Ciasto indyjskie.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki

125 gram mas�a albo margaryny

200 gram cukru

szczypta soli

opakowanie cukru waniliowego albo kilka kropli olejku waniliowego

3 jajka

200 gram m�ki pszennej

100 gram m�ki kartoflanej

2 �y�eczki proszku do pieczenia

1/8 litra mleka

1 �y�eczka cynamonu

1/2 �y�eczki zmielonych albo ut�uczonych go�dzik�w

100 gram czekolady

Lukier:

cukier puderu

woda

�y�ka soku z cytryny

bakalie do dekoracji

Spos�b wykonania

Czekolad� pokroi� no�ykiem w niewielk� kosteczk� albo zetrze� na tarce o grubych oczkach.

Mas�o utrze� na pian� z cukrem, dodawa� po jednym ca�ym jajku i dalej uciera� (najpro�ciej mikserem). 
Powoli dosypywa� m�k� zmieszan� z proszkiem do pieczenia, s�l i mleko.

Doda� cynamon, go�dziki i kawa�eczki czekolady. Wymiesza� i wyla� na wysmarowan� mas�em i wysypan� bu�k� tart� blach� keksow�.

Piec oko�o 60 minut w temp. 60 st; a� wyro�nie i patyczek b�dzie suchy.
Gotowe obla� lukrem zrobionym na zimno przez wymieszanie cukru pudru z wod� i cytryn�.

Polejcie lukrem ciasto i posypcie je p�atkami migda��w i kawa�eczkami suszonych moreli. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin