Odc. 01.doc

(46 KB) Pobierz
1

1.   Pełnoziarnista lazania z warzywami

Składniki:

·         450 g pełnoziarnistego makaronu typu lazania

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         1 duża cebula, posiekana

·         2 ząbki czosnku, posiekane

·         2 szklanki grzybów, posiekane

·         1 czerwona papryka, posiekana

·         2 małe cukinie, pokrojone w plastry

·         2 małe kabaczki, pokrojone w plastry

·         4 łyżki masła

·         1/4 szklanki mąki

·         2 szklanki mleka

·         3.4 szklanki startego parmezanu

·         sól i pieprz

·         300g świeżego lub mrożonego szpinaku, najpierw sparzonego wrzątkiem, następnie odcedzonego i posiekanego

·         425 g sera ricotta

·         1/3 szklanki pesto lub pesto według przepisu Mistrza Buddy’ego

·         450 g sera mozzarella (suchej – bez zalewy), podartego na kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Posmaruj masłem formę 23×33 cm.
  2. Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku, wsyp lazanie i gotuj przez 8-10 minut lub al dente. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek, wsyp cebulę i czosnek, posól i wymieszaj aby oliwa pokryła cebulę i czosnek. Smaż cały czas mieszając przed 30 sekund. Dodaj grzyby, czerwoną paprykę, cukinię, kabaczki i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i smaż ok 8-10 minut aż warzywa zmiękną i puszczą soki.
  4. Podgrzej mleko w garnku na średnim ogniu uważając aby go nie przypalić. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąki, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty aż mąka połączy się z masłem. Następnie powoli wlewaj rozgrzane mleko mieszając aż się połączy z mąką i masłem. Zagotuj a następnie gotuj przez ok. 5 minut aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
  5. Dodaj 1/2 szklanki startego parmezanu i mieszaj aż się rozpuści. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekany szpinak. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw 1/2 masy szpinakowej na wierzch lazanii.
  6. W małej misce wymieszaj ricottę z pesto.
  7. Na dno formy wyłóż odrobinę masy szpinakowej, połóż na niej warstwę lazanii, 1/3 część ricotty, 1/3 warzyw, 1/3 masy szpinakowej i 1/4 mozzarelli. Powtórz warstwy składników jeszcze raz w tej samej kolejności. Na wierzch połóż warstwę lazanii, pozostałą część masy szpinakowej, pozostałą część mozzarelli i 1/4 szklanki parmezanu.
  8. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku 20 minut. Ściągnij folię i piecz kolejne 20 minut lub do czasu aż wierzch potrawy lekko się zbrązowieje. Pozostaw do ostudzenia na 10-20 minut przed podaniem.

 

2. Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami

Składniki:

·         1 główka kalafiora, połamanego na różyczki

·         8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

·         2 szklanki pomidorków cherry

·         3 duże szalotki, pokrojone w cząstki

·         pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin

·         140 g młodej rukoli

·         340 g makaronu typu Cavatappi lub innego poskręcanego makaronu

·         1 szklanka parmezanu

Do podania:

·         pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro lub zwykłej bułki tartej

·         pół łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzeh piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj duży garnek z posoloną wodą do gotowania.
  3. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż różyczki kalafiora, pomidory, szalotki i czosnek oraz 2-4 łyżeczki oliwy. Przypraw wyłożone warzywa solą i pieprzem. Posyp dużą ilością bułki tartej. Włóż blachę do piekarnika i piecz aż kalafior lekko zbrązowieje i będzie miękki a pomidory zaczną się rozpadać (ok. 45 minut). Co jakiś czas mieszaj i przewracaj warzywa podczas pieczenia.
  4. Ugotuj makaron Cavatappi na al dente ok. 9-10 minut. Pozostaw 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i przełóż go z powrotem to garnka. Dodaj pieczone warzywa, rukolę, parmezan i dolej wody z gotowania makarony tak, aby przykryła całą zawartość garnka. Przypraw sola i pieprzem.
  5. Przełóż całość do miski, posyp podpieczoną bułką tartą i podawaj.

2. Smażona cykoria endywia z kiełbasą, orzeszkami piniowymi i rodzynkami

Składniki:

·         ok. 1 kg cykorii endywii (2 główki), umytej i grubo posiekanej

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         ok. 900 g włoskich kiełbasek, z usuniętymi osłonkami

·         2 łyżki orzeszków piniowych

·         3 łyżki złotych rodzynek

·         2 łyżeczki skórki z cytryny

·         2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Postaw na dużym ogniu duży garnek z mocno posoloną wodą. Wrzuć cykorię endywię i gotuj aż twarde części zaczną mięknąć (ok. 5 minut). Odcedź i przelej zimną wodą aby przestała się gotować. Odcedź ponownie.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu obsmaż na brązowo kiełbaski (ok. 7-10 minut).
  3. Dodaj do kiełbasek orzeszki piniowe i smaż mieszając od czasu do czasu, aż orzeszki się zezłocą (ok. 1 minuty). Dodaj cykorię, zwiększ ogień i smaż aż zmięknie (ok. 3-4 minuty). Wymieszaj kiełbaski z cykorią, posyp startą skórką z cytryny i skrop sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło.

3. Lody z ciepłym sosem borówkowym

Składniki:

·         2 szklanki świeżych borówek

·         2 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki

·         2 łyżki cukru

·         2 łyżeczki soku z cytryny

·         1/8 łyżeczki soli

·         1/8 łyżeczki cynamonu

·         2 łyżki wody

·         1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

·         1 szklanka pokruszonych biszkoptów lub twardych ciastek

·         pół litra lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wsyp borówki, cukier, sól i cynamon oraz 2 łyżki wody. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i zredukuj całość gotując na wolnym ogniu bez przykrywki aż borówki zaczną pękać (ok. 3-5 minut).
  2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżeczką soku z cytryny do uzyskania gładkiej masy a następnie dodaj do niej borówki. Gotuj przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij z ognia.
  3. Rozdziel 1/3 pokruszonych ciastek i wsyp je na dno 4 pucharków. Następnie dodaj do każdego pucharka gałkę lodów, wierzch polej ciepłym sosem owocowym. Posyp wierzch 1/3 części pokruszonych ciastek, a następnie połóż kolejną gałkę lodów, polej sosem owocowym i resztą pokruszonych ciastek. Podawaj natychmiast.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin