Odc. 32 - Ulubione potrawy ojca.doc

(39 KB) Pobierz
1

1. Kraby ala Park Casino

Ilość porcji: na 4-6 osób
Składniki:

·         12 żywych niebieskich krabów (lub 12 krabów z miękką skorupą, 1 kg dużych krewetek)

·         6 ząbków czosnku, przepuszczonych przez praskę

·         sok z 1 i 1/2 cytryny

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/2 szklanki oliwy

·         1/4 szklanki białego wina

·         2 łyżki sosu sojowego

·         1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ubierz grube rękawice i przy pomocy szczotki wyszoruj kraby (możesz je włożyć na chwilę do zamrażarki aby zwolniły swoje ruchy). Zabij kraby przecinając na pół ciężkim i ostrym ostrzem zdecydowanym ruchem trzymając kraba brzuchem do góry. Usuń skrzela, zdejmij skorupę z brzucha i wypłukaj „musztardę” z kraba w zimnej wodzie.
  2. W dużej misce wymieszaj razem czosnek, sok z cytryny, sól i oliwę tworząc marynatę. Marynuj kraby w tej marynacie przez 20 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniu. Połóż na niej kraby i wlej marynatę. Mieszaj, obracaj kraby i smaż aż mieso będzie gotowe (do uzyskania czerwonej barwy z każdej strony). Gdy marynata już prawie całkiem wyparuje, dodaj białe wino i zredukuj prawie do całkowitego wyparowania. Dodaj sos sojowy i zredukuj. Wsyp natkę pietruszki.
  4. Wyjmij kraby na talerz i podawaj z serwetkami do wycierania rąk podczas jedzenia.

2. Nadziewane bakłażany

Składniki:

·         3 małe bakłażany

·         500 g mortadeli, pokrojone na plasterki lub w kawałkach

·         kawałek świeżej mozzarelli, pokrojonej (ok. 500 g)

·         3 puszki pomidorów, odsączone i pokrojone

·         1 ząbek czosnku, posiekany lub przepuszczony przez praskę

·         2 jajka

·         3/4 szklanki startego parmezanu

·         3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Przetnij bakłażana wzdłuż na pół. Używając łyżkę wydrąż bakłażana tworząc wgłębienie. Posiekaj i odłóż na bok połowę wnętrzności z bakłażana.
  3. W dużej misce wymieszaj wnętrzności bakłażana, pokrojoną mozzarellę, posiekane pomidory, czosnek, 2 jajka i 1/2 szklanki parmezanu. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj 1/2 szklanki natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przy pomocy łyżki napełnij bakłażana zrobionym nadzieniem lekko nadkładając nadzienie ponad brzegi bakłażana. Posyp wierzch resztą parmezanu.
  5. Piecz bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut aż bakłażan będzie miękki a nadzienie gorące. Wyjmij z piekarnika i posyp z wierzchu resztką natki pietruszki.
  6. Podawaj ciepłe.

3. Risotto z wędzonym łososiem

Składniki:

·         5 szklanek bulionu rybnego, drobiowego lub mieszanka rybnego i drobiowego

·         4 łyżki masła

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1/3 posiekanej szalotki

·         1 i 1/2 ryżu Arborio

·         1/2 szklanki wytrawnego białego wina

·         250 g lekko wędzonego łososia, pokrojonego

·         1/4 szklanki mieszanki jasnego i ciemnego piwa

·         1/2 szklanki startego parmezanu

·         2 żółtka

·         kawałki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion w garnku. Rozgrzej masło i oliwę na patelni, dodaj szalotkę i smaż kilka minut do miękkości.
  2. Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Dodaj wino i mieszaj aż ryż je wsiąknie.
  3. Dodawaj bulion po połowie szklanki, mieszając aż ryż całkowicie go wsiąknie. Dopiero wtedy wlewaj kolejne pół szklanki bulionu aż do wyczerpania całego bulionu. Po 15-18 minutach ryż powinien być al dente.
  4. Dodaj resztę masła, łososia, cebulę, parmezan i żółtka szybko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Podawaj natychmiast z kawałkami cytryny.

4. Czekoladowy mus

Ilość porcji: na 6 osób
Składniki:

·         2 szklanki śmietany kremówki

·         2 łyżki cukru

·         1/2 szklanki syropu czekoladowego (np. Hershey’s)

·         1 łyżka przesianego przez sitko kakao w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Wymieszaj z resztą składników.
  2. Włóż do lodówki na godzinę aby stężało. Podawaj schłodzone.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin