Sałatka kolorowaSkładniki:główka sałaty, 4 pomidory, 2 cebule, 2 zielone papryki, 4 jajka, ok. 10 dag oliwek Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, łyżka wody, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprzWykonanie:Jajka ugotować na twardo. Sałatę pokroić w pasma, pomidory, jajka i cebule w plasterki, paprykę w cienkie paski. Wymieszać składniki, dodać oliwki i przełożyć do miseczki. Połączyć składniki sosu, wymieszać i zalać sałatkę. Wierzch posypać natką pietruszki. Sałatka ogórkowaSkładniki:2 średniej wielkości świeże ogórki, 2 łyżki natki pietruszki, ok. 2 łyżek cukru, 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego, sól, pieprzWykonanie:Ogórki umyć i obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć w salaterce. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, zalać ogórki i jeszcze raz wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Surówka z kapusty włoskiejSkładniki:30 dag kapusty włoskiej, 2 ogórki, pęczek koperku, sól, cukier, sok z cytryny, łyżeczka musztardy, 2 łyżki olejuWykonanie:Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać. Ogórki obrać i pokroić w cienkie paski. Połączyć składniki, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Polać olejem i dokładnie wymieszać.Sałatka z burakówSkładniki:5 buraków, 2 ogórki kwaszone, 2 jabłka, 2 cebule, szklanka groszku z puszki, 1/3 szklanki sosu winegretWykonanie:Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno posiekać, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Połączyć buraki z cebulą, jabłkami i ogórkami, dodać groszek i sos winegret, dobrze wymieszać. Sałatka z ananasemSkładniki:2-3 plastry ananasa z puszki, 4 buraki, jabłkoSos: około pół szklanki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, łyżeczka musztardyWykonanie:Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Ananas pokroić na małe kawałeczki, jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z buraczkami. Połączyć składniki sosu, wlać do sałatki i dobrze wymieszać. Podawać do smażonych ryb. Surówka z porówSkładniki:2 pory (jasne części), ogórek kwaszony, jabłko, natka pietruszki, 4 łyżki oleju słonecznikowego, płaska łyżka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól, cukierWykonanie:Pory przepołowić wzdłuż, dobrze opłukać i odsączyć. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i cukrem. Ogórek i jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z porami, dodać posiekaną natkę. Wymieszać musztardę z olejem i sokiem z cytryny, polać surówkę i dobrze wymieszać. Sałatka z cebulkąSkładniki:3 pomidory, mały ogórek, pół zielonej papryki, 2 cebule, łyżka natki pietruszki, łyżeczka octu winnego, sólWykonanie:Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory, paprykę, ogórek, cebule i natkę drobno posiekać. Wymieszać jarzyny, polać octem wymieszanym z solą. Odstawić na pół godziny do chłodnego miejsca. Surówka wiosennaSkładniki:Kilka rzodkiewek, duży pęczek szczypiorku, 2-3 liście sałaty, ogórek kwaszony, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól, cukier, sok z cytryny, 2 łyżki startego łagodnego sera żółtegoWykonanie:Rzodkiewkę i jej młode listki drobno pokroić, szczypiorek posiekać, ogórek drobno pokroić. Wszystko wymieszać, dodać olej, sok z cytryny, przyprawić do smaku i na koniec dobrze wymieszać. Podawać ułożone na liściach sałaty i posypane serem.
angelisia1981