Składniki: - 50 dag filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby morskiej -5 dag suszonych grzybów suszonych shitake lub 50 dag pieczarek - 8 jajek - 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej japońskiego) - przyprawa warzywna (vegeta, jarzynka) - 1 łyżka białego wina (najlepiej ryżowego) - sól - Składniki do sosu: - 1 szklanka bulionu rybnego - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: 1) Opłukaną rybę pokrój w kostkę, usuwając ości. 2) Następnie wrzuć kawałki ryby do rondla, zalej wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotuj 15 minut na niedużym ogniu. 3) Umyte pieczarki ugotuj w niewielkiej ilości wody (grzyby shitake wcześniej namocz w przez 3 godziny), a gdy przestygną pokrój je w paski. 4) Łyżka cedzakową wyjmij ryby z wywaru, osącz je i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. 5) Na kawałkach ryby rozłóż pieczarki. 6) Widelcem lub rózgą roztrzep w misce jajka z 2 łyżkami zimnego wywaru z grzybów 7) Przypraw sosem sojowym, przyprawą warzywną i winem. 8) Tą masą zalej rybę, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 c. 9) Zrób sos: - Zagotuj 3/4 bulionu, a pozostały zimny wymieszaj z mąką ziemniaczaną. - Zawiesinę wlej do wrzącego bulionu, cały czas mieszając. - Zagotuj i przypraw do smaku sosem sojowym. 10) Zdejmij folię z ryby i jeszcze chwilę zapiekaj. 11) Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika z sosem i ryżem na sypko.
Katrin_12345