Kuchnia polska
Przyprawa do bigosu i potraw z kapustyWśród wszystkich potraw uznawanych za typowo polskie, bigos zajmuje miejsce honorowe. "W kociołkach bigos grzano. W słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną" (Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"). Bigos jest potrawą złożoną i można przyrządzić go na wiele sposobów. Nasza mieszanka sprawi, że tradycyjny smak bigosu nabierze nowego wyrazu. Przyprawę dodajemy w połowie gotowania. Nasza mieszanka skomponowana jest z pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, jałowca, ziela angielskiego, liścia laurowego, kolendry, kminku, kopru włoskiego, gorczycy, grzybów (borowiki i podgrzybki), cukru, soli i glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku). Przyprawa do dań z fasoliFasola i groch często pojawiają się w daniach kuchni tradycyjnej. Przyrządza się z nich zupy, potrawy jednogarnkowe, drugie dania, przystawki. Rośliny strączkowe są cennym źródłem wartościowego białka, błonnika i żelaza. Ponadto są sycące, a odpowiednio przyprawione są bazą niezwykle smacznych i atrakcyjnych potraw. Przyprawa do dań z fasoli składa się z majeranku, cząbru, kolendry, kminku, czosnku, papryki ostrej i pieprzu czarnego oraz soli i glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku). Odpowiedni dobór ziół, przypraw korzennych i suszonych warzyw ułatwia trawienie nieco ciężkostrawnych potraw z fasoli i grochu oraz nadaje im nowy, ciekawy smak i aromat. Mieszanka może być stosowana do wszelkich dań z roślin strączkowych. Należy ją dodawać pod koniec przyrządzania potrawy. Przyprawa do dań z ziemniaków Ziemniaki to najpopularniejsze warzywa w Polsce. Jan III Sobieski z wyprawy wiedeńskiej przywiózł Królowej Marysieńce prezent w postaci worka ziemniaków. Obecnie warzywa te zajmują czołowe miejsce w naszej kuchni narodowej, o czym świadczą setki potraw z nich przyrządzanych. Przyprawa do dań z ziemniaków jest kompozycją ziół i przypraw, dzięki której potrawy z ziemniaków zyskują nowy wspaniały smak i aromat. Mieszankę dodaje się do pieczonych i smażonych ziemniaków, placków, farszów i zapiekanek ziemniaczanych oraz zup, np.: kartoflanki. W skład mieszanki wchodzą: pieprz czarny, papryka słodka i ostra, majeranek, koperek, cząber, kolendra, czosnek, cebula, sól, oraz wzmacniacz smaku: glutaminian sodu. Przyprawa do flaków Gęste, zawiesiste zupy mięsne, od wieków cieszą się dużą popularnością w kuchni polskiej. Szczególną sławę zdobyła potrawa sporządzana z żołądków wołowych lub cielęcych zwana flakami. Potrawa ta znana była w Polsce już za panowania Władysława Jagiełły, który był wielkim jej smakoszem. Składniki Przyprawy do flaków nadają flakom charakterystyczny rosołowy smak z wyraźną korzenną nutą. Pieprz czarny podnosi ostrość flaków, natomiast papryka słodka nadaje im atrakcyjną barwę. Stosując naszą mieszankę można przyrządzić smakowite flaki bez konieczności gotowania rosołu. Przyprawę dodajemy w połowie przyrządzania potrawy. W skład Przyprawy do flaków wchodzą: marchewka, pasternak, seler, cebula, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól i wzmacniacze smaku: glutaminian sodu i ekstrakt drożdżowy. Przyprawa do żurku i barszczu białegoŻurek i barszcz biały to jedne z najpopularniejszych zup staropolskich. Lekko kwaskowy, pokrzepiający smak żurku zawdzięczamy przygotowanemu wcześniej zakwasowi. Zakwas można kupić lub sporządzić w domu. Aby sporządzić zakwas należy: 2 szklanki razowej mąki żytniej zaparzyć wrzącą wodą, dodając jej tyle, by uzyskać rzadkie ciasto. Gdy ostygnie, dolać litr letniej wody i dołożyć skórkę chleba razowego. Przelać do szklanego słoja, obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po trzech dniach zakwas będzie gotowy do użycia. Jeżeli do sporządzenia zakwasu użyjemy mąki pszennej, to uzyskamy bazę do przygotowania barszczu białego. Przyprawa do żurku i barszczu białego skomponowana jest z czosnku, cebuli, pieprzu czarnego, koperku, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego, warzyw suszonych, wzmacniacza smaku – glutaminianu sodu oraz soli. Jest ona pełną kompozycją przypraw niezbędnych do przygotowania wyśmienitego żurku i barszczu białego. Przyprawa wzbogaca również smak i aromat żurków oraz barszczy z torebek. Przyprawa do dań z jajekZdaniem wielu starożytnych filozofów jajko jest znakiem odradzającego się życia. W wielu kuchniach świata jest cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jajka zawierają niemal wszystkie ważne dla życia składniki odżywcze, przede wszystkim są źródłem cennego, pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Można z nich przygotować różnorodne potrawy na wyjątkowe śniadania, przystawki, obiady, desery, czy wykwintne kolacje. Przyprawa do dań z jajek jest kompozycją specjalnie dobranych ziół i przypraw, która nadaje przyrządzanym potrawom niepowtarzalny smak i aromat. W skład Przyprawy do jajek wchodzą: cebula, szczypiorek, pieprz biały, natka pietruszki, czosnek, gorczyca biała, bazylia.
lid7op.pl