Dżem winogronowo-jeżynowy.doc

(37 KB) Pobierz
Dżem winogronowo-jeżynowy

Dżem winogronowo-jeżynowy

Składniki

40 dag czerwonych działkowych winogron
20 dag jeżyn świeżych lub mrożonych
sok z 1 limonki
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 łyżek cukru żelującego 1:3

Owoce przebrać i umyć. Winogrona pozbawić pestek. Przełożyć do rondelka razem ze skórkami, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Rozdrobnić blenderem na mus. Dodać jeżyny (musi to być działkowa odmiana o duzych, mięsistych owocach, koniecznie mocno dojrzałych), sok z limonki, cukry zwykły i waniliowy, dusić kilka minut.
Dodać cukier żelujący, gotować jeszcze 3 minuty.
Przelać do czystych słoiczków, dokładnie zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić tak na ok. 15 minut.

Dżem jest lekko kwaskowy, o bardzo wyrazistym smaku, nasyconym kolorze. Uroku dodają mu duże ogrodowe jeżyny, które dodajemy dopiero pod koniec gotowania tak, aby nie zdążyły się rozpaść.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin