Oponki drożdżowe.doc

(46 KB) Pobierz
Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe


27 szt; ø 7 cm

1/2 szkl mleka
1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki suchych drożdży
2,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
4 łyżki roztopionego masła

Zdjęcie - Pączki - oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Oponki drożdżowe

Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże i zostawić w ciepłym miejscu aż się wzburzą (u mnie trwało to 30 min.). W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody.
Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki (u mnie ciasto siedziało w lodówce ponad 20 godzin).
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Ułożyć np. na blasze, którą umieścić w ciepłym miejscu na 30 min, aby oponki podrosły. Kiedyś Tatter mówiła, że tzw. „ciepłe miejsce”, to piekarnik z włączoną lampką. Od tego czasu stosuję się do tej rady. Bardzo mi przypadła do gustu!
Podrośnięte pączki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy.
Frytkownicę rozgrzać do 190°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem z wanilią.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin