Warzywa z sosem cytrynowymSKŁADNIKI* 1,2 kg różnych warzyw, np marchewki, fasolki szparagowej, kalafiora, groszku zielonego i kukurydzy. Mogą to być warzywa mrożone.* jajko* 2 łyżki masła SOS:* 4 żółtka* cytryna* pęczek koperku* 10 dkg masła* sól i pieprzPRZYGOTOWANIA:* Warzywa umyć. Mrożonki rozmrozić na parze.* Marchewkę obrać i poikroić wzdluż w słupki.* Warzywa ugotować na półtwardo, najlepiej na parze.* Jedno jajko ugotować na twardo.SOS:* Żółtko ubić w gorącej kąpieli wodnej.* Doprawić sokiem cyrtynowym, solą i pieprzem.* Dodać posiekane masło i mieszać aż sos zgęstnieje.* Dodać posiekany drobno koperek.* Ugotowane warzywa obłożyć masłem i pokrojonym na ósemki jajkiem.* Osobno podać sos do polewania warzyw.Źródło: Telegazeta TVP2
bells.069