Wieprzowina na parze z sosem musztardowym.doc

(24 KB) Pobierz
Wieprzowina na parze z sosem musztardowym ( jp

 

Wieprzowina na parze z sosem musztardowym ( jp. Buta no karashisosu )

 

Składniki

 

·         600 g wędzonego udźca wieprzowego

·         3 duże cebule

 

Do Sosu :

·         3 bardzo świeże żółtka \

·         4 łyżki oleju słonecznikowego ( lub kukurydziany)

·         1 łyżka octu

·         1 łyżeczka karashi ( lub ewentualnie 1 łyżka musztardy )

·         1 łyżeczka cukru

·         ½ łyżeczki soli

 

Do przybrania:

·         Kilka liści sałaty

 

Karashi czyli żółta musztarda o bardzo mocnym smaku

 

Przygotowanie :

 

Przekroić cebulę w talarki o szerokości 1 cm. Przygotować garnek z koszyczkiem do gotowania na parze i odpowiednią wody. Umieścić kawałek papieru do pieczenia na dnie koszyczka, położyć na nim połowę skrojonej cebuli, następnie mięso i na wierzch resztę cebuli. Gotować na parze przez minimum 1 godz. W międzyczasie w głębokim naczyniu wymieszać ocet z musztardą, dodać cukier, sól, żółtka i olej, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, aż utworzy się jednolita masa.

Kiedy mięso będzie miękkie, ułożyć je na desce do krojenia, poczekać aż ostygnie i pokroić je w plastry grubości 1 cm. Udekorować półmisek liśćmi sałaty, położyć na nich plastry wieprzowiny i polać sosem .

 

Życzę Smacznego ; ) ;)

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin