Maseczka drożdżowa I (dla cery tłustej, zanieczyszczonej): 10 dag drożdży lub łyżka soli morskiej, zmieszać z mlekiem. Rozprowadzić na twarzy i dekolcie, po 10 min. zmyć. Maseczka drożdżowa II: Łyżkę drożdży wymieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zwilżonymi opuszkami palców rozmasowywać maseczkę na skórze przez kilka minut. Zmyć. Maseczka ma działanie złuszczająco-oczyszczające i wybielające. Maseczka ziołowa I: Z ok. 5 dag ziół: kwiat rumianku, ziele krwawnika, kwiat nagietka, ziele tymianku sporządzić napar (mogą być zmieszane herbatki). Połączyć go z mąką ziemniaczana (tyle, aby powstała konsystencja zwartej papki), dokładnie wymieszać całość i ciepła maskę nakładać na oczyszczona twarz. Po 10 min. zmyć, najlepiej przegotowaną wodą. Maseczka ziołowa II: Łyżkę zmielonych ziół: ziela skrzypu, bratków, siemienia lnianego i kwiatu rumianku (w równych proporcjach) zalać niewielką ilością wrzątku, starannie wymieszać. Po ostygnięciu do temperatury ciała rozprowadzić na twarzy. Dobrze jest przykryć twarz płatkami ligniny. Zmyć letnią wodą. Maseczka z porzeczek: 2-3 kiście czerwonych i białych porzeczek, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Rozgnieć porzeczki, odsączyć sok, zmieszać z mąką. Papkę nałożyć na twarz, zmyć po 20 min. Zamyka rozszerzone pory przy tłustej cerze. Nie nadaje się dla cery naczynkowej! Maseczka ściągająca z płatków owsianych (dla cery tłustej i mieszanej): Łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżkę zmielonego skrzypu polnego rozetrzeć na papkę z przegotowaną gorącą wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny lub soku z żurawin. Maskę po 20 minutach zmyć. Maseczka maślankowa: 1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki migdałowych otrębów, trochę świeżego soku z ogórków. Maślankę zmieszać z sokiem z ogórka i otrębami. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt na pół godziny. Następnie dobrze spłukać i lekko natrzeć mlekiem. Maseczka jogurtowa I: 1/2 kubka jogurtu, 1/2 szklanki mleka. Nałożyć jogurt na twarz i zostawić do wyschnięcia. Zmyć letnim mlekiem, a następnie zimną wodą. Maseczka jogurtowa II: 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu i/lub kilka kropel oliwy z oliwek. Jeśli na skórze występują wypryski, dodać łyżeczkę soku z cytryny lub łyżeczkę herbaty rumiankowej. Gotowa papkę nałożyć na twarz na 20 min., zmyć dużą ilością cieplej wody. Maseczka miodowo-jabłkowa - usuwa zanieczyszczenia skóry i wygładza cerę: 1 łyżka płynnego miodu, jabłko. Zetrzeć drobno jabłko i zmieszać z płynnym miodem. Przygotowaną masę nałożyć na twarz na 20 min., następnie spłukać letnią wodą. Maseczka miodowa z białkiem - przeciwzapalna, gojąca i napinająca: 2 łyżeczki płynnego miodu, 1 białko. Ubić luźno białko z miodem. Przygotowaną masę nałożyć na twarz na 25 min., następnie spłukać letnią wodą. Maseczka z ziemniaka - przeciw błyszczącej skórze: Rozgnieciony, ugotowany ziemniak zmieszać z 2 łyżkami zimnego mleka i kilkoma kroplami soku z cytryny. Rozłożyć na twarz, po 10 min. zmyć.
Maseczka z mąki (dla skory tłustej i mieszanej): Ok. 2 łyżki maki zmieszać z łyżeczka miodu i dodawać powoli (ciągle mieszając) ciepłą herbatę rumiankowa, aż powstanie pasta. Nałożyć ja na twarz, po 15 min. zmyć letnia woda. Maseczka wygładza i oczyszcza skórę tłustą i mieszaną. Maseczka z pomidorów I - dla cery trądzikowej: Maseczka działa antybakteryjnie i rozjasniajaco: 1 dojrzały pomidor zmiksować z 2 łyżkami jogurtu i 1/2 łyżeczki gliceryny. Nałożyć na twarz (oczy i usta pominąć). Po 10 min. zmyć ciepłą wodą. Maseczka z pomidorów II - dla cery trądzikowej: Nadaje się do cery tłustej lub trądzikowej. Nałożyć plasterki lub papkę z pomidorów na twarz i odczekać 15 minut. Zmyć ciepłą wodą. Maseczka jogurtowa I - dla cery trądzikowej: Nałożyć jogurt (lub twarożek) na twarz jak maseczkę (można dodać łyżeczkę miodu) i pozostawić na 10-15 minut. Maseczka nawilża skórę i pomaga przy trądziku. Maseczka jogurtowa II - dla cery trądzikowej: 2 łyżki jogurtu naturalnego zmieszać z łyżeczką miodu i/lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek, łyżeczką soku z cytryny i/lub łyżeczką herbaty rumianków.
MASECZKA ODŚWIEŻAJĄCA; Miąższ umytych truskawek, bananów lub pomidorów wymieszaj z białkiem jajka i dla zagęszczenia dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Pozostaw na twarzy 15 - 20 minut, a następnie umyj twarz zimną wodą.
MASECZKA OCZYSZCZAJĄCO -PRZECIWZAPALNA; 100g. suszu kwiatów rumianku pospolitego. W porcelanowym naczyniu utrzyj z wrzątkiem na papkę. Odczekaj 10 minut i nałóż na gazę papkę, a potem na twarz, pokryj policzki, nos, czoło, brodę, i szyję. Po 20 minutach – zdejmij maseczkę a skórę wytrzyj.
MASECZKA ODŻYWCZA; Drożdże rozdrobnij w mleku i dodaj utartą marchew, pokrop wszystko oliwą i wszystko utrzyj na papkę. Nałóż na 20 minut. Zdejmij i umyj twarz ciepłą wodą.
MASECZKA ODŚWIEŻAJĄCA; Tampon z waty zamocz w gorącej herbacie i połóż gorący na twarz na 20 minut, po czy umyj twarz.
MASECZKA Z BIAŁKA KURZEGO; ściąga pory, osusza. Stosuj raz w tygodniu.
MASECZKA Z CEBULI – leczy ropnie, wysypki skóry tłustej.
MASECZA Z CYTRYNY – tonizuje, goi spierzchnięcia i popękaną skórę. Kilka kropel cytryny rozpuść z wodą mineralną lub przegotowaną i przemywaj twarz.
MASECZKA Z KISZONEJ KAPUSTY -Zmiękcza naskórek, goi spierzchnięcia i popękania, wybiela, ściąga, matowi skórę tłustą.
MASECZKA Z DROŻDŻY - wzmacniająco działa na zwiotczałą skórę, oczyszcza tłustą i zanieczyszczoną skórę.
MASECZKA Z JABŁEK - działa wzmacniająco na skórę, oczyszcza, łagodzi jej podrażnienia.
MASECZA Z MAŚLANKI – łagodzi i schładza podrażnioną skórę.
MASECZKA Z MARCHWI - łagodzi podrażnienia, goi spierzchnięcia, leczy wypryski, matowi skórę.
MASECZKA Z MIODU – oczyszcza skórę, oraz wiąże wilgoć.
MASECZKA Z MLEKA - przywraca skórze naturalną elastyczność.
MASECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH – łagodzi podrażnienia, swędzenia, łuszczenia.
MASECZKA Z POMIDORÓW – oczyszcza skórę tłustą, odżywia suchą.
MASECZKA Z PORZECZEK – ściąga pory, osusza, pojędrnia, wybiela.
MASECZKA Z SELERA - leczy skórę tłustą, zaparzone liście selera wybielają PIEGI.
MASECZKA ZE ŚLIWEK – ściąga pory.
MASECZKA Z TWAROŻKU – nawilża, odświeża, wygładza, łagodzi podrażnienia.
MASECZKA Z TRUSKAWEK – Lekko zwęża naczynka krwionośne i wybiela zaczerwienienia.
MASECZKA Z ZIEMNIAKÓW – ujędrnia zwiędłą, zmęczoną skórę, leczy też wysuszoną nieostrożnie opaloną skórę.
MASECZKA Z ZIELONEGO GROSZKU – matowi skórę tłustą, łagodzi podrażnienia, wygładza i pojędrnia.
Z AWOKADORozgnieć widelcem miąższ jednego dojrzałego owocu i grubą warstwą nanieś papkę na oczyszczoną twarz. Po 10 minutach zmyj maseczkę ciepłą wodą. Bogate w cenne witaminy i oleje awokado doskonale działa na suchą, szorstką, zmęczoną cerę. Odżywia ją, wygładza i delikatnie natłuszcza.Z AWOKADOWymieszaj 3 łyżki, działającego wzmacniająco na skórę, miodu z 1 łyżką oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego lub z kiełków pszenicy. Rozsmaruj płynny preparat pędzlem na oczyszczonej skórze twarzy i szyi. Maseczka jest też dobra na popękane i spierzchnięte wargi. Po ok. 15 minutach zmyj ją zwilżoną w letniej wodzie rękawicą kąpielową.Z MIODU I TWAROŻKU2 łyżki świeżego, roztartego białego sera rozrzedzamy 1 łyżką podgrzanego miodu. Gdy cera jest bardzo sucha, można wzbogacić maseczkę kilkoma kroplami olejku ze słodkich migdałów. Po ok. 30 minutach dokładnie spłukujemy preparat.ŻÓŁTKOWO-WITAMINOWAUtrzeć żółtko, dodać kilka kropli witaminy A+B. Nałożyć na twarz i szyję na 15-20 minut. Zmyć letnią, najlepiej przegotowaną wodą. Działa odżywczo na cerę suchą i ...
Koteciek