Golabki miesne w lisciach winorosliPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.500 g mielonego miesa,250 g lisci winorosli,125 g ryzu,1 cebula,1 peczek zielonej pietruszki,125 g masla,sol, pieprz.Sos:3 lyzki masla,3 lyzki maki,750 ml bulionu,2 jaja,sok z 2 cytryn,sol.1. Ryz ugotowac w duzej ilosci wody, odcedzic.2. Liscie winorosli sparzyc, cebule i zielona pietruszke posiekac.3. Mieso wymieszac z ryzem, cebula, zielona pietruszka, sola i pieprzem.4. Farsz nakladac lyzeczka na liscie. Liscie zawijac, nadajac golabkom podluznyksztalt.5. Dno duzego garnka wylozyc liscmi, na nich ukladac scisle golabki. Mozna jeprzycisnac plytka, by nie rozwinely sie w czasie gotowania. Gotowac na malymogniu 1,5 godz.6. Gdy golabki beda gotowe przygotowac sos. Maslo rozpuscic w garnku, dodac make, rozprowadzic drewniana lyzka, wlac bulion, osolic. Gdy sos zacznie gestniec ubuc jaja z sokiem cytrynowym i powoli wlewac do garnka ciagle mieszajac, nie dopuscic do wrzenia. Po 2 min sos bedzie gotowy.7. Golabki podawac gorace, polane obficie sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 74.
bells.069