Odc. 33 - Włoskie śniadanie.doc

(32 KB) Pobierz
1

1. Polenta po florencku:

Składniki:

4 szklanki tłustego bulionu drobiowego

2 szklanki mąki kukurydzianej

2 szklanki mleka

1 ¼ łyżki masła

½ szklanki tartego parmezanu

Sól , pieprz

 

250g liści szpinaku, umytych

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

4 duże jajka

Odrobina octu

 

Przygotowanie:

W głębokim rondlu zagotuj bulion, mleko i dwie łyżki masła. Wsyp powoli mąkę kukurydzianą. Mieszaj drewnianą łyżką cały czas, aż masa zgęstnieje ( 3 -5 minut). Dodaj ser, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podduś liście szpinaku, dopraw je solą i pieprzem.

W rondelku zagotuj wodę z odrobiną octu. Zamieszaj wodę, tak aby powstał wir. W środek wbij jajko. Delikatnie zagarniaj białko do środka. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej.

Podawaj polentę z jajkiem i podduszonym szpinakiem.

 

2. Zapiekane kiełbaski:

Składniki:

Włoskie kiełbaski ( bez skórki)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula posiekana w kostkę

Grzyby cremini

1 łyżeczka papryki chili w proszku

2 szklanki czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę

8 jajek

¾ szklanki mleka

Sól

Pieprz

1 szklanka tartego sera fontina

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmaż na oliwie z oliwek kiełbasę, aż zbrązowieje i rozpadnie się. Dodaj cebulę, grzyby i chili. Smaż około 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Podsmażoną kiełbasę przełóż do naczynia do pieczenia. W misce wymieszaj dokładnie mleko i jajka, na końcu dodaj kawałki chleba. Wszystko wlej do naczynia z kiełbasą i dobrze wymieszaj. Z wierzchu posyp serem. Trzymaj w lodówce przez noc. Rano upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC (około godzinę).

 

3. Owoce z miodem i mascarpone:

Składniki:

1 szklanka mascarpone

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 – 3 łyżki śmietany kremówki

4 – 5 szklanek owoców ( takich, które lubisz)

¼ szklanki posiekanych prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mascarpone, miód i wanilię. Dodaj śmietanę. W pucharku umieść pokrojone owoce, połóż na nie przygotowaną masę. Udekoruj miodem i orzechami laskowymi.

 

4. Napój bananowy z nutką capuccino:

Składniki:

3-4 kostki lodu

1 dojrzały banan, zamrożony i pokrojony w kostkę

1 ½ szklanki mleka migdałowego

1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Gałka muszkatołowa

Cynamon

 

Przygotowanie:

Składniki połącz używając blendera. Udekoruj odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Podawaj natychmiast.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin