Odc. 02.doc

(48 KB) Pobierz
1

1. Sałatka Cezara z domowymi grzankami

Składniki:

·         1 żółtko jajka

·         1/4 szklanki świeżego soku z cytryny (z ok. 2 cytryn)

·         2 duże ząbki czosnku, zgniecione i posiekane

·         2 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

·         1 łyżka musztardy typu Dijon

·         2 łyżeczki pasty z anchois

·         1 i 1/3 szklanki oliwy z oliwek

·         świeżo zmielony czarny pieprz

·         1 duża główka sałaty rzymskiej, należy umyć i oddzielić poszczególne liście

·         1/2 szklanki szklanki startego parmezanu

·         2 szklanki domowych grzanek według przepisu poniżej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj pastę czosnkową: zmiażdż i posiekaj 2 ząbki czosnku i rozetrzyj je w moździerzu na pastę z 2 łyżeczkami soli
  2. Przygotuj dressing: w średniej wielkości misce ubijaj żółtko z sokiem z cytryny, pastą czosnkową, sosem Worcestershire, musztardą i pastą z anchois. Ubijaj dalej dodając powoli oliwy aż do połączenia składników. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
  3. Rozłóż liście sałaty na talerz lub półmisek. Oblej liście dressingiem i posyp wierch startym parmezanem. Na wierzch wsyp domowe grzanki.

Domowe grzanki

Składniki:

·         stary, suchy chleb (typu tuscan, włoski lub wiejski ale może być dowolny inny) – pół bochenka chleba pozwala na przygotowanie ok. 2 szklanek grzanek

·         oliwa z oliwek

·         suszone oregano

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Pokrój suchy chleb na kostki o wielkości 2 cm.
  3. Skrop chleb oliwą w oliwek, posyp suszonym oregano, solą i pieprzem. Rozłóż grzanki w formie do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Piecz w piekarniku ok. 10 minut lub do czasu aż grzanki będą zrumienione i chrupiące. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możesz wziąć grzankę, przekroić ją na pół i sprawdzić czy równo się wypiekła.
  5. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przechowuj grzanki w szczelnym pojemniku.

 

2. Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i karczochami

Składniki:

·         18-20 sztuk dużych muszli makaronowych

·         puszka (ok. 800 g) rozdrobnionych pomidorów (np. San Marzano)

·         5 łyżek oliwy z oliwek

·         1 łyżeczka suszonej bazylii

·         1/2 łyżeczki suszonego oregano

·         świeżo zmielony czarny pieprz

·         2 szklanki drobno posiekanej cebuli

·         2 łyżeczki posiekanego czosnku

·         500 g świeżego szpinaku

·         250 g mrożonych (lub świeżych) karczochów, rozmrożonych i posiekanych

·         1 i 1/2 szklanki sera ricotta

·         2 duże jajka

·         1/2 szklanki startego parmezanu

·         2 szklanki startego sera mozzarella

·         1/4 szklanki pietruszki, posiekane

·         1/4 liści bazylii, posiekanych

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Zagotuj w średnim garnku osoloną wodę, wrzuć makaron typu muszle i gotuj al dente (10-12 minut), mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec sklejaniu się muszli. Odcedzić i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Odsączyć.
  3. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek ze szczyptą soli i pieprzu i smaż mieszając, aż będą miękkie (4-5 minut). Dodaj świeżego szpinaku i smaż mieszając przez ok. 3 minuty. Zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Przełóż zawartość patelni na durszlak i odcedź.
  4. Do dużej miski wrzuć rozdrobnione pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek, suszoną bazylię i oregano, 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i odstaw.
  5. W dużej misce wymieszaj ser ricotta, jajka, mozzarellę, parmezan, karczochy, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz. Dodaj odcedzony szpinak. Wymieszaj.
  6. Na dnie formy do pieczenia rozprowadź warstwę sosu, następnie nałóż trochę sosu pomidorowego. Do każdej muszli makaronu włóż 2 łyżki nadzienia ze szpinaku i karczochów i ułóż je w przygotowanym naczyniu do pieczenia.
  7. Na wierzch muszli wylej pozostały sos i posyp 1 szklanką sera mozzarella. Piecz bez przykrycia około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na 5 minut przed podaniem.

 

 

 

3. Kotlety cielęce z parmezanem

Składniki:

·         kotlety cielęce

·         3 duże jajka, rozbite widelcem

·         2 szklanki bułki tartej

·         1 szklanka bułki tartej Panko

·         1/3 szklanki startego parmezanu

·         sól i pieprz

·         1/2 szklanki do 1 szklanki oliwy z oliwek do smażenia

·         300 g sera mozzarella, w plasterkach

·         2 szklanki sosu marinara

Sposób użycia:

  1. Umieść każdy kotlet cielęciny pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i rozbij tłuczkiem do mięsa na grubość 0,5 cm.
  2. Przygotuj 2 płytkie talerze. Rozbij w jednym z nich widelcem jajka Pokonaj jajka z łyżką tartego parmezanu. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą i bułkę tartą Panko, wymieszaj.
  3. Oprósz lekko solą i pieprzem kotlety po obu stronach. Obtocz kotlety najpierw w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i odłóż na bok.
  4. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Połóż kotlety i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Wyłóż kotlety na ręcznik papierowy do odcieknięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  6. Wyłóż na blachę do pieczenia folię i lekko nasmaruj ją oliwą. Połóż na formie kotlety, posmaruj je sosem, połóż na wierzchu plaster mozzarelli i posyp parmezanem.
  7. Piecz kotlety aż ser się rozpuści a sos będzie gorący (ok. 15-20 minut). Wyjmij z piekarnika i odstawić na 10 minut do ostygnięcia przed podaniem.

 

3. Lodowe tiramisu w 5 minut

Składniki:

·         1 szklanka śmietany kremówki

·         1 łyżka cukru

·         1 szklanka sera mascaropne

·         2 duże łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella)

·         8 biszkoptów

·         1 filiżanka kawy espresso lub mocnej czarnej kawy

·         1 szklanka lodów waniliowych, miękkich, lekko roztopionych

·         odrobina czekolady do przystrojenia

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubij lekko śmietanę z cukrem. Dodaj serek mascarpone i krem orzechowo-czekoladowy i ubijaj aż douzyskania gładkiej, puszystej masy.
  2. Wylej espresso lub kawę na płytki talerzyk. Zamocz w kawie biszkopty aby nasiąknęły kawą.
  3. W każdym z pucharków umieść nasączony kawą biszkopt. Uzupełnij do 1/4 wysokości pucharka lodami. Na wierzch lodów wyłóz krem z mascarpone. Na wierzch połóż naszączone biszkopty i pozostałą część lodów i kremu z mascarpone.
  4. Zetrzyj n atarce odrobinę czekolady i posyp nią lody. Podawaj naychmiast.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin