Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 10 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju
Masa I: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 kostka Kasia 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao 1/2 szklanki krojonych orzechów
Masa II: 1,5 kostki Kasia 4 łyżki Nutelli (duże) 2 łyżki spirytusu
Masa III: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka Kasia 1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella)
Ponadto: 2 wafle
Jak zrobić
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasia utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasia utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą.
myszka20m