Mamy sezon na sa�at�, nowalijki taniej�, dla czego by nie zje�� zamiast ci�kiej kolacji doskona�ej sa�aty? Zawsze mo�emy po�ciemnia�, �e " przecie� si� odchudzamy...to tylko sa�ata....nic kalorycznego kochanie...." Do jej wykonania potrzebujemy: 2 g��wki sa�aty (podaj� przepis na naprawd� solidn� porcj� dla 3 g�odnych os�b!) p�czek szczypiorku, 4 spore rzodkiewki, natk� pietruszki- p� p�czku wystarczy cebul�, troch� mas�a, 4 jajka, p� kostki sera bia�ego, (je�li u�yjemy bryndzy efekt b�dzie rewelacyjny, ale wtedy uwaga na s�l!), 2 �y�eczki kapar�w (nie konieczne, ale mile widziane w tym towarzystwie...;-)) Sos: s�oik dobrej, delikatesowej musztardy, szklanka oleju, keczup, s�l,pieprz Sa�at� myjemy, ods�czamy i rwiemy na drobne kawa�eczki, jajka gotujemy na twardo, cebul� kroimy w drobn� kostk�. Cebul� sma�ymy na ma�le na br�z, ale uwaga by nie spali�, w trakcie sma�enia dodajemy do niej troch� soli i pieprzu. Jajka, szczypiorek, rzodkiewk�, natk� siekamy na drobne kawa�ki (rzodkiewk� mo�na zetrze� na tarce na grubych oczkach). Kapary musimy lekko posieka� . Wszystko dodajemy do porwanej sa�aty. Wkruszamy do sa�aty p� kostki bia�ego sera i mieszamy. Odrobin� solimy i pieprzymy . Teraz musimy przygotowa� sos: Do miski dajemy musztard�- ca�y s�oik i cienkim strumyczkiem, stale , ale energicznie,mieszaj�c dodajemy do niej olej...Powstanie nam g�adka emulsja o konsystencji majonezu. Dodajemy do niej keczup- tak z 4-6 �y�ek, oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sa�at� z wszystkimi sk�adnikami. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ch�odne miejsce. Sa�at� mo�emy jeszcze wzbogaci� przygotowuj�c grzanki z bia�ego pieczywa pokrojone w kosteczk�, kt�rymi posypujemy sa�at� przed podaniem. Rewelacja! Smacznego!
MAXIMUS_00