Soczewica gotowanaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.500 g soczewicy,1 l wody,lyzeczka soli,lyzeczka turmeriku,1 cebula,duza glowka czosnku,1 czerwona papryczka chilli,1/2 lyzeczli kminku,olej roslinny.1. Soczewice starannie umyc, zalac woda i zagotowac.2. Dodac sol, turmerik, posiekana cebule i 3 zabki czosnku, caly straczek chilli. Gotowac pod przykryciem ok. 20 min., az soczewica bedzie miekka.3. Pozostaly czosnek pokroic wzdluz i podsmazyc w niewielkiej ilosci oleju dozrumienienia. Doadc kminek.4. Po przelozeniu soczewicy do wazy polac wierzch olejem z czosnkiem i kminkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 56.
tatanka.com