Odcinek 7 „Dania na wynos”
Ciasto:1 ⅔ kubka mąki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ kubka kakao1 ⅓ kubka cukru165g masła2 jajka1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii⅓ kubka śmietany½ kubka wrzątku1 kubek gorzkich czekoladowych guziczkówSyrop:1 łyżeczka kakao½ kubka wody½ kubka cukru30g ciemnej czekolady do przybraniaPotrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.Ustaw piekarnik na ok. 160˚CWyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.
Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i peknięte po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek powinien być czysty.
Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.
Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.
Beszamel:110g masła1 kubek mąki8 kubków mlekaSólŚwieżo zmielony pieprzŚwieżo zmielona gałka muszkatołowaMieszanka grzybowa:110g + 2 łyżki stołowe masła1 łyżka stołowa olejuOk. 85g suszonych grzybów, zamoczonych w 2 kubkach wrzątkuOk. 230g grzybów, pokrojonych¾ kubka świeżej pietruszki + ¾ kubka + ¼ do przybrania1 łyżeczka suszonego tymianku3 duże ząbki czosnku, zmielonego½ kubka szery2 kubki świeżo startego Parmezanu1,3 kg makaronuSólKilka listków świeżego tymianku, do przybraniaPotrzebny sprzęt: Duża brytfannaUstaw piekarnik na ok. 205˚CW garnku roztop masło, dodaj mąkę delikatnie mieszając, aby uzyskać gładką masę. Zdejmij garnek z gazu i dodaj mleko. Teraz gotuj na średnim ogniu, (beszamel powinien zgęstnieć) aż dojdzie do wrzenia. Zdejmij z gazu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Stop 2 łyżki stołowe masła i olej na dużej, szerokiej patelni. Odcedź grzyby, zostawiając wodę, i pokrój je przed dodaniem na patelnie z ¾ kubka posiekanej pietruszki, suszonym tymiankiem i czosnkiem. Mieszaj kilka minut, potem stop jeszcze 1 kostkę masła (na tej samej patelni, co grzyby i reszta) i mieszaj jeszcze 5 min. Na początku grzyby będą wydawać się suche, ale w końcu puszczą soki.Dodaj odcedzoną wcześniej wodę, większość wchłoną grzyby, ale mieszaj dalej. Dodaj szery, pozwól jej odparować. Wyłącz ogień, kiedy uzyskasz brązowy „syrop”.
Zmieszaj mieszankę grzybową z beszamelem, dodaj 1 kubek parmezanu i ¾ kubka pietruszki. Ugotuj makaron al dente. Odcedź go i zmieszaj z białym, grzybowym sosem, mieszając, aby jak najlepiej pokryć nim makaron.
Włóż wszystko do brytfanny i posyp 1 kubkiem parmezanu. Piecz 30 min., aż góra będzie złota w niektórych miejscach.
Kiedy będzie gotowy posyp go ¼ kubka pietruszki i świeżym tymiankiem.
Szynka:3,4 kg szynki8 szklanek soku żurawinowego8 szklanek soku jabłkowego2 laski cynamonu, przepołowione2 cebule, przepołowione, ale nie obrane1 łyżka stołowa ziele angielskiegoŻurawinowa “glazura”:Ok. 30 goździków4 łyżki stołowe dżemu żurawinowego, albo 6 łyżek stołowych sosu żurawinowego1 łyżka stołowa miodu1 łyżka stołowa musztardy Angielskiej w proszku½ łyżeczki mielonego cynamonuWłóż szynkę do dużego garnka i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, natychmiast odcedź i opłucz w wodzie.
Opłucz też garnek, włóż do niego szynkę i pozostałe składniki. Jeśli owocowy sos nie przykrywa całej szynki, dodaj trochę wody.Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez ok. 3 ½ do 4 godz. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, częściowo przykryj garnek pokrywką, inaczej szynka będzie sucha.Kiedy szynka jest gotowa, wyciągnij ją z sosu i połóż na desce.
W dniu pieczenia, nastaw piekarnik na 220˚C
Kiedy szynka jest dość chłodna by ją dotknąć, obierz ją z twardej skórki, zostawiając cienką warstwę białego tłuszczu. Nożem wytnij na jej powierzchni romby i w każdy wierzchołek wetknij goździk.
Podgrzej pozostałe składniki polewy, muszą tworzyć gładką, syropowatą polewę. Musi być odpowiednio gęsta by nie spłynąć z szynki, kiedy będzie w piekarniku.
Szynkę włóż do brytfanny wyłożonej folią aluminiową (to ułatwi ci późniejsze mycie garnka). Wylej polewę tak, żeby każdy romb był nią pokryty. Piecz ok. 15 min.
Jeśli szynka była zimna, przed polaniem jej polewą, piecz ją przez 40 min. w ok. 180˚C i podkręć do ok. 220˚C na kolejne 15 min. (Ten czas pieczenia podany jest dla szynki w temperaturze pokojowej, nie z lodówki).
2 kromki ciemnego chleba z kminkiem1-2 łyżek stołowych kremowego, białego sera1-2 łyżki stołowe dżemu wiśniowegoPosmaruj chleb serem i dżemem. Na górę połóż 2 kromkę. Jeśli nie masz takiego chleba to twarożek posyp 1 łyżeczką kminku.
dagmarkak