bazy agroturystyczne w Polsce.pdf

(251 KB) Pobierz
01Wiatrak
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Ko∏∏àtaja w Krakowie nr 402
2003
s. 9–18
SESJA NAUKOWA z. 90
Andrzej Piotr Wiatrak
Wydział Zarządzania Uniwersytet Warszawskiego
i Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Baza agroturystyczna w Polsce i uwarunkowania jej rozwoju
1. Uwagi wstępne
Agroturystyką w Polsce interesuje się wiele osób, a zwłaszcza rolników i in-
stytucji związanych ze wsią i rolnictwem, którzy widzą w niej możliwość zmian
i poprawy sytuacji dochodowej. W związku z tym w wielu programach rozwoju
widzi się miejsce dla agroturystyki, wskazuje się na potrzeby rozwoju itp. A jak jest
w rzeczywistości? Bardzo różnie, ale wciąż brak jest zrębów polityki w tym zakre-
sie, a rozwijanie przedsięwzięć agroturystycznych odbywa się na ogół w sposób
żywiołowy i w większości oferty mają charakter mało zróżnicowany (najczęściej
nocleg i ewentualnie wyżywienie). Celem niniejszej pracy – biorąc przedstawione
uwarunkowania – jest ukazanie aktualnego stanu rozwoju bazy agroturystycznej
w Polsce, wraz z działaniami stowarzyszeń agroturystycznych i potrzeby ich współ-
działania zgodnie z istotą agroturystyki.
2. Istota agroturystyki
Od lat sześćdziesiątych wzrasta na świecie zainteresowanie turystyką alterna-
tywną , która jest próbą znalezienia i upowszechnienia odmiennych form uprawia-
nia turystyki w stosunku do przeważających dotychczas form turystyki masowej,
poprzez oparcie jej na motywach krajoznawczych, uprawianej w małych grupach
(także indywidualnie), w wielu miejscach, organizowanej na małą skalę i zwykle
związanej z określonymi specycznymi cechami i środowiskiem zawodowym (np.
turystyka wiejska, agroturystyka, ekoturystyka ). Pojęciem najszerszym jest turystyka
wiejska obejmująca całokształt gospodarki turystycznej na terenach wiejskich i związa-
na z wiejską przestrzenią rekreacyjną. Natomiast agroturystyka jest to organizowanie
pobytu turystów przez rodzinę rolniczą we własnym gospodarstwie rolniczym, a eko-
turystyka obejmuje organizowanie turystyki z pełnym uwzględnieniem zasad ekologii
9
194378294.006.png
i może być częścią składową zarówno turystyki wiejskiej, jak i agroturystyki [Legienis
2002; Wiatrak 2000].
Domeną agroturystyki jest przestrzeń, zapewniająca bliskość natury i swobodę
poruszania się, ograniczająca kontakt z anonimowym tłumem i dająca możliwość
osobistego kontaktu z innymi (mieszkańcami wsi i turystami), sprzyjająca upra-
wianiu szeregu sportów na świeżym powietrzu itp. Ponadto tego rodzaju turystyka
charakteryzuje się małą skalą występowania, co ułatwia nawiązania wzajemnych
więzi, a wraz z tym przyjazdów w przyszłości. Wymienione cechy agroturystyki są
zaletami tej formy działalności, którą podkreśla wiele osób i widzi potrzebę jej kre-
owania. Nie negując tych opinii, trzeba również zdawać sobie sprawę z ograniczeń,
która niesie ta forma działalności.
Rolnicy poszukują możliwości uzupełnienia zmniejszających się dochodów
poprzez rozwijanie przedsięwzięć agroturystycznych. Odbywa się to głównie po-
przez przystosowanie istniejących zasobów mieszkalnych do przyjęcia turystów
wraz z zapewnieniem podstawowych wymagań sanitarnych oraz stworzenie moż-
liwości zakupu produktów żywnościowych oraz ich przygotowania do konsump-
cji. W następnej kolejności rodziny rolnicze przyjmujące turystów zapewniają im
wyżywienie (we własnym gospodarstwie lub w innym) oraz podstawowe usługi
rekreacyjne. Często gospodarstwa dzielą się, czym będą się zajmowały w zależ-
ności od ich predyspozycji. Mogą to robić w ramach wzajemnego porozumienia,
jak i w ramach stowarzyszeń agroturystycznych, których są członkami. Działania
takie są ekonomicznie uzasadnione, gdyż pozwalają ulepszyć i różnicować produkt
turystyczny, przygotować pełniejszą ofertę i jakościowo lepszą, co czyni ją bardziej
konkurencyjną na rynku [Wiatrak 1996].
3. Charakterystyka bazy agroturystycznej w Polsce
i jej przestrzennego zróżnicowania
O rozwoju agroturystyki w Polsce można mówić od XIX wieku, gdy tworzyły się
zręby ruchu turystycznego i gospodarki turystycznej na ziemiach Polski [Drzewiecki
2001; Sikora 1999]. Świadczą o tym różne miejscowości wypoczynkowe zlokalizo-
wane na obszarach wiejskich (Jaworze, Zakopane), które świadczyły szeroki zakres
usług turystycznych. Większość z nich nie miała charakteru agroturystycznego, ale
przyczyniała się do upowszechnienia modelu wypoczynku na wsi i poznawaniu sty-
lu życia ludności rolniczej oraz zajęć rolniczych. Dotyczyło to zwłaszcza miejsco-
wości wokół dużych aglomeracji (np. Celestynów, Konstancin, Skolimów i Świder
k. Warszawy, Puszczykowo k. Poznania itp.), w których ten rodzaj turystyki rozwijał
się najsilniej i obejmował coraz szerszy zakres, związany również z gospodarstwem
rolniczym. Rozwój taki utrwalał się w wieku XX, zwany „wywczasami”, „letni-
skiem”, „wczasami pod gruszą” itp. , przy czym nie przybrał masowego charakteru
ze względu na niedostateczny rozwój infrastruktury wiejskiej, niskich dochodów
10
ludności wiejskiej (w tym rolniczej) oraz braku pomocy ze strony państwa do takich
działań. Dopiero w latach dziewięćdziesiątych XX w. powstały warunki do rozwoju
agroturystyki, co było następstwem zachodzących przemian w gospodarce polskiej
i realizowanej polityki, poszukiwania nowych form działalności, w tym dochodów
z działalności pozarolniczej na wsi oraz powstania instytucji, które promowały roz-
wój turystyki (Centrum Doradztwa i Edukacji w Rolnictwie, ośrodków doradztwa
rolniczego, a następnie stowarzyszeń agroturystycznych i programów pomocowych
itp.). Na zainteresowanie agroturystyką wpływ wywierała również idea turystyki
alternatywnej i nowy model turystyki [Kmita 1997; Wiatrak 1996]. Wszystkie te
czynniki sprzyjały rozwojowi agroturystyki i wzrostu zainteresowania działalnością
agroturystyczną rolników.
W następstwie przedstawionych uwarunkowań rosła baza agroturystyczna, przy
czym nie ma dokładnych danych o jej rozmiarach, gdyż rejestracja kwater agrotu-
rystycznych przez GUS jest prowadzona dopiero od 1998 r. Dane na temat liczby
kwater turystycznych i liczby miejsc noclegowych w latach 1998–2001 zawiera
tabela 1.
Tabela 1. Liczba kwater agroturystycznych i oferowanych w nich miejsc noclego-
wych w latach 1998–2001 (wg GUS)
Rok Liczba kwater agroturystycznych Liczba miejsc noclegowych
1998
608
5 509
1999
755
7 172
2000
808
8 133
2001
1073
11 188
Źródło: Zestawiono na podstawie opracowań GUS pt. „Turystyka”, seria: „Informacje i Opracowania Statystyczne”
z kolejnych lat
Baza agroturystyczna według danych GUS w 1998 r. liczyła 608 kwater,
a w 2001 r. – 1073 kwater. Z kolei liczba miejsc noclegowych wynosiła odpowied-
nio: w 1998 r. – 5 509 miejsc, a w 2001 r. – 11 188 miejsc. Kwatery agroturystyczne
ze względu na małą skalę działalności i zwykle mało urozmaiconą ofertą dysponują
– w porównaniu z innymi formami działalności turystycznej – mniejszą liczbą miejsc
noclegowych. Z danych tabeli 1 wynika, że na jedną kwaterę przypadało średnio: od
9 miejsc w 1998 r., do 10,4 miejsc w 2001 r. Jednocześnie wiele gospodarstw agro-
turystycznych posiadało pola namiotowe, w tym stanowiska pod przyczepy kempin-
gowe. Uwzględnić jednak należy, że wśród ogółu miejsc oferowanych przez kwatery
agroturystyczne badane przez GUS przeciętnie 40–50% było dostępne przez cały
rok, natomiast pozostałe były ofertą sezonową. Zwraca uwagę, że najwięcej miejsc
całorocznych oferowały kwatery agroturystyczne w województwach południowych
11
194378294.007.png
(dolnośląskie, małopolskie i podkarpackie) , gdzie walory turystyczne (głównie na-
turalne) zachęcają do odwiedzania przez cały rok. W kwaterach agroturystycznych
pobyt turysty najczęściej wynosił 1 tydzień. Pobyty w kwaterach agroturystycznych
– mimo dynamicznego rozwoju i prowadzonej promocji – nie cieszą się jeszcze du-
żym zainteresowaniem turystów; ich średnie wykorzystanie jest niewielkie: 20,3%,
przy czym w lipcu i sierpniu wynosiło 35–36%, a w maju, czerwcu, we wrześniu
i styczniu zawierało się w przedziale od 10,3 do 15,7% [Wiatrak 2000]. Z czego
wynika tak małe zainteresowanie? Jest to następstwem wielu czynników związanych
z brakiem dostatecznie wykształconych tradycji tego rodzaju wypoczynku, ale też
wynika z poziomu oferowanych warunków pobytu. Większość kwater agroturystycz-
nych dysponuje wspólnymi węzłami sanitarnymi, natomiast własną łazienkę i wc ma
co piąty pokój. Niezadowalający stan bazy sanitarnej kwater agroturystycznych jest
z jedną z przyczyn mniejszego popytu na tego rodzaju usługi.
Wśród korzystających z kwater agroturystycznych przeważają turyści krajowi
(ponad 90%), natomiast 9,2% stanowią turyści zagraniczni. Nabywcami krajowymi
usług agroturystycznych są zwykle osoby w wieku 40–49 lat (33%) , z wykształ-
ceniem średnim (48%) i wyższym (46%). Najczęściej są to pracownicy umysłowi
(48%), w mniejszym stopniu przedsiębiorcy (11%), kadra kierownicza (11%) i pra-
cownicy wolnych zawodów (17%). Główne regiony, które generują popyt na usługi
agroturystyczne to aglomeracja warszawska i śląska oraz duże aglomeracje miejskie.
Większość turystów odpoczywa z całą rodziną i korzysta najczęściej z pokoi gościn-
nych (76,7%). Z kolei goście zagraniczni korzystający z kwater agroturystycznych
pochodzą głównie z Niemiec i Holandii [Wiatrak 2000].
Analiza danych w tabeli 1 wskazuje, że w badanych latach liczba obiektów
agroturystycznych wzrosła o 76,5%, a liczba miejsc noclegowych – o 103,1%.
Przytoczone dane świadczą o postępującym wzroście bazy agroturystycznej, ale
mimo dużego ilościowego wzrostu nadal nie odgrywa ona zbyt dużej roli w Polsce.
Baza ta stanowi bowiem ponad 5% obiektów świadczących usługi turystyczne i zaj-
muje czwartą pozycję według poszczególnych ich rodzajów (wg GUS) . Szacuje się,
że kwater jest więcej niż zinwentaryzował GUS, o czym świadczą różne badania
[Kmita i Strzembicki 1997; Drzewiecki 2001; Legienis 2002; Owsiak i Sewerniak
2002; Werner 2002], podające od 5 tys. nawet 10 tys. kwaterodawców. Porównując
te dane z ofertami z przedstawionymi w informatorach regionalnych stowarzyszeń
agroturystycznych wydaje się, że górna granica jest raczej zawyżona. Ponadto anali-
zując poszczególne oferty widać, że wiele z nich jest prowadzonych przez mieszkań-
ców wsi, którzy nie są rolnikami. To może wskazywać, że górne szacunki wielkości
bazy agroturystycznej odnoszą się raczej do wielkości bazy turystyki wiejskiej.
Ponadto należy uwzględnić to, że część rolników ma niepełną ofertę agroturystycz-
ną lub też zaniechało, albo zawiesiło prowadzenie działalności agroturystycznej,
a ujmowane jest w ewidencji wielu stowarzyszeń agroturystycznych. W ostatnich
latach wiele gospodarstw rolniczych wycofało się z tego typu działalności, gdyż nie
12
uzyskało dostatecznych dochodów, a przedstawiona oferta nie była w pełni wyko-
rzystana. Obserwowane wycofywanie się z działalności agroturystycznej w dużym
stopniu wynikało z wyczerpania się rezerw prostych, nie wymagających inwestycji.
Zaniechanie lub zawieszenie działalności było więc następstwem konieczności dal-
szego inwestowania, którego nie może pokryć wiele gospodarstw rolnych zajmują-
cych się agroturystyką.
Najbliżej rolników zajmujących się działalnością agroturystyczną są stowa-
rzyszenia agroturystyczne i ośrodki doradztwa rolniczego (ODR). Te pierwsze nie
obejmują wszystkich gospodarstw, a poza tym nie ma z nich pełnej informacji na te-
mat bazy noclegowej, dlatego też bardziej wiarygodne dane można uzyskać z ODR,
których sieć jest w całym kraju. Ponadto odegrały one dużą rolę w powstawaniu
gospodarstw agroturystycznych i ich działaniu [Kmita 1997]. W związku z tym
w dalszej części pracy opieram się na danych dotyczących bazy agroturystycznej
w Polsce posiadanej przez ODR (por. tab. 2)
Tabela 2. Baza agroturystyczna w Polsce według ośrodków doradztwa rolniczego
w 2002 roku
Lp. Województwo
Liczba
kwaterodawców
Liczba obiektów
noclegowych
Liczba miejsc
noclegowych
1 Dolnośląskie
340
344
4 358
2 Kujawsko-pomorskie 71
72
531
3 Lubelskie
276
276
1 836
4 Lubuskie
168
218
1 448
5 Łódzkie
166
176
1 379
6 Małopolskie
875
875
9 263
7 Mazowieckie
220
704
2 166
8 Opolskie
48
83
580
9 Podkarpackie
501
534
4 368
10 Podlaskie
561
624
5 421
11 Pomorskie
517
540
5 553
12 Śląskie
136
206
2 455
13 Świętokrzyskie
260
260
1 542
14 Warmińsko-mazurskie 750
1000
6 000
15 Wielkopolskie
358
358
3 353
16 Zachodniopomorskie 276
276
2 963
Razem
5 523
6546
53 216
Źródło: [Legienis 2002]
13
194378294.008.png 194378294.009.png 194378294.001.png 194378294.002.png 194378294.003.png 194378294.004.png 194378294.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin