Jajecznica z grzybami.rtf

(2 KB) Pobierz

 

Jajecznica z grzybami


 

 

 

Tradycyjnie polskie danie na śniadanie - może niezbyt lekkko strawne, ale za to pyszne...

 

 

czas:

30 minut

liczba porcji:

2

 

 

składniki:

5 - 6 leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
1 cebula
5 jaj
2 łyżki oleju
sól, pieprz, tymianek
natka pietruszki do dekoracji

 

 

przyrządzanie:

Grzyby oczyścić, jeśli trzeba obrać i dokładnie umyć. Osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem na małym ogniu wraz z odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem przez ok. 20 minut, często mieszając. Gdy sa juz miękkie, patelnię zdjąć z ognia i dodać 5 jaj (najpierw każde z nich wbijać do kubeczka). Dokładnie rozmieszać. Postawić na niewielkim ogniu i smażyć, ciągle mieszając. Podawać z plasterkami pomidora oraz białym pieczywem.

 

 

uwagi:

Można użyć oczywiście grzyby mrożone, ale raczej nie nadają się do tej potrawy pieczarki

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin