Wołowina:Ok. 450g stek (ok. 2,5cm wysokości)Oliwa z oliwekSól
Do steku przygotuj dużą patelnię, połóż ja na średnim ogniu. Naoliw stek i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 2min po każdej stronie. Jeśli chcesz by był bardziej wysmażony, smaż jeszcze 1-2 min po każdej stronie. Odstaw na 5-10 min.
Sos:1 łyżka stołowa mielonych szalotek2 łyżki stołowe posiekanych świeżych liści estragonu + łodyżki1 łyżka stołowa posiekanej trybuli ogrodowej, (opcjonalnie)2 łyżki stołowe octu winnego lub estragonowego2 łyżki stołowe białego wina1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu, pogniecionych3 żółtka z jajek1 łyżka stołowa wody16 łyżek stołowych (2 kostki) masła, miękkie pokrojone w 1,5cm kostkiSólŚwieżo zmielony pieprz czarny i białySok z ¼ - ½ cytryny
Żeby zrobić sos Bearnaise, do garnka włóż szalotki, łodyżki estragonu, 1 łyżkę stołową estragonu, trybulę, (jeśli używasz), ocet, wino i pieprz i gotuj, aż zmniejszy objętość do ok. 1 łyżki stołowej. Nie zdejmuj garnka z palnika.
Płyn przelej przez sitko i zostaw do ostygnięcia. Żółtka i wodę włóż do garnka. Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj płyn przepuszczony przez sitko i dobrze wymieszaj. Ciągle mieszając, dodawaj masło, kostka po kostce, aż wszystko się rozpuści. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj sok z cytryny. Przed podaniem dorzuć pozostały estragon lub trybulę, (jeśli używasz).
GRUSZKI BELLE HELENE
Do gruszek:4-6 gruszek1 cytryna, sok½ szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, (jeśli nie używasz cukru waniliowego)Do sosu czekoladowego:Ok. 250g gorzkiej czekolady½ szklanki mocnej, czarnej kawy½ szklanki cukru pudru½ szklanki śmietany kremówkiPudełko lodów waniliowychPosiekane pistacje, opcjonalnieGruszki:Obierz gruszki i polej sokiem z cytryny. Włóż je do płytkiej patelni (musi być tylko jedna warstwa, jeśli się nie zmieści, to gotuj je partiami), dolej 1 ¼ szklanki wody, cukier i wanilie, (jeśli używasz). Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił, potem zmniejsz trochę ogień i gotuj jeszcze 5min. Dodaj wanilię, (jeśli używasz). Do płynu wrzuć gruszki, znów zwiększ ogień, by syrop zabulgotał i pokrył całe gruszki (polej je łyżka, jeśli potrzeba). Po ok. 1 minucie, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10min. potem przewróć gruszki i gotuj kolejne 10min. Czas gotowania, zależy od gruszek, są gotowe, kiedy są miękkie, ale się nie „rozwalają”. Zdejmij z ognia, zostaw pokrywkę i odstaw do wystygnięcia.Sos czekoladowy:Czekoladę, połamaną na małe kawałki, kawę i cukier włóż garnka i rozpuść na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj śmietanę, ciągle mieszając, kiedy będzie bardzo gorący przelej go do ogrzanej sosjerki lub miski (+ chochelka)Przed podaniem, na dużym talerzu ułóż gruszki przeciętą stroną w dół i polej syropem. Można osobno podać syrop, lody i pistacje, aby goście sami wybrali, na co mają ochotę.
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM
1 (1,5 kg) kurczaka2 łyżki stołowe oliwy z oliwekSólŚwieżo zmielony pieprz czarnyLiście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczoneOk. 450g tagliatelle (włoski makaron)2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszkiNastaw piekarnik na ok. 180°CNatrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.
Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki i igławę. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować makaron.
Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.
dagmarkak