TORCIK BANANOWY.pdf

(201 KB) Pobierz
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/8023/torcik-bananowy
Torcik bananowy - przepisy na ciasta i desery Winiary
Page 1 of 2
Torcik bananowy
Autor: WINIARY
Ocena: 5 /5
Informacje o przepisie:
Liczba porcji: 16
Przygotowanie: 50 min.
Kalorie w 1 porcji: 303 kcal
Składniki:
2 Galaretki o smaku cytrynowym
1 Galaretka o smaku agrestowym
Biszkopt:
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki krupczatki
Masa bananowa:
1 kostka margaryny lub masła roślinnego
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
4 banany
Pianka:
3 białka
3 łyżki cukru
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Upiec na złoty kolor. Ostudzić. Galaretki
cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody, a galaretkę agrestową w 1 szklance.
Masa bananowa: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, następnie dodać 3 banany starte na
tarce o grubych oczkach, zmiksować. Dodać 1 szklankę gęstniejącej galaretki cytrynowej. Wyłożyć
na biszkopt. Na masie ułożyć plasterki banana, zalać pozostałą galaretką cytrynową. Wstawić do
lodówki do zastygnięcia.
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/8023/torcik-bananowy
2011-11-13
725668592.001.png 725668592.002.png 725668592.003.png
Torcik bananowy - przepisy na ciasta i desery Winiary
Page 2 of 2
Pianka: Białka ubić z cukrem i dodać galaretkę agrestową, wyłożyć na masę bananową. Dobrze
schłodzić. Czas chłodzenia: około 3 godz.
Copyright © 2010 Nestlé Polska
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/8023/torcik-bananowy
2011-11-13
725668592.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin