2 ¼ szklanki wody, do ryby2 liście limonki, poszarpane4 filety z łososia, bez skóry, ok. 2,5 cm grubości3 łyżki stołowe masła1 łyżeczka oliwy1 posiekana cebula½ łyżeczki mielonej kolędry½ łyżeczki mielonego kminu½ łyżeczki kurkuma1 szklanka ryżu basmanti3 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki3 łyżki stołowe posiekanej kolendrySkórka, sok i miąższ z 1 limonkiSos rybnyNastaw piekarnik na ok. 220°C
Do brytfanny wlej wodę, wrzuć liście limonki i łososia. Przykryj folią i wstaw do piekarnika, piecz ok. 15 min. Wyciągnij brytfannę, powstały płyn wlej do dzbanka. Zostaw na naczyniu folię, żeby ryba pozostała ciepła.
W dużym garnku z pokrywką roztop masło, dodaj olej, aby masło się nie spaliło. Dodaj cebulę i przyprawy, smaż, aż cebula będzie na wpół przezroczysta i zmięknie. Dosyp ryż i pomieszaj drewnianą łyżką, aż cały się pokryje.
Do garnka wlej płyn z dzbanka, pomieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min.
Pod koniec gotowania wyłącz gaz i zdejmij pokrywkę. Na garnku połóż szmatkę i znów pokrywkę. Dzięki temu ryż będzie ciepły, ale nielepiący.
Przed jedzeniem usuń płyn z łososia (jeśli jakiś powstanie), potem “podziab” go widelcem. Do ryby dodaj ryż, jajko, kolendrę, sok z limonki i 1-2 krople sosu rybnego. Delikatnie pomieszaj, spróbuj czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki lub sosu z rybnego. Posyp skórką z limonki i ułóż dookoła kawałki limonki, podawaj.
PLACEK Z JABŁKIEM I JEŻYNAMI
Ciasto:2 ¼ szklanki mąki½ łyżeczki soli2 łyżki stołowe cukru7 g (ok. 1 łyżeczka) drożdży 2 jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z ½ cytryny ¼ łyżeczki cynamonu ½ szklanki letniego mleka ¼ szklanki miękkiego masła
Potrzebny sprzęt: prostokątna forma do ciasta (33 cm na 22 cm)
Nastaw piekarnik na 205°CDo miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórka z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami 10 min. lub 5min. w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znajże jest gotowe.
Zaczyn przykryj szmatką i odstaw, by podwoiło swoją objętość (to powinno zabrać ok. 1h - 1h 15min). Lub zostaw w chłodnym miejscu na całą noc. Potem rozgnieć i ułóż w formie, może się zdawać, że ciasto się nie rozciągnie, ale wystarczy zostawić je jeszcze na 10 min, zwłaszcza, jeśli rosło przez noc. Kiedy jest już w foremce zostaw je jeszcze na 15-20 min, potem posmaruj wcześniej przygotowaną miksturą z jajka, śmietany i cynamonu.
Górna warstwa:1 jajko ubite z 1 łyżką stołową śmietany i szczyptą cynamonu1 małe lub ½ dużego jabłka1 ⅔ szklanki jeżyn½ cytryny, bez skórki⅓ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)2 łyżki stołowe mielonych migdałów¼ łyżeczki mielonego cynamonu¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kosteczki2 łyżki stołowe cukru2 łyżki stołowe brązowego cukru2 łyżki stołowe płatków migdałów
Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do miski z jeżynami i skórką z cytryny. Odstaw na kilka minut, w tym czasie zrób kruszonkę. Mąkę, mielone migdały i cynamon włóż do jednej miski, pomieszaj i dodaj zimne masło. Czubkami palców połącz je razem, zostawiając grudki. Dodaj cukier i płatki migdałów.
Wsyp owoce na ciasto w formie i posyp kruszonką. Włóż wszystko do pieca na 15min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 177°C i piecz jeszcze ok. 20 min
Wyciągnij ciasto z pieca i odstaw na ok. 5 min, potem możesz kroić.
NALEŚNIKI Z BEKONEM I SYROPEM KLONOWYM
2 łyżki stołowe masła1 ½ szklanki mąki2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukruSzczypta soli1 ⅓ szklanki mleka2 jajka10 plastrów bekonu1-2 łyżeczki oleju, do smażenia bekonuMasło, do smażenia naleśnikówSyrop klonowyRoztop masło i odstaw do wystygnięcia.W dużej miarce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
W innym naczyniu ubij mleko z jajkiem i masłem, które powinno być już chłodne. Wlej to wszystko do suchych składników, ciągle mieszaj. Możesz też włożyć składniki do miksera.
Na oleju usmaż boczek, odłóż na papierowy ręcznik i przykryj jeszcze paroma ręcznikami.
Masło podgrzej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta. Kiedy pojawiają się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.
Ułóż naleśniki na kupce i posyp kawałkami boczku, potem pokrop lub polej syropem klonowym.
MUFFINKI Z CHEDDAREM
Babeczki:1 ½ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)⅓ szklanki mąki żytniej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody1 łyżeczka soli1 łyżeczka musztardy w proszku½ szklanki startego Cheddara6 łyżek stołowych oleju roślinnego½ szklanki plus 2 łyżki stołowe jogurtu½ szklanki mleka1 jajko2 łyżki stołowe sosu WorcestershirePrzybranie:2 łyżki stołowe startego CheddaraSos WorcestershirePotrzebny sprzęt: 12 foremek do babeczekNastaw piekarnik na ok. 205°CW dużej misce, widelcem zmieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, musztardę i ser. W wysokim naczyniu ubij razem pozostałe składniki. Wlej je do miski z suchymi składnikami, pomieszaj delikatni widelcem, pamiętaj, że ciasto na dobre muffinki ma gródki.Przelej ciasto do foremek i piecz 20 min., potem szybko wyciągnij z piekarnika i posyp każdą serem i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Włóż powrotem do pieca na 5 min., wyciągnij muffiny i odstaw do wystygnięcia. Jedz, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie są już gorące.
DZBANEK KRWAWEJ MARY
1 ⅓ szklanki wódki Chili lub zwykłej wódki z kilkoma kroplami tabaskoOdrobina wytrawnego sherry2 ½ szklanki schłodzonego soku pomidorowegoSok z ¼ - ½ cytrynySól selerowaKilka kropel sosu WorcestershireSpora szczypta soli morskiej1 selerWszystkie składniki, oprócz selera, wlej do dzbanka. Wymieszaj wszystko selerem, odstaw. Pamiętaj, że Krwawą Mary trzeba wymieszać przed każdym podaniem.
dagmarkak