Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym
Składniki:
➢ 6 udek kurczaka
➢ 8 łyżek sosu sojowego
➢ 4 łyżki octu ryżowego
➢ 2 łyżki miodu
➢ 2 łyżki whisky
➢ 1/2 cebuli
➢ 1 ząbek czosnku
➢ 1 łyżeczka startego imbiru
➢ 1 łyżeczka mąki ryżowej/ziemniaczanej
Przygotuj glazurę: cebulę i czosnek drobno pokrój, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z delikatnie posolonymi udkami i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij udka z glazury i upiecz w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 1,5 godziny, w 200℃, kilka razy przewracając. Pozostałą glazurę gotuj ok. 5 minut, w razie potrzeby zagęszczaj mąką. Udka podaj z młodymi ziemniakami z wody lub z ryżem, polewając ugotowaną glazurą.
Lordi94