Ilość porcji: na 6 osób
Składniki:
· 1,5 kg polędwicę wieprzową z warstwą tłuszczu na wierzchu
· sól i pieprz
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 duża cebula, cienko posiekana
· 4 łyżki masła
· 3 jabłka (np. Granny Smith), obrane ze skórki, z wydrążonym gniazdem nasiennym, pokrojone na 12 kawałków
· 1/3 szklanki brandy
· 2 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego
· 1/4 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Ilość porcji: na 4-6 osób
Składniki do sałatki:
· 1 duże jabłko (np. Granny Smith), przekrojone na pół przez środek, pozbawione gniazda nasiennego
· 1 duża bulwa fenkuła (kopru włoskiego), przekrojona i pozbawiona rdzenia
· 3 średnie pomarańcze, sok wyciśnięty
· 1 średnia szalotka, posiekana
· 4 duże garści mieszanki różnych sałat (mesclun)
· 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Składniki na sos (dressing):
· 1/4 szklanki z pomarańczy
· 2 łyżki soku z cytryny
· 2 łyżki octu z szampana
· listki z jednej gałązki bazylii
· 1 i 1/2 szklanki oliwy
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka cukru
· 1/2 szklanki brązowego cukru
· 1 i 1/4 łyżeczki sody
· 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
· 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
· 1/4 szklanki oliwy z oliwek
· 1/2 szklanki musu jabłkowego
· 2 duże jajka
· 1 średnie zielone (np. Granny Smith) jabłko, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w średniej grubości plasterki
· 2 średnie czerwone jabłka (np. Gala), obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w średniej grubości plasterki
· 1/2 szklanki posiekanych, prażonych orzechów włoskich
Składniki do posypania:
· 1 i 1/2 łyżki cukru zmieszanego z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
dagmarkak