Bożonarodzeniowe babeczki.doc

(592 KB) Pobierz
Bożonarodzeniowe babeczki



Bożonarodzeniowe babeczki

(star-topped mince pies)

Składniki na około 36 babeczek (mi wyszło mniej):

·         240 g mąki pszennej

·         60 g smalcu

·         60 g masła

·         sok z 1 pomarańczy

·         szczypta soli

Nadzienie:

·         200 g mincemeat

 

Ponadto:

·         1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wygladają ślicznie) 

·         cukier puder do oprószenia

Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.

Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut. 

Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (mogą być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną. W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

* w zależności od tego, na jaką foremkę się zdecydujecie - mi zostało 1/3 nadzienia na mincemeat z żurawiną 

 

 

Mincemeat

Składniki na około 600 ml:

·         75 g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)

·         60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)

·         300 g żurawiny

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1 łyżeczka imbiru

·         pół łyżeczki zmielonych goździków

·         75 g koryntek

·         75 g rodzynek

·         30 g suszonej żurawiny

·         1 klementynka - otarta skórka i sok

·         25 ml brandy (lub rumu)

·         kilka kropel ekstraktu z migdałów

·         pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         2 łyżki miodu

W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilii i miód, wszystko dobrze wymieszać.

Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin