Odcinek 8 Śniadanie przez cały dzień.doc

(40 KB) Pobierz
Odcinek 8 „Śniadanie przez cały dzień”

Odcinek 8 „Śniadanie przez cały dzień”

 

AZJATYCKIE KEDGEREE

2 ¼ szklanki wody, do ryby
2 liście limonki, poszarpane
4 filety z łososia, bez skóry, ok. 2,5 cm grubości
3 łyżki stołowe masła
1 łyżeczka oliwy
1 posiekana cebula
½ łyżeczki mielonej kolędry
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki kurkuma
1 szklanka ryżu basmanti
3 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki
3 łyżki stołowe posiekanej kolendry
Skórka, sok i miąższ z 1 limonki
Sos rybny

Nastaw piekarnik na ok. 220°C

Do brytfanny wlej wodę, wrzuć liście limonki i łososia. Przykryj folią i wstaw do piekarnika, piecz ok. 15 min. Wyciągnij brytfannę, powstały płyn wlej do dzbanka. Zostaw na naczyniu folię, żeby ryba pozostała ciepła.

W dużym garnku z pokrywką roztop masło, dodaj olej, aby masło się nie spaliło. Dodaj cebulę i przyprawy, smaż, aż cebula będzie na wpół przezroczysta i zmięknie. Dosyp ryż i pomieszaj drewnianą łyżką, aż cały się pokryje.

Do garnka wlej płyn z dzbanka, pomieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min.

Pod koniec gotowania wyłącz gaz i zdejmij pokrywkę. Na garnku połóż szmatkę i znów pokrywkę. Dzięki temu ryż będzie ciepły, ale nielepiący.

Przed jedzeniem usuń płyn z łososia (jeśli jakiś powstanie), potem “podziab” go widelcem. Do ryby dodaj ryż, jajko, kolendrę, sok z limonki i 1-2 krople sosu rybnego. Delikatnie pomieszaj, spróbuj czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki lub sosu z rybnego. Posyp skórką z limonki i ułóż dookoła kawałki limonki, podawaj.

 

 

PLACEK Z JABŁKIEM I JEŻYNAMI

 

Ciasto:
2 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżki stołowe cukru
7 g (ok. 1 łyżeczka) drożdży 2 jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z ½ cytryny ¼ łyżeczki cynamonu ½ szklanki letniego mleka ¼ szklanki miękkiego masła

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma do ciasta (33 cm na 22 cm)

 

Nastaw piekarnik na 205°C

Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórka z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami 10 min. lub 5min. w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znajże jest gotowe.

Zaczyn przykryj szmatką i odstaw, by podwoiło swoją objętość (to powinno zabrać ok. 1h - 1h 15min). Lub zostaw w chłodnym miejscu na całą noc. Potem rozgnieć i ułóż w formie, może się zdawać, że ciasto się nie rozciągnie, ale wystarczy zostawić je jeszcze na 10 min, zwłaszcza, jeśli rosło przez noc. Kiedy jest już w foremce zostaw je jeszcze na 15-20 min, potem posmaruj wcześniej przygotowaną miksturą z jajka, śmietany i cynamonu.

 

Górna warstwa:
1 jajko ubite z 1 łyżką stołową śmietany i szczyptą cynamonu
1 małe lub ½ dużego jabłka
1 ⅔ szklanki jeżyn
½ cytryny, bez skórki
⅓ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
2 łyżki stołowe mielonych migdałów
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kosteczki
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe płatków migdałów

 

Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do miski z jeżynami i skórką z cytryny. Odstaw na kilka minut, w tym czasie zrób kruszonkę. Mąkę, mielone migdały i cynamon włóż do jednej miski, pomieszaj i dodaj zimne masło. Czubkami palców połącz je razem, zostawiając grudki. Dodaj cukier i płatki migdałów.

Wsyp owoce na ciasto w formie i posyp kruszonką. Włóż wszystko do pieca na 15min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 177°C i piecz jeszcze ok. 20 min

Wyciągnij ciasto z pieca i odstaw na ok. 5 min, potem możesz kroić.

 

 

 

NALEŚNIKI Z BEKONEM I SYROPEM KLONOWYM

 

2 łyżki stołowe masła
1 ½ szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 ⅓ szklanki mleka
2 jajka
10 plastrów bekonu
1-2 łyżeczki oleju, do smażenia bekonu
Masło, do smażenia naleśników
Syrop klonowy

Roztop masło i odstaw do wystygnięcia.
W dużej miarce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

W innym naczyniu ubij mleko z jajkiem i masłem, które powinno być już chłodne. Wlej to wszystko do suchych składników, ciągle mieszaj. Możesz też włożyć składniki do miksera.

Na oleju usmaż boczek, odłóż na papierowy ręcznik i przykryj jeszcze paroma ręcznikami.

Masło podgrzej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta. Kiedy pojawiają się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.

Ułóż naleśniki na kupce i posyp kawałkami boczku, potem pokrop lub polej syropem klonowym.

 

 

 

MUFFINKI Z CHEDDAREM

 

Babeczki:
1 ½ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
⅓ szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy w proszku
½ szklanki startego Cheddara
6 łyżek stołowych oleju roślinnego
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe jogurtu
½ szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki stołowe sosu Worcestershire

Przybranie:
2 łyżki stołowe startego Cheddara
Sos Worcestershire

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do babeczek

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

W dużej misce, widelcem zmieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, musztardę i ser. W wysokim naczyniu ubij razem pozostałe składniki. Wlej je do miski z suchymi składnikami, pomieszaj delikatni widelcem, pamiętaj, że ciasto na dobre muffinki ma gródki.
Przelej ciasto do foremek i piecz 20 min., potem szybko wyciągnij z piekarnika i posyp każdą serem i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Włóż powrotem do pieca na 5 min., wyciągnij muffiny i odstaw do wystygnięcia. Jedz, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie są już gorące.

 

 

 

DZBANEK KRWAWEJ MARY

 

1 ⅓ szklanki wódki Chili lub zwykłej wódki z kilkoma kroplami tabasko
Odrobina wytrawnego sherry
2 ½ szklanki schłodzonego soku pomidorowego
Sok z ¼ - ½ cytryny
Sól selerowa
Kilka kropel sosu Worcestershire
Spora szczypta soli morskiej
1 seler

Wszystkie składniki, oprócz selera, wlej do dzbanka. Wymieszaj wszystko selerem, odstaw. Pamiętaj, że Krwawą Mary trzeba wymieszać przed każdym podaniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin