Odcinek 4 Zabawne potrawy.doc
(
30 KB
)
Pobierz
Odcinek 4 „Zabawne potrawy”
Odcinek 4 „Zabawne potrawy”
CIASTKA Z POLEWĄ
Ciastka:
6 łyżek stołowych niesolonego masła
½ kubka cukru
1 duże jajko
½ łyżeczki ekstraktu wanilii
1 ½ kubka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Polewa:
2-3 łyżki stołowe wrzątku
1 kubek cukr
u pudru
Barwniki spożywczy, najlepiej pasta
Potrzebny sprzęt: foremki do ciastek
Podgrzać piekarnik do ok.180˚C
Zmieszaj razem masło i cukier, na lekko musującą masę, potem wbij jajko i wanilię. W innej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mieszanki z jajkiem. Jeśli mikstura jest zbyt lepka odrobinę mąki. Owiń ciasto w plastikową folię i zos
taw w lodówce minimum godzinę.
Posyp deskę mąką, połóż ciasto i jeszcze posyp jeszcze trochę. Rozwałkuj je na grubość ok. 7mm. Wytnij dowolne kształty i ułóż na papierze do
pieczenia.
Piecz ciasteczka 8-12 min. Są gotowe, kiedy mają złote brzegi, ale miękk
i środek. Pozwól im wystygnąć.
Kiedy całkiem wystygną możesz zacząć zabawę z polewą. Kilka łyżek prawie wrzącej wody do miski i dodaj przesiany cukier, zmieszaj. Dodaj barwnik i pomaluj według własnego uznania.
KRWAWE ZIEMNIAKI
4 ziemniaki
3 kulki mozzarella
Keczup
Ustaw piekarnik na 230˚C
Podziuraw trochę ziemniaki widelcem i włóż je do piekarnika, prosto na kratkę na 1h do 1,5h w zależ
ności od wielkości ziemniaków.
Wyciągnij ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia. Ostrożnie przekrój je na pół i łyżką wyciągnij ze środka
„miąższ”, zostawiając skórki.
Do miski z wnętrznościami ziemniaka wrzuć pokrojoną mozzarellę i dodaj 2 łyżki stołowe keczupu. Pomieszaj widelcem i włóż z powrotem do skórek.
Polej ziemniaka jeszcze raz keczupem i włóż do pieca na jakieś 15min, przez ten czas ser się rozpuści, a ziemniaki podgrzeją.
NUGGETSY Z SAŁATKĄ Z KAPARÓW
2 piersi z kurczaka (ok. 230g każda)
1 kubek maślanki
½ kubka oleju
1 ¾ kubka pokruszonych krakersów (jeśli chcesz usmażyć nugettsy)
Włóż pierś do woreczka strunowego i rozbij aż będzie dość cienka, wtedy potnij ją na 6-8 kawałków. To samo zrób z drugą piersią. Na
jłatwiej zrobić to nożyczkami.
Kawałki kurczaka włóż do woreczka z maślanką i zostaw w
lodówce, maksymalnie na 2 dni.
Podgrzej olej na dużej patelni, lub rozgrzej piekarnik do ok.220˚C
Wsyp krakersy do miski i zanurz w nich kurczaka. Musza być dobrze pokryte przed smażeniem, zanurz je w oleju na ok.2 min., albo tak długo, aż będą złoto brązowe. Połóż je na papierowy ręcznik,
by pozbyć się nadmiaru oleju.
Ewentualnie piecz w piekarniku przez 15-20 min.
Sałatka:
Główka sałaty rzymskiej lub 4 małe główki sałaty masłowej
2 duże pikle, pokrojone
1-2 łyżki stołowe kaparów
2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, do przybrania
Dresing:
2 łyżeczki zalewy z pikli
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy Dijon
Pokrój sałatę na paseczki ok. 1,5mm. Dodaj pikle i kapary.
Połącz wszystkie składniki dresingu, zmieszaj i polej sałatę. Dobrze pomieszaj, połóż na talerze i posyp pietruszką. Podawaj z nuggetsami.
ZUPA BAGIENNA
4 kubki mrożonego groszku
1 dymka
3 kubki wrzątku
Bulion warzywny lub z kury
1 mozzarella (ok. 300g)
Ugotuj groszek i dymkę z bulionem. Wyrzuć cebulę i włóż groszek do miksera. Dodaj okrojoną mozzarelle. Miksuj, aż będzie gładka.
Plik z chomika:
dagmarkak
Inne pliki z tego folderu:
Odcinek 13 Potrawy na pocieszenie.doc
(32 KB)
Odcinek 12 Na zdrowie.doc
(32 KB)
Odcinek 11 Korzenne.doc
(34 KB)
Odcinek 10 Desery.doc
(31 KB)
Odcinek 9 Wieczór egzotyczny.doc
(31 KB)
Inne foldery tego chomika:
bajkowe obrazki
Boże Narodzenie
boże narodzenie(1)
Buddy Valastro gotuje sezon 1
Buddy Valstro gotuje sezon 2
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin