostałe warzywa, pokruszone kostki rosołowe, pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu doprawić papryką i ewentualnie solą, posypać zieleniną. Podawać do ryżu, klusek itp.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:8 bakłażanów (po 2 na osobę)3 cebule4 dag masła1 łyżka mąki4 łyżki tartej bułki2 jaja1 szklanka śmietany1 łyżka siekanego koperku1 łyżka siekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuBakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 minut na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:40 dag papryki czerwonej lub zielonej5 sporych cebul3 ząbki czosnku40 dag pomidorów25 dag boczku wędzonego0,75 szklanki ryżu2 kostki maggi1 łyżka siekanej natki pietruszki1 szklanka wodysólcukier i ocet do smakuOczyszczone strąki papryki pokroić w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. W szybkowarze lekko zrumienić drobno pokrojony boczek, wrzucić do niego oczyszczoną i posiekaną cebulę i chwilę posmażyć, a na to wrzucić ryż i dalej smażyć 5-6 minut. Teraz wlać wodę, dodać paprykę i pomidory oraz posiekany czosnek. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:25 dag soczewicy10 dag boczku40 dag marchwi1 cebula1 łyżeczka przyprawy "Jarzynka"sól i pieprz do smakuPrzebraną soczewicę opłukać, marchew i cebulę oczyścić, pokroić. Wszystko włożyć do szybkowaru, zalać wodą, wsypać przyprawę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru potrawę posolić i popieprzyć, polać przysmażonym boczkiem.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:80 dag kalarepki1 szklanka mleka6 dag masła1 łyżka mąki1 łyżka siekanego koperkusól i cukier do smakuRozgrzać w szybkowarze masło, wsypać i rozmieszać mąkę, wlać mleko posolić i pocukrzyć. Wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w kostkę kalarepkę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać koperkiem.Kategoria:Potrawy z warzyw
50 dag białej fasoli suchej2 szklanki mleka50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka mąkitłuszcz na zasmażkę2 cebulesólcukierpieprz i siekana zielenina do smakuFasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyszczoną cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć bez rumienienia z tłuszczem, oprószyć mąką i po wymieszaniu razem podsmażyć. Zaraz po otwarciu szybkowaru dodać do fasoli zasmażkę z cebulą, włożyć koncentrat pomidorowy lub przetarte pomidory, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypać zieleniną. Podawać z zieloną sałatą lub inną surówką.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:4 pęczki rzodkiewek (mogą być sparciałe)6 dag masła1 łyżka tartej bułkisól i cukier do smakuOczyszczone rzodkiewki, bez listków i korzonków, zalać w szybkowarze wodą, posolić i pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5-6 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać wyjęte z wody, polane masłem ze zrumienioną na sucho tartą bułką.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:25 dag soczewicy4 dag masła1 cebula1 łyżeczka przyprawy "Jarzynka"sól i pieprz do smakuSoczewicę przebrać, opłukać, zalać w szybkowarze wodą, dodać oczyszczoną i pokrojoną cebulę, przyprawę "Jarzynka". Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu zmiksować lub utłuc tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z mizerią.Kategoria:Potrawy z warzyw
80 dag brukwi4 dog tłuszczu2 kostki rosołowe1 łyżka siekanego koperkusól i cukier do smakuOczyszczoną brukiew pokroić w kostkę o boku 1 cm, włożyć do szybkowaru i zalać wrzątkiem. Przykryć szybkowar pokrywą, parę razy brukiew zagotować, po czym szybkowar na chwilę otworzyć, dodać tłuszcz i pokruszone kostki rosołowe. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem potrawę pocukrzyć i wymieszać z koperkiem. Podawać do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i baraniny.Kategoria:Potrawy z warzyw
Składniki:50 dag małych cebulek (najlepiej szalotek)2 łyżki oleju6 dag masła3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukru1 szklanka wody1 goździk1 szczypta cynamonu1 listek laurowysól i cukier do smakuW szybkowarze rozgrzać olej z masłem, wrzucić oczyszczone cebulki, przyprawy, posypać solą, cukrem i pieprzem i chwilę poddusić. Włożyć pastę pomidorową, wlać wodę i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.Kategoria:Potrawy z warzyw
1 kg kartoflisól do smakuKartofle oczyścić, większe poprzekrawać. Posypać solą i wymieszać dla równomiernego nasolenia. Włożyć do perforowanej lub siatkowej wkładki, wstawić do szybkowaru, wlać 1-2 szklanki wody (tyle, by nie sięgała do kartofli). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Składniki:50 dag białej fasoli1 szklanka mleka1 mała cebula3 dag masła lub innego tłuszczu (nie oleju)sól i siekana zielenina do smakuFasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko, wrzucić cebulę i lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ugotowaną fasolę odcedzić z płynu (użyć go do sosów lub zup), podawać z surowym masłem, posypaną zieleniną. U w a g a. Tak ugotowaną fasolę można podać w sosie pomidorowym. W tym celu nie odcedza się jej, lecz podprawia białą zasmażką z mąki i tłuszczu oraz koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
Składniki:1 spora golonka,10 dag cebuli,1 por,1 łyżka koncentratu pomidorowego,kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smakuGolonkę zalać w szybkowarze Wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć (można go zużyć np. na zupę), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone i pokrojone cebulę i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru. Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie, tym razem 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kartoflami.
Składniki:1 golonka1 pęczek włoszczyznyZalewa:2,5 I wody7 płaskich łyżek soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka kolendry3-4 goździki15 ziaren pieprzu15 ziaren ziela angielskiego5 listków laurowych3 ząbki czosnkuPieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Składniki:4 mięsiste żeberka wieprzowe6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego olejunp. sojowego4 duże jednakowej wielkości kartofle4 ząbki czosnku8 szczypt tymiankusól i pieprz do smakuOczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Składniki:40 dag wieprzowych żeberek40 dag kapusty włoskiej2 marchwie1 kawałek selera1 mała pietruszka1 mały por1 duża cebula6 dag tłuszczu2 łyżeczki mąki1 listek laurowy4 ziarnka ziela angielskiego0,5 łyżeczki kminku2 łyżki koncentratu pomidorowegosól i pieprz do smakuŻeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.Uwaga:Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.
...
moje33