Potrawy mało znane z mleka, jaj i serów - Anna Czerni.pdf

(5505 KB) Pobierz
Anno Czernl
PoTRAWY
MArc zllAllE
z MLEKA
lAJ
l sERoW
0)
wm^
)
780556026.004.png 780556026.005.png
R6d.ktor Al65rndra chomict
Proiekt okadki irysunki Julitta Gadonsa
Redrklor l6chniGzny Andrzoi I orlawlli
Korklor D6nur6 wikowt6
oD.AUToRKl
lsBN 83-225-0i l0-2
,,St jest porednikiem przyjani" mwi greckie prz,|-
sowie. l la jesl naprawd, zarwno skromnY rodzinnY
posik, jak i uroczyse przyjcie dla goci PrzY bogao
zastawionym ole, cz ludzi ake i w sensie ducho-
wym. Slwarzaj okazi do wymiany myli, obserwacji
i przey, nawizania wizw w zajemnej yczliwoci czy
przyjani.
Zbyt male przywizujemy do lego znaczenie zapllani
w codzienne lroski. Nie doceniamy lego jak wiele w y-
cie rodzinne, w slosunki midzy rodzicami i dziemi
moe wnie mia almosfera i nastrj pogodnego spolka-
nia przy stole, choby jeden raz w cigu dnia.
Samo spolkanie jednak nie wysarczy. Trzeba zadba, aby
o co znajduje si na sfole, nawe jeli bdzie o danie
bardzo skromne, byo smaczne, apeyczne i w inrresu-
jcy sposb podane, Musi odbiega od pofaw, k re
jada si w slowce, barze mlecznym czy bufecie. Std
w tej ksice znalazo si tak wiele poraw typowych
dla innych krajw i sporo inormacji o sposobach ich
podawania, Albowiem nawel drobne zmiany w sereo,
ypowych dodakach, podobnie 1]ak sposb krojenia czy
dgkoracji, czslo nadaj nieznany wdzik dobrze znanej
potrawie,
W5ZELKIE PRAW^ ASTRZEONE
PtlTED lN PoLANo
WvdaWnlctWo WATRA
Wirszawa t 987, Wydanle ll, Nakad 50000 - 250 egz,
svmbol 10751/RK. Format 86
A;k, wyd 8.5, Ark. druk, 6,5/8,65
Papier otlsetowy kl. lll (role 70 cm) 80 g
Plzygotowalnl l Wyd przekazano we wrzeniu 1986 l
Podpisano do druku w lutym 1987 r
orul Ukoczono W l,slopad7ie 1987 r
cena zl 170,
Prasowe zaklndv Gl;llrr;zllll lSW P K fl
Koszalin. Ul. A Lillr!tx! 1()
Zam nr D-322 P 36
780556026.006.png
W worzeniu miej amofery przy sole _ lej ktra
rodzi domowe i koleeskie przyjanie - decydujc
rol odgrywa Peni Domu. Jeliona sama lubi lo co robi
i cieszy si m, co przygoowaa dla swych najbliszych
slarajc si uplzyiemni im czas spdzony wsplnie
PrzY slole, na pewno caa rodzina bdzie z przyjemnoci
mylaa o zbliajcej si porze obiadu lub kolacji.
Chciaabym, aby ta ksika saa si przyjacik pani
Domu, Podsuwcic jej nowe pomysy w robieniu nie-
znanych polraw ze znanych produktw i pobudzajc jej
inwencj w kompono*aniu posikw. Dla osodzenia
leklury suchych przepisw wlczona s do ksikirne
informacje i wstowki anagdoyczne. kr moa PrzYczy-
ni si do Polubienia mudnej szluki gofowania.
8llalu,^
Rozmylajc o porawach z sera, kre mogyby ubarwi
polski do monolonny |adospis, rudno nie wspomnie
o pizzy. Wprawdzie nie ser stanowi tu na|bardziei cha-
rakterysyczny skadnik. ale pizza z serem, podobnie jak
inne jei odmiany, jesf przewyborna i na pewno znajdzie
uznanie w kadym polskim domu. Aby zdecydowa si
{ L'
I
780556026.007.png 780556026.001.png
nd najlepsz pizz, lrzebd pozna przynajmniej kilka
je| odmian, nie zapominajc o pizzy neapolilaskiej, od
ktrei pochodz wszyskie inne.
Poczlkowo pizza bya skromnym posikiem neapolita-
skich biedakw, krzy smak przanych chlebowych plac-
kw urozmaicali dodakiem najtaszych podw swej
zi oraz wyawianych z mo-
raczkw. Polem w rnych
sowa lokalne dodatki i obfi-
ciej zapenia powierzchni wypiekanych plackw. Pizza
slawaa si coraz bogalsza i bardziej popularna nie ylko
wrd biednej ludnoci. Razem z emigrantami wywdro-
waa z ltalii do wielu krajw caego wiala, rozsawiajc
wosk kuchni.
z chlebowego placka iz lego czym chala bogala. A wic
zapiec na niei mona wszysko o, co akural znaiduje
si w domu nawel w niewielkich ilociach, np, mae
kawaki pieczonej kury, jajko na wardo, fasolk szpara-
gow, pieczarki, kawaki ryby. Oczywicie takiei kom-
pozycji naley nada jak najbardziej woski charakter
plzez posmalowanie placka oliw i pomidorami, posy-
panie larlym serem, doprawienie czosnkiem i zioami.
Wao le zachowa tradycyjny kszat pizzy, czyli okrg-
ego placka _ duego, ktry po podaniu kraje si
w rikne porcje ak iak o, lub maych plackw
pieczonych oddzielnie dla kadej osoby.
Poniei poda|emy przepisy na naibardziei lypowe ro_
dzaje pizly oraz kilka oglnych wskazwek doycz-
cych ciasta, dodatkw isposobu pieczenia.
Dzirwnie awo mona j zamwi w restauraciach
Ameryki, Azji iEuropy, jak w rodzinnych Woszech.
Nigdzie jednak nie jada si |ei w tak specyficznym na-
stroiu. iak we woskich ,,pizzeriach". W lamlejszym
ciepym klimacie, ktry pozwala jada posiki pod goym
niebem prawie plzez caly rok, mona przez dugie 9o-
dziny siedzie w ulicznym ogrdku, sucha pieni w-
drownych piewakw i delekowa si smakiem wina
i
o Ciaslo zblione iesl do chlebowego. Zagniaa si je
z mki, wody, drodyolaz oliwy. Na 4 osoby bierze
si 400 9 mki, 40 g drody, roch wice| ni p
na
oc
szklanki wody, 1_2 yki oliwy oraz szczyp soli,
a Drode rozprowadza si w letniej wodzie (moe by
p na p z mlekiem). Na solnic wysypuje si prze-
sian mk zmieszan z sol, doda|e drode iwyrabia
slarannie przez l0 minul. Naspnie wlewa si oliw
i dalej wyrabia ciaso, a sdnie 5i bardzo gadkie.
?lzykryle czysl 5zmatkl ciaso naley odsawi w ciepe
mieisce na l do 2 godzin. Powinno iak wyrosn, by
podwoio swoj objto. Ciepe ciaslo dzieli si na
czcii rozwakowuje na kilka maych plackw lub |eden
duy, wielkocilorlownicy.
o Naokoo ciasa robi si tzw. ,,cornicione", czyli wa-
eczek zabezpieczajcy dekoracj przed wylaniem si
do-
wi
Cek
wi
za-
r
mwienia -
dalkami. Szanujca
si woska pizz
awsze kilka rodza-
jw pizzy o pi
pizza
nazwach -
margherila, piz
napolelana, pizza
marinara i inne.
Zanim jednak tralimy do woskie| pizzerii, warlo pozna
smakow uroki
wasnym domu -
lenie od nalado-
w prodiu lub
wania klasyczn
lu puci wodze
faniazji, pamil
e pizza powsaa
780556026.002.png
drobno posiekanym czosnkiem i wieym lub suszonym
ma jerankiem. 5krapiamy oliw.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez okoo
30 minui.
w czasie pieczenia. Placki powinny by sosunkowo
cienkie, nie przekraczaice t cm gruboci. lm ciesze,
lym smacznieisza pizza.
o Przed udekorowaniem smaruje si placki oliw iod-
slawia na okoo 15 minu, eby jeszcze lroszk podrosy
Pizza neapoIilaska z serem
koci i nadzienia.
r Pomidory musz by tak dugo duszone przed wyo-
eniem ich na pizz, a wyparuie z nich woda. Dotyczy
lo zarwno koncenrau oraz pure, iak i pomidorw
mr
.
Smaruiemy zwilone oliw placki przesmaonymi po-
midorami i ukadamy na nich dekoraci w poslaci marge-
rytki uoonej
kimi paskami
pokrojonymi zi
Pieczemy w do
y laniei w ich kraiu oliwy, My
z
i zastpi oleiem soneczni-
ko
sojowym.
Pizza po neapolitasku
Pazza napoletana -
Pizza margherlta
Jesl o pizza neapolilaska z serem, ylko bez anchois.
Podobno nazwa jej pochodzi nie od kwiau, ktry ukada
si na iej powierzchni, a od imienia krlowei woskiej
Margeryly, ktra przepadaa za pizz, ale nie znosia
anchois.
Pizza po malynalsku -
Pizza alla mallnala
ubogie| w przyprawy, gdy dodaie
Ten warianl pizzy -
si do niej tylko pomidory, czosnek i zioa _ iest po-
780556026.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin