Golabki miesne w lisciach winorosli.doc

(20 KB) Pobierz
Golabki miesne w lisciach winorosli

Golabki miesne w lisciach winorosli
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
500 g mielonego miesa,
250 g lisci winorosli,
125 g ryzu,
1 cebula,
1 peczek zielonej pietruszki,
125 g masla,
sol, pieprz.
Sos:
3 lyzki masla,
3 lyzki maki,
750 ml bulionu,
2 jaja,
sok z 2 cytryn,
sol.

1. Ryz ugotowac w duzej ilosci wody, odcedzic.
2. Liscie winorosli sparzyc, cebule i zielona pietruszke posiekac.
3. Mieso wymieszac z ryzem, cebula, zielona pietruszka, sola i pieprzem.
4. Farsz nakladac lyzeczka na liscie. Liscie zawijac, nadajac golabkom podluzny
ksztalt.
5. Dno duzego garnka wylozyc liscmi, na nich ukladac scisle golabki. Mozna je
przycisnac plytka, by nie rozwinely sie w czasie gotowania. Gotowac na malym
ogniu 1,5 godz.
6. Gdy golabki beda gotowe przygotowac sos. Maslo rozpuscic w garnku, dodac make, rozprowadzic drewniana lyzka, wlac bulion, osolic. Gdy sos zacznie gestniec ubuc jaja z sokiem cytrynowym i powoli wlewac do garnka ciagle mieszajac, nie dopuscic do wrzenia. Po 2 min sos bedzie gotowy.
7. Golabki podawac gorace, polane obficie sosem.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 74.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin