Dżem winogronowo-jeżynowy
Składniki
40 dag czerwonych działkowych winogron20 dag jeżyn świeżych lub mrożonychsok z 1 limonki3-4 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego5 łyżek cukru żelującego 1:3
Owoce przebrać i umyć. Winogrona pozbawić pestek. Przełożyć do rondelka razem ze skórkami, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Rozdrobnić blenderem na mus. Dodać jeżyny (musi to być działkowa odmiana o duzych, mięsistych owocach, koniecznie mocno dojrzałych), sok z limonki, cukry zwykły i waniliowy, dusić kilka minut.Dodać cukier żelujący, gotować jeszcze 3 minuty.Przelać do czystych słoiczków, dokładnie zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić tak na ok. 15 minut.Dżem jest lekko kwaskowy, o bardzo wyrazistym smaku, nasyconym kolorze. Uroku dodają mu duże ogrodowe jeżyny, które dodajemy dopiero pod koniec gotowania tak, aby nie zdążyły się rozpaść.
arturoglobo