· 450 g pełnoziarnistego makaronu typu lazania
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 duża cebula, posiekana
· 2 ząbki czosnku, posiekane
· 2 szklanki grzybów, posiekane
· 1 czerwona papryka, posiekana
· 2 małe cukinie, pokrojone w plastry
· 2 małe kabaczki, pokrojone w plastry
· 4 łyżki masła
· 1/4 szklanki mąki
· 2 szklanki mleka
· 3.4 szklanki startego parmezanu
· sól i pieprz
· 300g świeżego lub mrożonego szpinaku, najpierw sparzonego wrzątkiem, następnie odcedzonego i posiekanego
· 425 g sera ricotta
· 1/3 szklanki pesto lub pesto według przepisu Mistrza Buddy’ego
· 450 g sera mozzarella (suchej – bez zalewy), podartego na kawałki
Sposób przygotowania:
2. Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami
Składniki:
· 1 główka kalafiora, połamanego na różyczki
· 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
· 2 szklanki pomidorków cherry
· 3 duże szalotki, pokrojone w cząstki
· pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
· 140 g młodej rukoli
· 340 g makaronu typu Cavatappi lub innego poskręcanego makaronu
· 1 szklanka parmezanu
Do podania:
· pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro lub zwykłej bułki tartej
· pół łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
· ok. 1 kg cykorii endywii (2 główki), umytej i grubo posiekanej
· ok. 900 g włoskich kiełbasek, z usuniętymi osłonkami
· 2 łyżki orzeszków piniowych
· 3 łyżki złotych rodzynek
· 2 łyżeczki skórki z cytryny
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· 2 szklanki świeżych borówek
· 2 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki
· 2 łyżki cukru
· 1/8 łyżeczki soli
· 1/8 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżki wody
· 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
· 1 szklanka pokruszonych biszkoptów lub twardych ciastek
· pół litra lodów waniliowych
dagmarkak