Dieta dla ciężarnej.doc

(78 KB) Pobierz
Dieta dla kobiety ciężarnej powinna przede wszystkim pełnowartościowa pod względem odżywczym jak również wysokobiałkowa i małosolna

Dieta  dla kobiety ciężarnej powinna przede wszystkim pełnowartościowa pod względem odżywczym jak również wysokobiałkowa i małosolna. Posiłki powinny być urozmaicone i najlepiej bogate w produkty naturalne i mało przetworzone.

Zalecane jest spożywanie ok. 1,5 litra płynów na dobę (do 0,5 l soków owocowych dziennie) - w ostatnim trymestrze powinno się ograniczyć spożywanie płynów do 1,2 litra dziennie. W czasie ciąży nie powinno się jednak pić mocnej kawy czy herbaty, napojów gazowanych a także alkoholowych.

Słone potrawy spożywane podczas ciąży mogą powodować zatrzymywanie wody w organizmie - obrzęki (rąk, twarzy, nóg). Odpowiednia dieta odgrywa ważną rolę przy zapobieganiu zatruciu ciążowemu. Właściwa dieta potrzebna jest mamie, gdyż dziecko sobie samo 'wyciągnąć' to co jest mu potrzebne. Kaloryczne zapotrzebowanie kobiety ciężarnej wynosi 2800 kcal - nieprawdą jest, że ciężarna powinna jeść za dwoje. Prawidłowy przyrost masy w czasie ciąży to 12-14 kg. Przyszła mama winna dbać, by w jej diecie nie zabrakło potraw bogatych w wapń aby zapobiec odwapnieniu zębów i kości a także potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy, by nie dopuścić do anemii. W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na te składniki. Nie powinno się zapomnieć również o innych pierwiastkach jak cynk czy jod (stosuj sól jodowaną). Brak jodu może powodować niedoczynność tarczycy jak również spowodować słabszy rozwój umysłowy dziecka. Cennym źródłem tych biopierwiastków są ryby.

Ważne jest by dieta mamy zawierała odpowiednie witaminy. Trzeba jednak uważać bo tak samo jak niedobór groźny jest nadmiar witamin. Polecam preparaty witaminowe przeznaczone dla kobiet w ciąży, każda zdrowa kobieta może zażywać ich bez obaw. W innym przypadku najlepiej omówić branie tabletek witaminowych jak i dietę z lekarzem prowadzącym ciążę.

Produkty zawierające wapń:

·         Nabiał (szczególnie serwatka czy jogurty i kefiry)

·         Sardynki

·         Chleb pełnoziarnisty

·         Warzywa ciemnozielone (brokuły, liście czarnej rzepy, kapusta włoska)

·         Orzechy

Kwas foliowy znajdziesz w:

·         Warzywach zielonolistnych (m.in.: sałata, kapusta, brukselka)

·         Roślinach strączkowych (fasola, groch)

·         Brokułach

·         Kiełkach pszenicy

·         Mące i jej przetworach

·         Wątrobie

·         Pomarańczach

Bogate w magnez są:

·         Płatki owsiane

·         Kasza gryczana

·         Otręby pszenne

·         Groch, fasola, soja

·         Kakao (gorzka czekolada)

·         Orzechy i suszone owoce

Cennym źródłem żelaza są:

·         Pietruszka

·         Szpinak

·         Papryka

·         Fasola

·         Mięso wołowe (nerki, serca)

·         Wątroba wieprzowa

·         Żółtko jaj

·         Płatki owsiane

·         śledzie

·         Soja, proso i ziarno sezamowe

Francuscy naukowcy na podstawie eksperymentalnych badań dowiedli, że płeć dziecka może zależeć od diety kobiety przed poczęciem. Stworzyli oni teorię jakoby na płeć dziecka miały wpływ cztery substancje mineralne. Za urodzenie dziewczynki odpowiedzialny byłyby potrawy bogate w wapń i magnez, natomiast za szanse urodzenia chłopca potrawy bogate w sód i potas. Podstawą tej dietetycznej teorii jest założenie, że komórka jajowa zmienia skład chemiczny, co pozwala na wniknięcie do jej wnętrza plemnikom żeńskim bądź męskim.


Dieta na dziewczynkę:

·         Nabiał (m.in.: mleko, jogurty, niesolone masło)

·         Potrawy mączne

·         Kasza manna

·         Warzywa - zielony groszek i cebula

·         Owoce - jabłka, gruszki, mandarynki, banany

Unikaj:

·         Soli

·         Kawy

·         Herbaty

·         Soków owocowych

·         Ryb solonych i marynowanych

·         Szpinaku

·         Kapusty

·         Suszonych owoców

·         Grochu i fasoli

Dieta na chłopca :

·         Soki owocowe i warzywne (np. sok pomidorowy)

·         Napoje gazowane

·         Solone masło

·         Ryby

·         Płatki kukurydziane

·         Suszone warzywa i owoce

·         Korniszony

·         Oliwę, oleje i bezmleczne margaryny

Unikaj:

·         Nadmiaru mleka i mlecznych przetworów

·         Owoców morza

·         Razowego chleba

·         Warzyw: sałaty, kalafiora, szpinaku, kapusty, rzeżuchy

·         Musztardy

·         Czekolady

 

Posiłek

Potrawa

Ilość

[g, szt., ml]

Kaloryczność

[kcal]

śniadanie

Mleko 3,2 % UHT

250 ml

152,5

Płatki owsiane

30 g 

109,8

Rodzynki

20 g 

55,2

Orzech włoski

20 g 

128,8

Kakao

5 g 

89,6

Mleko z 'musli'

 

535,9

śniadanie II

Chleb pełnoziarnisty (4 kromki)

160g

379,2

Twarożek

150 g 

151

Pomidor

80 g 

18

Szczypiorek

10 g 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin