Jajecznica z grzybami
Tradycyjnie polskie danie na śniadanie - może niezbyt lekkko strawne, ale za to pyszne...
czas:
30 minut
liczba porcji:
2
składniki:
5 - 6 leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)1 cebula5 jaj2 łyżki olejusól, pieprz, tymianeknatka pietruszki do dekoracji
przyrządzanie:
Grzyby oczyścić, jeśli trzeba obrać i dokładnie umyć. Osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem na małym ogniu wraz z odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem przez ok. 20 minut, często mieszając. Gdy sa juz miękkie, patelnię zdjąć z ognia i dodać 5 jaj (najpierw każde z nich wbijać do kubeczka). Dokładnie rozmieszać. Postawić na niewielkim ogniu i smażyć, ciągle mieszając. Podawać z plasterkami pomidora oraz białym pieczywem.
uwagi:
Można użyć oczywiście grzyby mrożone, ale raczej nie nadają się do tej potrawy pieczarki
fido.fm