WESELE per procura.pdf

(94 KB) Pobierz
102523948 UNPDF
WESELE "PER PROCURA"
MIECZYSŁAW GRYDZEWSKI
Nie zachował się opis bankietu, wydanego w kwietniu 1518 w Krakowie z okazji koronacji
królowej Bony, wiadomo tylko, że trwał osiem godzin. Zachowało się natomiast dokładne
menu obiadu w trzynastowiecznym neapolitańskim Castel Capuano po dokonaniu w grudniu
1517 roku zaślubin Bony "przez prokurację," przy czym Zygmunta I reprezentowali ks. Jan
Konarski i kasztelan kaliski Stanisław Ostroróg; podaje je Adam Darowski w swojej książce
pt. Bona Sforza (Rzym 1904). W tym popisie włoskiej sztuki kulinarnej uderza obfitość dań
mięsnych, przeplatanych swobodnie wszelkiego rodzaju deserami:
Nougat z orzeszków z serem śmietankowym i marmolada z różnych owoców. Sałaty. Galareta
z jagnięcia. Sztuka mięsa z białym sosem z jajami i musztardą. Pieczone gołębie (po dwa na
osobę). Pieczeń wołowa ze słodkim sosem winnym. Ciasto francuskie nadziewane słodkim
serem. Dziczyzna gotowana z pieprzną przyprawą. Paszteciki z mięsa. Pawie duszone.
Ciasteczka na sposób florencki. Pieczeń z dziczyzny z białymi kluskami (tzw. "strangolapreti"
(dławiksięży); nazwa pochodząca stąd, że się nimi księża neapolitańscy zajadali). Gałeczki z
mięsa i zupa "nauma" (?). Bażanty pieczone z plackiem słodkim z sera (być może prototyp
polskiego sernika). Kapłony obkładane słoniną. Białe ciasteczka. Galaretka mięsna w
kieliszkach. Króliki. "Guanti," zawijane ciasto z cukrem i miodem wewnątrz. Kuropatwy
obkładane małymi kwaskowatymi jabłuszkami i konfiturą z pigw. Ciasteczka z ryżu z winem.
Karmelki. Płaskie ciastka nadziewane. Smażone kasztany. "Nevole," starożytna potrawa
neapolitańska z delikatnego ciasta, przysypanego cukrem. Białe wino gotowane z miodem i
korzeniami. Konfitury.
Silva rerum
Copyright © 1997-1999 Zwoje
102523948.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin