W KUCHNI NR 6 - z Ewą Wiśniewską i Krzysztofem Kowalewskim rozmowy nie tylko o jedzeniu i brydżu - z boczniaków dania tatwe i trudniejsze - prawdziwie letnie serniki z owocami -niedoceniana jagnięcina skarb wśród warzyw; smakowite i lekkostrawne szparagi -jak gotować, smażyć, i dusić po chińsku - rynkowy przegląd czekoladek, wafelków, batoników dla matych i dużych tasuchów już wkrótce KUCHNIA NR 7 a w niej królestwo owoców, warzyw i kwiatów DANIE Z OKŁADKI - zupa z nasturcjami DANIE MIESIĄCA - mięsa z gruszkami, morelami i winogronami CIASTA - z czereśniami, które są również doskonałe DLA ZDROWIA I URODY BLIŻEJ RYNKU - dla spragnionych rzeka soków z owoców i warzyw SPECJAŁY - oliwa: stonce w potrawach isów Ma UWAGA! wraz z lipcową KUCHNIĄ druga część Піа Z lelewizyinego programu „GotU" 7 KnrnniPm" LEKKIE DANIA czyli PRZYSTAWKI ZIMNE Cygara z łososia 20 dag wędzonego łososia, 1 serek homogenizowany naturalny (20 dag), _______3 dag kawioru;_______ do przybrania: 1 cytryna, 1/2 zielonej papryki, kilka listków sałaty, kilka gałązek natki pietruszki Łososia pokroić w cienkie plastry. Serek wymieszać z kawiorem. Plastry łososia posmarować równomiernie serkiem i zwinąć w rulony. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i pokroić na ósemki. Sałatę, natkę pietruszki oraz paprykę umyć i osaczyć, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i dowolnie pokroić. Cygara z łososia przybrać listkami sałaty, natką pietruszki, cząstkami cytryny i papryką. (4-5 porcji) Koreczki z łososiem ^^J^ogórgk wąż (30 dag); jojMgybrania: plasterki cytryny, gałązki koperku FARSZ 10 dag wędzonego łososia, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju, 1 łyżka ziaren sezamu, __________sól, pieprz__________ Ogórek umyć, wyciąć w skórce podłużne ozdobne rowki, a następnie pokroić go na plastry grubości 1 cm i łyżeczką wyjąć miąższ z pestkami, pozostawiając cienki spód. Przygotować farsz: łososia drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, olejem, ziarnem sezamowym, solą oraz pieprzem. Plastry ogórka osuszyć papierowym ręcznikiem i nałożyć na nie farsz. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami koperku. (5-10 porcji) Wędzony pstrąg 1Ш5 z sosem wiśniowym 2 wędzone pstrągi (50 dag); do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny, ______kilka liści sałaty_______ _____i gałązek koperku______ SOS 10 dag wiśni bez pestek ________(mrożonych________ lub pasteryzowanych), ______3 łyżki majonezu,______ ______4 łyżki wiśniaku,_______ 10 dag kwaśnej, gęstej śmietany 22-procentowej, cukier, sól, biały pieprz Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2 łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osaczyć. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich ułożyć w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce. (4 porcje) Pomidory faszerowane frutti di marę б dużych pomidorów (1 kg), ________2 łyżki masła;________ ________do przybrania:________ ______6 czarnych oliwek______ FARSZ 4 jajka, 1/4 szklanki mleka, 25 dag mrożonych paluszków krabowych lub krewetek koktajlowych, 2 łyżki kaparów, 1 pęczek koperku, sól, pieprz Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek, a pozostałą część wydrążyć, osaczyć, wewnątrz posolić i popieprzyć. Przygotować farsz: paluszki kra-bowe rozmrozić, opłukać zimną wodą, osaczyć i pokroić na kawałki. Koperek umyć, osuszyć i połowę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić, popieprzyć, dodać paluszki krabowe, kapary i posiekany koperek. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i zapiec pomidory (5 min). Masło stopić na patelni, wlać jajka z dodatkami i ciągle mieszać, aż jajka lekko się zetną. Pomidory napełnić farszem, przykryć „czapeczkami", przybrać oliwkami i koperkiem. Podawać ze świeżym pieczywem, na ciepło lub na zimno. (6 porcji) Pomidory Щ faszerowane kuskusową sałatką 8 małych pomidorów (70 dag) FARSZ 10 dag kaszy kuskus, 10 dag krewetek koktajlowych, 2 łyżki świeżej bazylii lub natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, kilka kropli sosu chili lub tabasco, sól, pieprz Pomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrążyć. Przygotować farsz: kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy, i pozostawić do napęcznienia. Czosnek obrać i posiekać. Gdy kasza ostygnie, dodać krewetki, bazylię, czosnek, oliwę oraz przyprawy i delikatnie wymieszać. Wydrążone pomidory napełnić sałatką i przybrać zieleniną. (4 porcje) Torcik D^5 z camemberta z salami i ogórkiem 1 ser camembert, 6 plasterków wąskiego salami (4 dag), _____1 ogórek konserwowy _____lub kiszony (10 dag),_____ 1/8 czerwonej papryki, 1 liść sałaty, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Sałatę umyć i osaczyć. Układać kolejno warstwami: ser, salami, ser, ogórek, sałatę i ser. Wierzch torciku przybrać pasecz-kami papryki i natką pietruszki. Torcik można podać w całości, tak aby każdy mógł odkroić sobie kawałek, lub już pokrojony na 4-6 części. (2 porcje) Torcik z camemberta z wędzoną rybą i ogórkiem ______1 ser camembert,______ 1/4 świeżego ogórka, ______1/4 wędzonej ryby_____ _____(makrela lub śledź),_____ 1/8 czerwonej papryki, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek umyć, osaczyć i pokroić na plasterki. Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać. Układać kolejno warstwami: ser, wędzoną rybę, paseczki papryki, ser, plasterki ogórka i ser. Wierzch torciku przybrać kawałkami ogórka, natką i papryką. (2 porcje) Torcik z camemberta z szynką i ananasem ______1 ser camembert,______ 2 plasterki szynki (5 dag), ______2 plastry ananasa______ z puszki, 2 liście sałaty Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ananas osaczyć z zalewy. Sałatę umyć i osaczyć. Szynkę zwinąć w rożki lub ruloniki. Układać kolejno warstwami: ser, szynkę, ser, plaster ananasa, liść sałaty i ser. Wierzch torciku przybrać pozostałym plastrem ananasa i listkiem sałaty. (2 porcje) Korki z sera 20 dag żółtego sera, 1 czerwona papryka (10 dag), _____15 dag korniszonów Ser pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paseczki. Większe korniszony przekroić na pół. Na wykałaczki nadziewać kostki sera z paskiem papryki lub korniszonem. Paluszki z sera tylżyckiego 20 dag drobnej kaszy kukurydzianej, 1 jajko, _____10 dag startego sera_____ tylżyckiego, 1/3 szklanki mleka, ______1 łyżka masła, sól;______ do wysmarowania blachy: 2 łyżki masła lub margaryny Kaszę posiekać z masłem, dodać jajko, mleko, ser, sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i pokroić na wąskie paski długości około 10 cm. Paluszki układać na posmarowanej blasze i piec 8-12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać do piwa lub czystych zup. (2-4 porcje) Kulki mięsne 80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wotowego, ______1 cebula (15 dag),______ 1 czerstwa kajzerka (10 dag), 10 dag bułki tartej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, sól, pieprz; do smażenia: _________6 łyżek oleju_________ DODATKI _____1/4 świeżego ogórka,_____ 1/3 szklanki korniszonów, 8-10 drobnych pomidorków, ______2 plastry ananasa_______ z puszki, 8-10 winogron, 7 dag suszonych moreli, 5 dag świeżych pieczarek; do przybrania: kilka liści sałaty Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle. Bułkę rozetrzeć, dodać do mięsa wraz z cebulą i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Rękami zwilżonymi wodą formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Liście sałaty umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Świeży ogórek pokroić na plasterki lub w paski. Korniszony i ananasy osaczyć z zalewy. Suszone morele opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć. Pieczarki umyć i pokroić. Pomidory i winogrona umyć. Kuleczki nadziewać wraz z dowolnymi dodatkami na wykałaczki. Układać na liściach sałaty. (10 porcji) Kuleczki mięsne И5Г3 z marynowanymi pieczarkami 25 dag mielonego mięsa __________cielęcego,__________ 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 25 małych marynowanych __________pieczarek,__________ 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz; do smażenia: 1/2 szklanki oleju; do przybrania: plasterki kiszonego ogórka, ząbki marynowanego czosnku, _____plasterki rzodkiewek_____ Mięso, bulkę tartą, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić, tak aby masa była sprężysta. Pieczarki wyjąć z octu i osaczyć na bibule. Każdą pieczarkę oblepić mielonym mięsem i uformować z nich kulki. Następnie obtoczyć je w mące i smażyć w głębokim oleju na rumiano. Podawać przybrane plasterkami kiszonego ogórka, rzodkiewek lub marynowanym czosnkiem. (4 porcje) Ogórki faszerowane Щ papryką 3 ogórki wężowe (75 dag) FARSZ ______po 2 papryki żółte,______ zielone i czerwone (60 dag), 1 cebula (10 dag), 3 ząbki czosnku, 2 puszki koncentratu pomidorowego (14 dag), 5 łyżek białego wytrawnego wina, 5 dag startego parmezanu, 4 łyżki oliwy, 1/2 łyżki oregano, __________sól, pieprz__________ Ogórki umyć, osaczyć, obrać, prze-kroić wzdłuż i w poprzek, łyżeczką wybrać miąższ z pestkami. Przygotować farsz: papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę i smażyć około 4 min. Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 12-15 min. Pod koniec duszenia doprawić warzywa solą, pieprzem i oregano. Farsz zdjąć z ognia, posypać parmezanem i wymieszać. Ostudzonym farszem napełnić ćwi...
marszalek1