Składniki:
· 200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
· 100 g cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
· 75 g masła
· pół szklanki wody
· 200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
· 50 g suszonego ananasa
· 50 g suszonej papaji
W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć
do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów
) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
sweet.wer