Toksykologia - wd 3 - 15.10.09.docx

(34 KB) Pobierz

Toksykologia – wd3 15.10.2009

 

Czynniki warunkujące powstawanie zatruć:

·         Właściwości substancji (fizyko-chemiczne)

·         Rodzaj ekspozycji

·         Cechy organizmu (czynniki biologiczne)

·         Środowiskowe

 

1.       Właściwości substancji

1.1.   Charakterystyka fizyczna

·         Stan rozdrobnienia dla substancji stałych

·         Cechy sensoryczne np. arszenik bez smaku

·         rozpuszczalność w wodzie lub lipidach np.

o        BaCl2, BaCO2 – silne trucizny

o        BaSO4 – stosowany jako Kontras do tomografii

o        Hg0- doustnie, dożylnie nie działa, bo ni jest rozpuszczalna

 

Substancje nie reagują jeżeli nie są rozpuszczone

 

1.2.   Skład chemiczny i budowa

·              Skład pierwiastkowy np. As, Hg, kombinacje

·              Wiązania chemiczne, obecność w pierścieniu wiązań podwójnych, potrójnych np. benzen > cykloheksan

·              Izomeria

o        Pozycja para>meta>orto

o        Geometria cis>trans np. anetol w olejku anyżowym formacja cis 15x bardziej toksyczna

o        Optyczna L > D np. nikotyna (40x) karwon (składnik olejku mięty, talidomid

·         Grupy chemiczne:

o        Potęgujące toksyczność: nitrowa – C-O-NO2, nitrozowa, cyjanowa, aminowa, chlorowcopodobne

o        Osłabienie toksyczności: acetylowa – CH3 – CO, azowa – N=N- , karboksylowa - COOH, sulfonowa – SO2OH, tiolowa - SH, metoksylowa - – CH3-O-

o        Potęgujące lub osłabiające toksyczność: metylowa – CH3, wodorotlenkowa OH

1.3.   Zanieczyszczenia:

·             

As partam                                                                                     diketopiperazyna

·              Dawka nieszkodliwa 40 mg/kg m.c.                            dawka nieszkodliwa 7,5/kg m.c.

1.4.   Stabilność w czasie magazynowania: co się wtedy będzie działo z taką substancją dodatkowo. Spartan rozpada się w czasie przechowywania oraz w czasie ogrzewania dlatego nie nadaje się do pieczenia ciast.

  1. Rodzaje ekspozycji. Ekspozycja (narażenie) – fizyczny kontakt organizmy z czynnikiem chemicznym, fizycznym lub biologicznym, wyrażony stężenie, natężeniem i czasem trwania.

2.1.   Dawka – w przeliczeniu na 1kg m.c.

·              Toksyczna (trująca)  - DT dosis Toxica – wywołuje zaburzenia patofizjologiczne i objawy zatrucia

·              Śmiertelna – DL dosis letalis – powoduje trwałe uszkodzenie ośrodków ważnych dla życia i związana z tym śmierć.

2.2.   Okres i częstotliwość

2.3.   Pora dnia, roku

2.4.   Droga wprowadzania substancji dla organizmu

2.5.   Obecność innych substancji.

·              Działanie 2 substancji w organizmie może być:

o                  Niezależnie

o                  Addycyjnie

o                  Może ulegać modyfikacjom = interakcje.

o                  Interakcja ma miejsce wtedy, gdy ekspozycja na dane substancje daje wyniki jakościowo lub ilościowo rożnie od przewidywanych

§                        Synergizm – wielkość efektu biologicznego jest większa niż wartość sumaryczna i ich indywidualnych działań tych substancji. Np. mation i ENP, dym tytoniowy i alkohol, Fe i Cu

§                        Antagonizm - wielkość efektu biologicznego jest mniejsza niż wartość sumaryczna ich indywidualnych działań np. barbiturany i noradrenalina, węgiel aktywowany jako odtrutka, awidyna i biotyna.

  1. Cechy organizmu (czynniki biologiczne)
  2. Cechy organizmu (czynniki biologiczne

3.1.   Gatunek – różnice miedzy gatunkami dotyczą:

·              Tempa wchłaniania i przechodzenia przez błony

·              Tempa metabolizmu

·              Dróg metabolizmu

SUBSTANCJA

CZŁOWIEK

W mg/kg m.c.

SZCZUR

Strychnina

0,4

16

Cyjanek potasu

5

13

Benzezen

500

5700

DDT

500

400

 

Porównanie LD50 aflatoksyny B1 dla różnych gatunków zwierząt

 

Gatunek/wiek

LD50mg/kg m.c.

Kaczka 1-dniowa

0,37

Szczur 1-dniowy

1,0

Szczur dorosły

20,0

Świnka morska, piec - dorosłe

1,0

 

3.2.   Wiek

Przyczyny większej wrażliwości.

·         Noworodek, niemowlę:

o        Bariera kwi – mózg niedostatecznie rozwinięta

o        Inne pH przewodu pokarmowego,

o        Inny skład mikroflory przewodu pokarmowego,

o        Brak wielu enzymów

·         Osoba starsza

o        Zmiany starcze w narządach (nerki, wątroba)

o        zmniejszenie aktywności enzymów,

o        Zmiany w krążeniu krwi,

o        Niedotlenienie narządów.

3.3.   Uwarunkowania genetyczne

·              Kod genetyczny warunkuj e powstanie enzymów biorących udział w metabolizmie związków obcych, np.

·              As partam = fenyloalanina + kwas aprarignowy

 

(Miejsce na rysunek)

 



 

3.4....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin