Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym.odt

(14 KB) Pobierz

Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym

 

Składniki:

               6 udek kurczaka

               8 łyżek sosu sojowego

               4 łyżki  octu ryżowego

               2 łyżki miodu

               2 łyżki whisky

               1/2 cebuli

               1 ząbek czosnku

               1 łyżeczka startego imbiru

               1 łyżeczka mąki ryżowej/ziemniaczanej

Przygotuj glazurę: cebulę i czosnek drobno pokrój, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z delikatnie posolonymi udkami i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij udka z glazury i upiecz w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 1,5 godziny, w 200℃, kilka razy przewracając. Pozostałą glazurę gotuj ok. 5 minut, w razie potrzeby zagęszczaj mąką. Udka podaj z młodymi ziemniakami z wody lub z ryżem, polewając ugotowaną glazurą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin