Potrawy mało znane z mleka, jaj i serów - Anna Czerni.pdf
(
5505 KB
)
Pobierz
Anno Czernl
PoTRAWY
MArc
zllAllE
z
MLEKA
lAJ
l
sERoW
0)
wm^
)
R6d.ktor Al65rndra
chomict
Proiekt
okadki
irysunki
Julitta Gadonsa
Redrklor
l6chniGzny Andrzoi
I
orlawlli
Korklor
D6nur6
wikowt6
oD.AUToRKl
lsBN
83-225-0i
l0-2
,,St
jest
porednikiem przyjani"
mwi greckie
prz,|-
sowie.
l
la
jesl
naprawd, zarwno
skromnY
rodzinnY
posik,
jak
i
uroczyse
przyjcie dla goci
PrzY
bogao
zastawionym ole,
cz
ludzi
ake
i
w
sensie
ducho-
wym.
Slwarzaj
okazi
do
wymiany myli,
obserwacji
i przey, nawizania wizw
w
zajemnej
yczliwoci
czy
przyjani.
Zbyt
male
przywizujemy
do lego
znaczenie zapllani
w
codzienne
lroski.
Nie doceniamy
lego
jak
wiele
w y-
cie
rodzinne,
w
slosunki midzy
rodzicami
i
dziemi
moe wnie
mia almosfera
i
nastrj
pogodnego
spolka-
nia
przy
stole, choby
jeden
raz w
cigu
dnia.
Samo
spolkanie
jednak
nie
wysarczy.
Trzeba
zadba,
aby
o co
znajduje si na
sfole,
nawe
jeli
bdzie o
danie
bardzo
skromne,
byo
smaczne, apeyczne
i
w
inrresu-
jcy
sposb podane,
Musi odbiega
od
pofaw, k
re
jada
si
w
slowce,
barze
mlecznym
czy
bufecie.
Std
w
tej ksice znalazo
si
tak wiele
poraw
typowych
dla
innych
krajw
i
sporo inormacji
o
sposobach
ich
podawania,
Albowiem
nawel
drobne
zmiany
w
sereo,
ypowych
dodakach,
podobnie
1]ak
sposb krojenia
czy
dgkoracji,
czslo
nadaj
nieznany wdzik dobrze
znanej
potrawie,
W5ZELKIE PRAW^
ASTRZEONE
PtlTED
lN
PoLANo
WvdaWnlctWo
WATRA
Wirszawa
t
987,
Wydanle ll,
Nakad
50000
-
250
egz,
svmbol 10751/RK.
Format
86
A;k,
wyd
8.5,
Ark.
druk,
6,5/8,65
Papier
otlsetowy kl.
lll
(role 70 cm) 80
g
Plzygotowalnl
l Wyd
przekazano
we
wrzeniu 1986 l
Podpisano do
druku w lutym
1987
r
orul
Ukoczono
W
l,slopad7ie 1987
r
cena
zl
170,
Prasowe zaklndv
Gl;llrr;zllll
lSW P
K
fl
Koszalin.
Ul.
A
Lillr!tx!
1()
Zam
nr
D-322
P
36
W
worzeniu
miej
amofery
przy
sole
_
lej
ktra
rodzi
domowe
i
koleeskie przyjanie
-
decydujc
rol
odgrywa
Peni
Domu.
Jeliona
sama
lubi
lo
co robi
i
cieszy
si
m,
co
przygoowaa
dla
swych
najbliszych
slarajc
si
uplzyiemni
im czas
spdzony
wsplnie
PrzY
slole,
na
pewno
caa
rodzina
bdzie
z
przyjemnoci
mylaa
o
zbliajcej
si porze obiadu
lub
kolacji.
Chciaabym,
aby
ta
ksika saa
si
przyjacik
pani
Domu,
Podsuwcic
jej
nowe
pomysy
w
robieniu
nie-
znanych
polraw
ze
znanych
produktw
i
pobudzajc
jej
inwencj
w
kompono*aniu
posikw.
Dla
osodzenia
leklury
suchych
przepisw
wlczona
s
do
ksikirne
informacje
i
wstowki
anagdoyczne.
kr
moa
PrzYczy-
ni
si
do
Polubienia
mudnej
szluki
gofowania.
8llalu,^
Rozmylajc
o
porawach
z
sera,
kre mogyby
ubarwi
polski do
monolonny
|adospis,
rudno nie
wspomnie
o
pizzy.
Wprawdzie
nie
ser stanowi
tu
na|bardziei
cha-
rakterysyczny skadnik. ale
pizza
z
serem,
podobnie
jak
inne
jei
odmiany,
jesf
przewyborna
i
na pewno znajdzie
uznanie
w
kadym polskim
domu.
Aby
zdecydowa
si
{ L'
I
nd
najlepsz
pizz, lrzebd pozna
przynajmniej
kilka
je|
odmian,
nie
zapominajc
o pizzy
neapolilaskiej, od
ktrei
pochodz wszyskie
inne.
Poczlkowo
pizza bya
skromnym
posikiem
neapolita-
skich
biedakw,
krzy
smak przanych
chlebowych
plac-
kw
urozmaicali dodakiem najtaszych
podw
swej
zi
oraz
wyawianych z
mo-
raczkw.
Polem
w
rnych
sowa
lokalne dodatki
i obfi-
ciej
zapenia
powierzchni wypiekanych plackw. Pizza
slawaa
si
coraz
bogalsza i bardziej popularna nie
ylko
wrd
biednej ludnoci.
Razem
z
emigrantami
wywdro-
waa
z
ltalii
do
wielu
krajw
caego wiala,
rozsawiajc
wosk
kuchni.
z chlebowego placka
iz
lego
czym chala
bogala.
A
wic
zapiec
na
niei
mona wszysko
o,
co
akural
znaiduje
si
w
domu nawel
w
niewielkich ilociach,
np,
mae
kawaki
pieczonej
kury,
jajko
na wardo, fasolk
szpara-
gow,
pieczarki, kawaki
ryby.
Oczywicie
takiei
kom-
pozycji
naley
nada
jak
najbardziej
woski
charakter
plzez
posmalowanie placka
oliw
i
pomidorami, posy-
panie larlym
serem,
doprawienie
czosnkiem
i
zioami.
Wao
le
zachowa
tradycyjny
kszat
pizzy, czyli
okrg-
ego
placka
_
duego, ktry
po
podaniu kraje
si
w
rikne porcje
ak
iak
o, lub
maych
plackw
pieczonych
oddzielnie
dla
kadej
osoby.
Poniei
poda|emy
przepisy
na
naibardziei
lypowe
ro_
dzaje
pizly
oraz
kilka oglnych
wskazwek
doycz-
cych
ciasta,
dodatkw
isposobu
pieczenia.
Dzirwnie awo
mona
j
zamwi
w
restauraciach
Ameryki,
Azji iEuropy,
jak
w
rodzinnych Woszech.
Nigdzie
jednak
nie
jada
si
|ei
w
tak
specyficznym
na-
stroiu.
iak
we
woskich
,,pizzeriach".
W
lamlejszym
ciepym
klimacie,
ktry
pozwala
jada
posiki
pod goym
niebem
prawie
plzez
caly rok, mona
przez dugie
9o-
dziny
siedzie
w
ulicznym ogrdku, sucha
pieni
w-
drownych
piewakw
i
delekowa
si
smakiem
wina
i
o
Ciaslo zblione
iesl
do
chlebowego.
Zagniaa
si
je
z
mki,
wody, drodyolaz oliwy.
Na
4 osoby
bierze
si 400
9
mki,
40
g
drody,
roch
wice|
ni
p
na
oc
szklanki
wody,
1_2
yki
oliwy oraz
szczyp
soli,
a
Drode
rozprowadza si
w
letniej
wodzie
(moe by
p
na
p
z
mlekiem). Na solnic wysypuje si prze-
sian
mk zmieszan
z
sol, doda|e drode
iwyrabia
slarannie
przez
l0
minul. Naspnie
wlewa si
oliw
i
dalej wyrabia ciaso,
a
sdnie 5i bardzo
gadkie.
?lzykryle
czysl
5zmatkl
ciaso naley odsawi w ciepe
mieisce
na
l
do 2
godzin.
Powinno
iak
wyrosn,
by
podwoio
swoj
objto.
Ciepe ciaslo
dzieli si
na
czcii rozwakowuje
na
kilka
maych
plackw
lub
|eden
duy, wielkocilorlownicy.
o
Naokoo ciasa
robi si tzw.
,,cornicione",
czyli
wa-
eczek
zabezpieczajcy dekoracj
przed
wylaniem
si
do-
wi
Cek
wi
za-
r
mwienia
-
dalkami.
Szanujca
si woska
pizz
awsze
kilka
rodza-
jw pizzy
o
pi
pizza
nazwach
-
margherila,
piz
napolelana, pizza
marinara
i
inne.
Zanim
jednak
tralimy
do
woskie|
pizzerii, warlo pozna
smakow
uroki
wasnym domu
-
lenie
od
nalado-
w
prodiu
lub
wania
klasyczn
lu
puci
wodze
faniazji,
pamil
e
pizza
powsaa
drobno posiekanym
czosnkiem
i
wieym
lub
suszonym
ma
jerankiem.
5krapiamy oliw.
Pieczemy
w
dobrze
nagrzanym piekarniku
przez
okoo
30
minui.
w
czasie pieczenia. Placki
powinny
by
sosunkowo
cienkie,
nie
przekraczaice
t
cm
gruboci.
lm
ciesze,
lym
smacznieisza
pizza.
o
Przed
udekorowaniem smaruje
si
placki
oliw
iod-
slawia
na
okoo
15 minu,
eby
jeszcze lroszk podrosy
Pizza
neapoIilaska
z
serem
koci
i
nadzienia.
r
Pomidory
musz
by
tak dugo duszone
przed
wyo-
eniem
ich
na
pizz, a wyparuie
z
nich woda.
Dotyczy
lo
zarwno
koncenrau
oraz
pure,
iak
i
pomidorw
mr
.
Smaruiemy
zwilone
oliw
placki
przesmaonymi po-
midorami
i
ukadamy
na
nich dekoraci
w poslaci
marge-
rytki uoonej
kimi
paskami
pokrojonymi
zi
Pieczemy
w
do
y
laniei
w
ich
kraiu
oliwy, My
z
i
zastpi
oleiem
soneczni-
ko
sojowym.
Pizza
po
neapolitasku
Pazza
napoletana
-
Pizza
margherlta
Jesl
o
pizza
neapolilaska
z
serem,
ylko bez
anchois.
Podobno
nazwa
jej
pochodzi nie od
kwiau,
ktry
ukada
si
na
iej
powierzchni,
a
od
imienia krlowei
woskiej
Margeryly,
ktra przepadaa
za
pizz,
ale
nie
znosia
anchois.
Pizza
po
malynalsku
-
Pizza alla
mallnala
ubogie| w
przyprawy,
gdy
dodaie
Ten
warianl pizzy
-
si
do
niej
tylko
pomidory, czosnek
i
zioa
_
iest
po-
Plik z chomika:
bocian921
Inne pliki z tego folderu:
Zapasy na zimę - maria Monatowa.pdf
(2547 KB)
Potrawy mało znane z mleka, jaj i serów - Anna Czerni.pdf
(5505 KB)
Podwieczorki nie tylko słodkie - Krystyna Hebda - Watra 1979.pdf
(2964 KB)
Na wielkanocnym stole.pdf
(3187 KB)
Potrawy proste oszczędne i zdrowe.pdf
(2795 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! ▣ WINDOWS 7 SP1 32-64 BIT GRUDZIEŃ
✦ Filmy Eddie Murphy
1920 Bitwa Warszawska 3D SBS (2011) Film Polski BluRay.1080p.Side-by-Side chomikuj
2004r. - Skalary, mieczyki, neonki
20lecie między wojenne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin