Ilość porcji: na 4-6 osóbSkładniki:
· 12 żywych niebieskich krabów (lub 12 krabów z miękką skorupą, 1 kg dużych krewetek)
· 6 ząbków czosnku, przepuszczonych przez praskę
· sok z 1 i 1/2 cytryny
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 szklanki oliwy
· 1/4 szklanki białego wina
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Składniki:
· 3 małe bakłażany
· 500 g mortadeli, pokrojone na plasterki lub w kawałkach
· kawałek świeżej mozzarelli, pokrojonej (ok. 500 g)
· 3 puszki pomidorów, odsączone i pokrojone
· 1 ząbek czosnku, posiekany lub przepuszczony przez praskę
· 2 jajka
· 3/4 szklanki startego parmezanu
· 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
· 5 szklanek bulionu rybnego, drobiowego lub mieszanka rybnego i drobiowego
· 4 łyżki masła
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1/3 posiekanej szalotki
· 1 i 1/2 ryżu Arborio
· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
· 250 g lekko wędzonego łososia, pokrojonego
· 1/4 szklanki mieszanki jasnego i ciemnego piwa
· 1/2 szklanki startego parmezanu
· 2 żółtka
· kawałki cytryny
Ilość porcji: na 6 osóbSkładniki:
· 2 szklanki śmietany kremówki
· 2 łyżki cukru
· 1/2 szklanki syropu czekoladowego (np. Hershey’s)
· 1 łyżka przesianego przez sitko kakao w proszku
dagmarkak