Odcinek 1 Szybko i zdrowo.doc

(30 KB) Pobierz
Odcinek 1 „Szybko i zdrowo”

Odcinek 1 „Szybko i zdrowo”

 

CZEKOLADOWY PUDDING

125g gorzkiej czekolady, posiekanej
8 łyżek stołowych (1 kostka) masła
3 duże jajka
¾ szklanki cukru
¼ szklanki mąki

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Mieszaj, co jakiś czas, aż wszystko się rozpuści. W misce zmieszaj na gładką masę jajka, cukier i mąkę. Stopniowo dodaj roztopioną czekoladę. Odstaw na bok.
Natłuść 4 małe kokilki masłem i posyp mąką. Wlej do nich przygotowaną masę i włóż do piekarnika na 10-12 min., aż góra będzie twarda i zacznie pękać. Natychmiast podawać, np. z zimną śmietaną, wlewaną do gorącego środka.

 

 

ZUPA POMIDOROWA

 

sos lub przecier pomidorowy

woda

ryż bsmati

ser parmezan

 

Gotuj ryż w wodzie z sosem pomidorowym przez ok. 10 minut. Zupa będzie gotowa, gdy ryż stanie się miękki.

Zupę podaj w miseczkach posypaną świeżo startym parmezanem.

 

 

MAKARON Z SOSEM CYTRYNOWYM

 

900 g makaronu, wstążek
2 żółtka
⅔ filiżanki gęstej śmietany
½ filiżanki świeżo startego parmezanu
skórka z 1 cytryny i sok z połowy
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki (pół kostki) masła
2-3 łyżki siekanej pietruszki
 

Napełnij wodą duży garnek i doprowadź wodę do wrzenia. Jeśli na obiad przychodzą do was znajomi, zagotujcie wodę tuż przed ich przyjściem. Garnek z zagotowaną wodą przykrywamy i oczekujemy na przybycie gości.

Dodaj solidną szczyptę soli. Kiedy woda zacznie bulgotać, włóż makaron. Po zdjęciu pokrywki wymieszaj porządnie całość widelcem do makaronu, aby uniknąć jego przywarcia do dna.

Do miski włóż żółtka, śmietanę, ser parmezan, skórkę i sok z cytryny, sól, sporo pieprzu, po czym rozbełtaj wszystko widelcem. Jeśli chcesz, aby potrawa była troszkę bardziej cytrynowa, wtedy oczywiście dodaj więcej soku z cytryny.

Kiedy tylko makaron będzie gotowy, zlej do kubka część wody, w której się gotował i odcedź makaron. Następnie, po zdjęciu z ognia, włóż makaron z powrotem do garnka lub do mocno rozgrzanej miski. Dodaj do niego masło i wymieszaj, upewniając się, że masło dobrze się rozpuściło. Kiedy już makaron będzie dostatecznie pokryty masłem, wlej do niego roztrzepane jaja i dobrze mieszamy. Jeśli całość wygląda sucho, dodaj odrobinę (najwyżej 2 łyżki stołowe) wody z makaronu. Nie chcesz uzyskać mokrej masy, chodzi jedynie o to by sos dobrze połączy się z makaronem. Posyp pietruszką i podaj.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin